Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 2

Lekcije iz filmova: Nemojte odustati od vizija i ne bojte se

Lekcije iz filmova: Nemojte odustati od vizija i ne bojte se
5

Poruka je jasna - ako zaista u nešto vjerujete, uložite i 120 posto svoje energije te zbog predrasuda ne odustajte od novih ideja, svojih vizija i ne bojite se promjena

VIDEO

Američki psiholozi sastavili su popis filmova koje svaki zaposlenik koji drži do sebe i svojih živaca, mora pogledati. 

Bitne lekcije o karijeri, uspjehu, novcu i penjanju prema vrhu uče se iz “poslovnih filmova”, tvrde američki psiholozi, a možda je prvi stvarni poslovni film, Chaplinov klasik “Moderna vremena” iz 1936. godine. Film u kojemu se kultni lik Skitnica suočava s nedaćama industrijalizacije ima univerzalno značenje te je, tvrde, lako primjenjiv i na današnjega “malog” čovjeka koji se, u vrtlogu galopirajućega napretka svijeta, bori za vlastiti opstanak u društvu. 

No i mnogi filmovi koji su ove godine bili nominirani za Oscara donose poslovne lekcije koje ne treba ignorirati, a mudro ih je i podijeliti s djecom kako biste ih pripremili za poslovnu stvarnost. Drama “Igra pobjednika” (izvorno “Moneyball”) govori o naporima sportskog menadžera koji uspijeva revolucionarizirati svoj klub i bejzbol koristeći računalnu analizu pri odabiru igrača. Poruka je jasna - ako zaista u nešto vjerujete, uložite i 120 posto svoje energije te zbog predrasuda ne odustajte od novih ideja i svojih vizija. Mnogim inovatorima i uspješnim poslovnim ljudima prvo su se smijali. 

U filmu “Umjetnik” zvijezda nijemih filmova George Valentin ne želi glumiti u zvučnim filmovima i mora birati između noviteta u poslu ili gubitka slave. George prihvaća novitete, koje nadograđuje svojim vještinama. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ne postoji razlog da ne slušaš srce

U filmu “Drvo života”, dok junak juri za karijerom, ruši mu se život. Poruka filma je da nitko nije besmrtan i da je život kraći nego što se čini.

Oni jure za karijerom, a život se ruši

Nauči se nositi sa stresom, ne daj da te izbace iz takta, ne reagiraj na uvrede i nemoguće zahtjeve bezdušnog šefa, samo su neke od pouka komedije “Kako dobiti nogu”. Film upozorava i na važnost kolegijalnosti pokazujući kako se, uz potporu suradnika i prijatelja na poslu, mogu izdržati i najnepodnošljiviji zadaci. I nezaboravni “Vrag nosi Pradu” s američkom oskarovkom Meryl Streep prikazuje početnicu u raljama egocentrične i egoistične šefice. Mlada profesorica Andy Sach bez ikakvog znanja o modi prihvaća posao asistentice u modnom časopisu. Kako bi uspjela, pristaje na teške kompromise. Nakon što shvati da su joj šefica i posao okrenuli život naopačke, odlučuje dati otkaz i raditi ono što doista voli, a ne posao koji joj diktira ego. 

Iako poručuje: život je težak, naučite se nositi s tim, film “U potrazi za srećom”, pokazuje da nikad nije prekasno okušati se u nečemu novome i u tome uspjeti. Film, snimljen prema istinitoj priči, prikazuje borbu samohranog oca Chrisa (Will Smith), koji sinu i sebi nastoji osigurati normalni život, u čemu na kraju, zbog upornosti i goleme ljubavi prema djetetu, i uspijeva. S druge strane, “Društvena mreža”, biografski film o osnivaču Facebooka Marku Zuckerbergu, bogat je antiporukama, ističu stručnjaci. Film prikazuje kako je Zuckerberg ukrao ideju, iznevjerio prijatelja i postao najmlađi milijarder na svijetu. Nosi jezivu antiporuku: kradite, prodajte sebe i prijatelje i bit ćete uspješni. Valjda će “kupiti” nove prijatelje?!  

“Jerry Maguire”, 1996.

U filmu “Jerry Maguire”, donedavno beskrupulozni sportski menadžer Maguire, čija je osnovna funkcija bila zgrtanje gomile novca, shvaća da je izgubio doticaj sa stvarnim životnim vrijednostima te se odlučuje na drastičan potez, zbog čega dobiva otkaz. Lekcija je filma kako je moguće voljeti ono što radite i biti u tome uspješan, a pritom igrati fer.

“Wall Street”, 1987.

Beskrupulozne ambicije i pohlepa zaposlenika njujorškoga financijskog carstva Wall Streeta tema su istoimenog filma redatelja Olivera Stonea. Mladi burzovni mešetar Bud (Charlie Sheen) strelovito napreduje pod okriljem majstora zanata Gordona (Michael Douglas), čija pohlepa za bogatstvom ne preza ni pred čim. Pouka: pohlepa uništava.  

“Gužva i frka”, 2005. 

“Gužva i frka”, Craiga Brewera, prikazuje životnu borbu i put repera, koji u glazbi vide jedini siguran izlaz iz droge i kriminala, a poruka je: svatko se mora izboriti za vlastiti put. 

"Ni na nebu ni na zemlji", 2009.   

Ryan (George Clooney) čovjek je koji doslovno ne živi ni na nebu ni na zemlji. Život provodi u avionima, zračnim lukama i hotelima, ni za što nije posebno vezan, a posao mu je otpuštanje ljudi. No u jednom se trenutku zapita kakav bi osjećaj bio imati dom. Lekcija glasi: za uspjeh u bilo čemu važno je imati mjesto kojemu ćete se uvijek vraćati, tvrde psiholozi. 

"Slatke prljave stvari", 2002. 

“Slatke, prljave stvari” oslikava skupinu hotelskih zaposlenika suočenih s ilegalnim poslovima, prikazuje strahove i ambicije zaposlenih ljudi, koji se bore za pravdu.          

Neiskustvo i jaka samokritičnost okidači su samouništenja, izgaranja i vode u depresiju 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol
ZA ZDRAVO SRCE I ŽILE

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol

Povišene masnoće glavni su uzročnik bolesti srca. Često je dovoljno dva do tri mjeseca da se uz zdrave navike regulira razina kolesterola pa jedite skušu, srdele i povrće, a uživajte i u čokoladi...

Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo
od 14. do 20. travnja

Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo

Djevice će i narednom tjednu mnogo raditi, ali i biti više nego zadovoljni učinkom i rezultatima. Strijelcima će tjedan biti pogodan za zdravstvene zahvate, promjene u prehrani ili rekreaciju
Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…