Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

Na povratak s bolovanja treba se pripremiti i spriječiti ljutnju

Na povratak s bolovanja treba se pripremiti i spriječiti ljutnju
1

Zbog SMS-a, vikenda i važnog projekta i prava bolest šefu miriše na bježanje s posla. Bolovanje prijavite dovoljno rano, i to najbolje usmeno, telefonom ili nasamo

VIDEO

Kako vas pri povratku na posao ne bi dočekao ljutit šef, namrgođeni kolege ili, još gore, obavijest o otkazu, o bolovanju ih morate izvijestite što je prije moguće. Tako će nadređeni imati dovoljno vremena pronaći zamjenu ili preraspodijeliti vaše zadatke drugim zaposlenicima. Također, obvezno objasnite kolegama gdje mogu pronaći podatke ili alate kojima ste se služili. No važno je i dobro procijeniti pravi trenutak za odlazak na bolovanje - ako završavate važan projekt, bolje je otrpjeti još koji dan ili dva na poslu pa tek tada opušteno otići na dopust. Osim toga, za takvu požrtvovnost mogli biste steći i dodatne šefove simpatije. Ako niste prebolesni, nadređenog je o izostanku s posla najbolje obavijestiti u razgovoru nasamo, a nikako SMS-om jer ćete tako djelovati vrlo neprofesionalno. Također, pritom mu dajte potvrdu liječnika, a kopiju zadržite za sebe.

Prema Zakonu o radu Republike Hrvatske, ne morate reći poslodavcu od čega bolujete, to je isključivo vaša odluka, a ni on vas to nema pravo pitati. No ako odlazite na bolovanje bez liječničke potvrde, dobro promislite kako ćete to obrazložiti šefu jer se sigurno naslušao svakakvih izgovora. Pokušajte biti što konkretniji i uvjerljiviji.

Izostavite kućne ljubimce iz isprika

Ako lažete da vam je umro član obitelji, teško da ćete baš stalno uspjeti ostati uvjerljivi glumeći da ste tužni. Osim toga, jako biste se loše osjećali ako bi se nakon takve laži to i dogodilo. Izlike koje uključuju kućne ljubimce također nisu najbolje koliko god bile maštovite i razrađene.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

‘Jet lag’ nije simpatičan

Čak i ako ste vrlo mladi, nije pametno reći da ste prepijani kako biste došli na posao, ali i da vas muči mamurluk. Također, ako patite od sindroma brze promjene vremenske zone ili “jet laga”, bolje je da se ipak pojavite na poslu jer vas nitko neće žaliti ako ste putovali.

“Mama mi je u zatvoru” neće proći kod šefa

Neke od najbizarnijih zabilježenih isprika su “žena me nije pustila na posao jer sam morao obavljati kućanske poslove”, “punica me otrovala”, “tužan sam”, “jako me muči štucavica”, “pas mi je progutao pokaz”, “mama mi je u zatvoru”, “slomio sam nogu skijajući s krova”...

PMS popularan izgovor

Najčešće izlike za izostanak s posla su trovanje hranom, glavobolja i zubobolja, a žene se rado izgovaraju PMS-om nadajući se kako će šefu biti neugodno dodatno ih ispitivati.

Pravi razlog 

Iza lažnih izlika najčešće se skrivaju iscrpljenost, stres, obiteljske obveze, potreba za produljenim vikendom i intervju za drugi posao, prema portalu MojPosao.

Rijetki provjeravaju 

Na lažna bolovanja u Hrvatskoj u prosjeku ide podjednak broj muškaraca i žena, a uglavnom traju oko četiri dana. Poslodavci misle da je oko 25% bolovanja lažno, a 19% njih provjerava je li zaposlenik doista bolestan, pokazalo je istraživanje portala MojPosao.

Samo rijetki plaču 

Odlasci na lažna bolovanja ovise i o obrazovanju, dobi te visini plaće. Tako visokoobrazovani, oni s višim plaćama te stariji rjeđe glume bolest. Tri posto uspiju čak odglumiti plač dok javljaju šefu kako neće doći na posao.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.