Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

Naučite djecu kako pametno upravljati vlastitim novcem

Naučite djecu kako pametno upravljati vlastitim novcem
1

Iako financije nisu uvijek, kao u bajkama, priča sa sretnim završetkom, stručnjaci potvrđuju kako se o njima s djecom mora razgovarati

VIDEO

Financijsko obrazovanje, ili je možda bolje reći financijska pismenost, mladima je danas potrebna možda i više nego ikada prije, jer su financije i novac prisutni u gotovo svim segmentima života. Unutar školskog sustava ne postoji organizirani pristup ovoj tematici, odnosno, ako i postoji, radi se o entuzijazmu određenih predavača ali ne i organiziranom pristupu problematici financija. U prijevodu to znači da znanja, o planiranju osobnih financija i upravljanju osobnim financijama, djetetu morate prenijeti upravo roditelj. 

Kada početi educirati dijete o novcu?

Kao i s mnogim drugim stvarima, stručnjaci se slažu da treba krenuti - od malih nogu. Za najmlađe postoje razni načini kako da im se približi tematika novca. Od igara koje s njima možete igrati, kao što su naprimjer igra dućana/supermarketa kroz koju im objašnjavate značenja koncepta novca i mnogih drugih sličnih igara. Čim vaše dijete dođe u situaciju da ima ili svoju ušteđevinu ili poklonjeni novac, dobro je početi obrazovati ih kako postupati s novcem te proširiti znanja o novcu na način da djeci objasnimo što su pojmovi kao npr. štednja i kamate. Također, danas postoje mnoge opcije dječje štednje putem kojih djeci možete usaditi znanje o važnosti štednje. Priča sa štednjom može se djetetu prikazati kao aktivnost i vježba u kojoj dijete može paziti na uplate novca i kasniji porast vrijednosti štednje.

Nadalje, stručnjaci preporučuju kako se djeci, kada imaju otprilike osam ili devet godina, treba još detaljnije pojasniti koncept vrijednosti novca i, što je možda i najvažnije, naučiti ih kako novac ne raste na drveću, odnosno, kako je novac, u normalnim situacijama, dolazi kao rezultat rada i truda. Zajedno s ovim lekcijama počnite djetetu uvoditi i tjedni džeparac. Zašto je to bitno? Na taj način, ukoliko se zbilja pridržavate pravila džeparca, dijete uči kako planirati i rasporediti sredstva u određenom vremenskom periodu.

Hoće li sve potrošiti prvi dan ili rasporediti novac da traje cijeli tjedan? 

Iako bi se džeparac trebao fiksna cifra, nagradite djecu dodatnim vrijednostima ako obave male obaveze po kući. Npr. pranje auta, usisavanje i sl. mogu postati aktivnosti koje će ih naučiti kako se rad i trud isplate. Na taj način će razviti osjećaj za vrijednost rada. Kada djeca krenu u srednju školu, pritisak društva i vršnjaka može zaista doći do izražaja i mnogo je onih koji podlegnu strastima potrošačke kulture i mahnitog kupovanja. Bilo da se radi o video-igrama, biciklima, mobitelima ili odjeći, razgovor o vrijednostima može puno pomoći. Dobro je pružiti djetetu priliku za dodatni izvor zarade, barem preko honorarnih poslova u ljetnim mjesecima, putem kojih onda mogu zaraditi nešto i zaista cijeniti trud uložen u posao. 

Kada vaša djeca navrše 18 godina, neki napuštaju školovanje i kreću raditi dok drugi odlaze na fakultet. S rastućim cijenama fakultetskog obrazovanja i, u slučaju da se fakultet nalazi izvan vašeg mjesta prebivališta, rastućim cijenama smještaja dobro je razmisliti o načinu na koji ćete financirati školovanje. Ako ćete dijete financirati cijelo trajanje fakultetskog obrazovanja , pripazite na koji način ćete ovo napraviti. Naprimjer, možda je bolje slati fiksnu svotu novca vašem studentu, nego slati dodatni novac kada on ostane bez sredstava, jer na taj način isto možete pomoći u razvitku dobrih navika – planiranja i uštede.

  Budite realni i komunicirajte s djetetom

U svemu ovom važno je biti realan. Umjesto da im govorite da su minusi sami po sebi loši, uđite dublje u problem i objasnite im mehanizam minusa i moguće dugoročne štete od (pretjeranog) minusa. Što se tiče budućeg samostalnog života i moguće kupovina stana bitno je poraditi i na tom segmentu. Primjerice cijene nekretnina u cijeloj Europi su porasle za skoro 150 posto u zadnjih deset godina te stoga nije realno očekivati da će imati svoj stan odmah na početku samostalnog života. Također, ako će iznajmiti stan – cijene su također narasle. 

Neki roditelji se odlučuju na varijantu u kojoj svojoj djeci naplaćuju stanarinu čim zarade svoju prvu plaću. Obično se uzima iznos do 20 posto od plaće. No, umjesto trošenja tog novca, najbolja stvar je stavljati ga na stranu. Kasnije, bez da su djeca to prethodno znala, moguće je taj novac posuditi ili ga dati natrag vašem adolescentu (ili studentu) kada mu ponovno zatreba - za putovanje, kupovinu automobila ili npr. vjenčanje. Na taj način gledano, ovo nije stanarina već oblik prisilne štednje koja im se naposljetku vraća. Naravno, uspjeh ovakvog pothvata ovisi i o neznanju vaših platiša o čemu se točno radi. Iako se možda isprva čini grubo ili barem neuobičajeno -razmislite jer zauzvrat dobivaju i više cijene nezavisnost i činjenicu da sami upravljaju svojim primanjima.

  Ekonomska kriza 

Što o pristupu djeci i objašnjavanju pojma ekonomske krize kaže Danijela Princi Grgat, koja je zajedno s Anom Vrbošić autorica bloga 'Novac i djeca' i knjige 'Tajne uspješnog poslovanja', vodiča za srednja i mala poduzeća, koji na jednostavan način govori o odnosu poduzeća i njihovih ključnih poslovnih partnera (kupaca, dobavljača i kreditora). 

Koliko god želimo zaštititi djecu od neugodnih stvari, istinu ne trebamo prešućivati. Ekonomskih kriza je bilo i biti će ih, nažalost, još mnogo. Otvoreno razgovarajte s djecom o ekonomskoj krizi. Oni i onako nešto naslućuju, ali točno ne znaju o čemu se radi.  

"Da biste im objasnili pojam ekonomske krize, ne trebate prije toga pročitati tone i tone ekonomskih knjiga napisanih na tu temu. Objasnite im to na jednostavan način, njima razumljiv. Npr. ekonomska kriza je razdoblje kada neki ljudi ostaju bez posla, neki zarađuju manje nego do sada, razdoblje kada si možemo priuštiti manje nego prije." 

Kako je kriza zadesila našu obitelj?

"Na ovo pitanje je najbolnije odgovarati, naročito starijoj djeci. I ovdje bi bilo dobro što istinitije djetetu objasniti kako se ekonomska situacija odrazila na obitelj. Najvažnije je da dijete ne osjeti beznadežnu situaciju."

Bilo kako bilo, bitno je rano početi s financijskim obrazovanjem vaših najmlađih. Iako bi osnovne škole mogle činiti više na tom polju, najveći problem je u srednjim školama koje moraju, u već ionako pretrpani nastavni plan, na nekoj razini naći mjesta za barem elementarna znanja o osobnim financijama. Jedino je na taj način moguće pripremiti djecu za vremena u kojima živimo. Vremena u kojima su nenaplaćeni kredit, ovrhe i (pre)skupe nekretnine realnost. Za kraj, zapamtite najvažniju lekciju - novac je sredstvo, a ne cilj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith