Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 3

''Korištenje Sunčeve energije vodi otvaranju radnih mjesta''

''Korištenje Sunčeve energije vodi otvaranju radnih mjesta''
3

Donosimo razgovor s Ljubomirom Majdandžićem, predsjednikom Hrvatske stručne udruge za Sunčevu energiju te autorom projekta ''Solarni krov Špansko-Zagreb''

VIDEO

Ljubomir Majdandžić predsjednik je Hrvatske stručne udruge za Sunčevu energiju (HSUSE) čiji je cilj promicati korištenje sunčeve energije na lokalnoj, regionalnoj i globalnoj razini, uspostaviti banku podataka svih instaliranih projekata koji koriste sunčevu energiju s osvrtom na ekološki doprinos te aktivno sudjelovati na svim projektima koji koriste obnovljive izvore energije. Autor je 10 znanstvenih radova iz područja energetike u zemlji i inozemstvu te koautor knjige ''Obnovljivi izvori energije''

Za projekt ''Opskrba obiteljske kuće toplinskom i električnom energijom pomoću sunčeve energije'', dobio je priznanje u području industrije i energetike za 2000. godinu od Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja Republike Hrvatske. Dobitnik je i nagrade ''Hrvoje Požar'' za 2004. godinu za područje unaprijeđenja kvalitete okoliša.

S Majdandžićem smo razgovarali o važnosti povećanja uporabe obnovljivih izvora energije, ali i  trenutnom stanju hrvatske energetike i solarnih tehnologija. Također nam je pojasnio zašto je odlučio pokrenuti projekt ''Solarni krov Špansko-Zagreb'', odnosno projekt vlastite solarne kuće.

Možete li nam reći koje su prednosti ugradnje solarnih sustava grijanja na sunčevu energiju naspram ostalih oblika grijanja?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

S obzirom na to da su kućanstva veliki potrošači energije, upravo u njima postoje velike mogućnosti ušteda u potrošnji svih oblika energije. Temeljem osobnog iskustva, svima poručujem da grade niskoenergetske kuće, koje uistinu u početku neznatno više koštaju, ali se tijekom vremena tako povećana investicija ubrzo otplati, pa i zaradi primjerice prodajom električne energije. 

U konačnici, takve energetski učinkovite građevine utemeljene na pasivnom i aktivnom korištenju Sunčeve energije smanjuju uvoz svih energenata. Također, korištenje Sunčeve energije vodi otvaranju novih radnih mjesta i ulaganju u ruralnim područjima, područjima od posebne državne skrbi, priobalju, zaobalju i otocima. 

Zašto je važno povećati uporabu obnovljivih izvora energije?

Sve veća i veća potrošnja energije, uz stalni rast cijena nafte koja sada učestalo prelazi 100 američkih dolara za jedan barel, naprosto prisiljava svijet na pronalazak novih izvora energije koji će stabilizirati postojeće stanje, a u budućnosti imati manju emisiju stakleničkih plinova. 

''Ekološki osviještena Europa'' donijela je nove mjere prema kojima se planira do 2020. godine povećati uporaba obnovljivih izvora energije na 20 posto te istovremeno smanjiti emisija štetnih plinova također za 20 posto. Očito je da smo konačno ozbiljno shvatili upozorenja znanstvenika o katastrofalnim posljedicama globalnog zatopljenja i klimatskim promjenama koje smo sami uzrokovali emisijama štetnih plinova i onečišćenjem okoliša. Ovi ''novi'' izvori energije i nove energetske tehnologije neće pridonijeti samo ublažavanju klimatskih promjena i očuvanju okoliša, već bi, sudeći po predviđanjima, mogli postati i posao budućnosti

Procjena je Europske unije da će u 2020. godini na tehnologijama obnovljivih izvora energije u obrtu, malom i srednjem poduzetništvu biti zaposlenost onolikog broja radnika kolika je sada u automobilskoj industriji. To je pokazatelj kojim putem ide razvijena Europa te pokazatelj u kojem pravcu treba prerestrukturirati i hrvatsko (energetsko) gospodarstvo. 

Možete li nam predstaviti te reći nešto o projektu ''Solarni krov Špansko – Zagreb''?

Nakon povratka iz Njemačke ideja mi je bila napraviti projekt ''vlastite solarne kuće'', odnosno objekt na kojem će se sustavno provoditi mjerenja dobivenih ušteda korištenjem Sunčeve energije. Od tada na mojoj građevini, odnosno projektu nazvanom ''Solarni krov Špansko-Zagreb'' počinju sustavno mjerenja uštede energije korištenjem i pretvorbom energije Sunčeva zračenja u električnu i toplinsku energiju. Cilj mi je bio na osobnom projektu (na vlastitoj koži) pokazati i dokazati znanstvenoj i stručnoj javnosti i općenito građanima Republike Hrvatske da su velike mogućnosti uštede energije moguće, osobito u kućanstvima koja troše oko 40 posto sveukupne energije i to uglavnom za grijanje i pripremu potrošne tople vode.

''Solarni krov Špansko-Zagreb'', nakon vanjske izolacije građevine kamenom vunom debljine 20 centimetara, zamjenom vanjske stolarije s prozorima s četiri stakla, 10 metara kvadratnih pločastih toplinskih kolektora i otprilike 80 metara kvadratnih solarnih ćelija postavljenih na krovu, smanjio je račune za grijanje i toplu vodu za 80 posto, proizvodi 25 posto više električne energije na godišnjoj razini nego što šesteročlana obitelj troši te štedi 55 posto pitku vodu korištenjem sustava za sakupljanje kišnice.

Koliko je hrvatska energetika po pitanju solarnih tehnologija prilagođena trendovima u svijetu i Europi?

Nažalost, hrvatska energetika po pitanju solarnih tehnologija nije prilagođena trendovima u svijetu i Europi. Hrvatski energetski sektor je trom. Problemi nisu u energetskim subjektima, već u politici i političkom promišljanju vizije energetske budućnosti Republike Hrvatske. 

Ne koristiti svoje prirodne resurse poput Sunca, čistog mora, zraka i vode u skladu održivog razvoja i dugoročnih ciljeva zaštite okoliša glede očuvanja raznolikog prirodnog bogatstva i ljepote svoje zemlje, bilo bi doista znanstvena izolacija i profesionalna sljepoća odgovornih ljudi u Republici Hrvatskoj.

Općenito energetska situacija u Hrvatskoj nije zadovoljavajuća jer se sve više energije uvozi, stoga nas mora zabrinuti pravac kojim će Hrvatska energetika strategija krenuti. 

Kako i koliko Hrvati, prema vašem iskustvu, koriste ovakvu vrstu dobivanja energije u usporedbi sa susjednim zemljama? Mijenja li se u Hrvatskoj trend grijanja na sunčevu energiju, odnosno primjećujete li povećanje uporabe obnovljivih izvora energije?

Položaj obnovljivih izvora energije utvrđen je Zakonom o energiji, koji eksplicitno izražava pozitivan stav Republike Hrvatske prema obnovljivim izvorima energije i kogeneraciji. Na žalost, korištenje obnovljivih izvora energije pa tako i Sunčeve energije je do sada imalo samo deklarativnu potporu u strateškim dokumentima razvitka energetskog sektora i zaštite okoliša u Republici Hrvatskoj. 

Pored Sunčeve energije i energije vjetra u Hrvatskoj su značajni biomasa i biogoriva, energija malih vodotoka i geotermalna energija. Valja napomenuti da se o energiji plime i oseke, energiji oceanskih i morskih struja te energiji valova i vodiku u posljednje vrijeme sve više govori. 

Zakonski je u Hrvatskoj dobro reguliran sustav poticaja povlaštenim proizvođačima električne energije. Na žalost, iako građani Republike Hrvatske od 1. srpnja 2007. godine uredno plaćaju naknadu za poticanje obnovljivih izvora energije i kogeneracije u računima za potrošenu električnu energiju što je propisano Zakonom, zamah u ovoj grani gospodarstva nije ostvaren.

Možete li nam pojasniti kakvo je stanje u iskorištavanju Sunčeve energije za dobivanje električne i toplinske energije u Europskoj uniji s osvrtom na trenutačno stanje u Hrvatskoj?

Kada je riječ o korištenju Sunčeve energije, Republika Hrvatska ima ogroman potencijal u dozračenoj Sunčevoj energiji, odnosno u broju sunčanih dana te s velikom pouzdanošću možemo primijeniti sve tehnologije za pretvorbu energije Sunčeva zračenja u toplinsku i električnu. 

Iako imamo neusporedivo bolje preduvjete, nalazimo se na samom dnu Europe po instaliranim sustavima za korištenje Sunčeve energije. U odnosu na druge zemlje Europske unije, imamo daleko najmanje ugrađenih kvadratnih metara solarnih toplinskih kolektora za grijanje i/ili pripremu potrošne tople vode, kao i kolovata snage solarnih ćelija po glavi stanovnika pa se stoga može reći da u Hrvatskoj nije iskorištena komparativna prednost u pogledu uporabe solarnih tehnologija.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje