Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

Koliko energije i novca gubite neisključivanjem uređaja?

Koliko energije i novca gubite neisključivanjem uređaja?
1

Svakodnevno ostavljamo različite uređaje u stanju pripravnosti, ali ako ih sve zbrojimo onda dolazimo do toga da godišnje gubimo i energiju, ali i novac

VIDEO

Kod kuće sigurno posjedujete mnoštvo tehnike koju redovito ostavljate na "stand-byu" odnosno u stanju pripravnosti, poput televizora, računala i slično. Premda mnogi ni ne obraćaju pažnju na takve stvari, ipak se gubi dio energije, a time i dio novca. Kako biste pazili na svoj budžet, donosimo vam pregled koliko točno gubite energije na stand-byu i što možete napraviti po tom pitanju.

Standby način je nešto što nalazimo kod svih novijih električnih uređaja. Često ih ne isključimo do kraja, već ih ostavljamo u stanju pripravnosti. To nam se često događa kod televizora, DVD playera, ali i kada ostavimo punjač za mobitel u utičnici. Količina izgubljene energije kod takvih uređaja nije velika, negdje je oko 10 -15 vati po uređaju, ali u nekim slučajevima to može biti i više. Ako je više uređaja kontinuirano u standbyu, to može iznositi i do 10 posto potrošnje energije u kućanstvu. 

Punjač za laptop ili eksterni tvrdi disk troši od pola do dva vata snage, odnosno i do 48 Wh električne energije dnevno. Sad to zbrojite s ostalim uređajima i nikako vam neće biti svejedno i zapitat ćete se gdje vam curi novac

Standby potrošnja uređaja

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
  • Računalo 5 – 100W
  • LCD TV 1 – 3W
  • Stariji model televizora 15 – 20W
  • Laserski printer 1W

Sad ovu potrošnju možete pomnožiti s brojem sati koje svakoga dana ostavite uključeno i onda to sve sagledajte na mjesečnoj razini pa možete vidjeti koliko zapravo gubite. 

Uređaji koji najviše troše su zasigurno printeri, modemi, konverteri, radio i CD playeri, aparati za kavu te ručni usisavači. Naravno, kada zbrojimo sve uređaje u kući, brojka potrošene energije samo se zbraja i povisuje, a time i mjesečno novčani računi za struju. Prosječno kućanstvo na godinu troši 3500 kW/h što je oko 3 000 kuna. Smatra se da od 300 do 500 kW/h otpada na uređaje u stand-byu. 

Kako spriječili nepotrebni gubitak energije?

  • Prvo možete uvidjeti koji uređaji imaju standby način i na kojim uređajima najviše koristite tu opciju. 
  • Stvorite naviku isključivanja svih uređaja iz struje kako oni ne bi više mogli gubiti energiju.
  • Uvijek obratite pažnju na energetske razrede odnosno potražite oznaku Energy Star koja će vam pomoći da vidite koliko vaš uređaj troši struje. Dugoročno gledano ovo je najbolja investicija u koje je pametno uložiti novac. Možda će vam se određeni uređaji činiti cjenovno skuplji, ali ako uzmete u obzir njegov energetski razred onda je to zasigurno isplativa investicija. 

Zapamtite kako je ponekad dobro uložiti više novca kako bi vam se u budućnosti taj novac isplatio, ali i vratio kroz manje račune za struju.

Saznajte još:

Kako kupiti pametne i štedljive kućanske uređaje?

Energetska učinkovitost: Zašto je važna i kako joj pridonijeti?

Krenite prema energetski učinkovitoj budućnosti!

Znate li kako možete ''Dovesti svoju kuću u red''?

Eko savjet tjedna: Kako pravilno sortirati otpad?

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang