Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

Lagane vježbe vrlo lagano "obrišu" stres i nervozu

Lagane vježbe vrlo lagano "obrišu" stres i nervozu
3

Vježbice, bolja organizacija, manje kave, alkohola i cigareta i čišćenje doma samo su neke od metoda koje pomažu otklanjanje štetne nervoze

VIDEO

Dok uhvatite dragocjenih 10-15 minuta za opuštanje na poslu, najprije u sebi (ili potiho naglas ako ste sami) ponavljajte 'mantru’: 'Sada opuštam oči. Sada opuštam čeljust. Sada opuštam jezik. Sada opuštam ramena.’ itd. (ruke, dlanove, prsa, trbuh, bedra, listove, stopala, um). Zatim zastanite i nastojte zapamtiti osjećaj, zadržite ga koliko želite te, po potrebi, sve ponovite, savjetuje McKenna. Opuštanju će pomoći još jedna vježba. Prisjetite se, kaže on, situacije u kojoj ste se osjećali vrlo smireno. Potom se mislima nastojte vratiti u to vrijeme, gledajući što ste vidjeli onda, slušajući što ste tada čuli i osjećajući iste osjećaje koje ste osjećali. Dok zamišljate to iskustvo, nastojte pojačati i obogatiti boje, izoštriti zvukove i intenzivirati osjećaje. Nakon što to napravite, prislonite i pritisnite palac na srednji prst desnoga dlana. Taj će vas postupak ispuniti osjećajem unutarnjega mira i opuštenosti. Pet puta ponovite cijelu vježbu ispočetka. Tada se prisjetite situacije iz prošlosti koja je bila lagano stresna te ponovno lagano pritisnite palac na srednji prst. Pritišćući, prisjetite se osjećaja mira i još jednom mislite na situaciju koja vam se činila stresnom. Također, zamislite nekoliko izazova i sebe kako ih bez muke svladavate. Nakon što usvojite vježbu, bit ćete opušteniji i zadovoljniji životom, tvrdi McKenna.


SAGLEDAJTE STVARI DRUKČIJE
Muči li vas nešto, nastojte sagledati situaciju na drukčiji način, savjetuju stručnjaci. Svakako popričajte s nekim o problemu. Razgovor često pomaže da se situacija promotri iz drugoga kuta.

BOLJA ORGANIZACIJA
Nastojte učinkovito rasporediti poslovne zadatke i obveze. Na početku dana bavite se najvažnijim, prioritetnim stvarima, a manje važne ostavite za kasnije. Bolja će organizacija umanjiti stres.

IZBJEGNITE KONFLIKTE
Nije dobro biti previše suparnički i argumentativno raspoložen. Važno je tražiti rješenja koja će objema stranama donijeti pozitivan ishod, a ne bespotrebno uzrujavanje.

LAŽNE METODE OPUŠTANJA
Alkohol, nikotin i kofein dugoročno će samo pogoršati situaciju. To su lažna “oruđa” za opuštanje, tvrde znalci. Na stimulant kofein tijelo odgovara stresnom reakcijom. 

OČISTITE DOM I UM
Spakirajte stvari koje uopće ne nosite i knjige na koje ste zaboravili. Darujte ih u dobrotvorne svrhe. Veliko će čišćenje definitivno pomoći oslobađanju od stresa.

VRIJEME ZA SEBE
Bilo da je riječ o čitanju novina ili knjige, o toploj kupki ili kavi s prijateljem, pronađite to vrijeme za sebe, kažu psiholozi. Snizit ćete razinu stresa i ojačati imunitet.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode