Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

Naučite kako izraditi plan za vraćanje dugova

Naučite kako izraditi plan za vraćanje dugova
1

Vraćanje dugova jedan je od najbolnijih postupaka koje moramo napraviti. Izrada plana je vrlo važna kako bi posložili prioritete. Saznajte na koji način to napraviti

VIDEO

Vraćanje dugova mnogima zadaje glavobolje jer ne znaju odakle početi, a mnogi vjerojatno ni ne znaju kolika su im dugovanja. Većina ima naviku umanjivati taj dug kako bi olakšali život i previše se ne brinuli, međutim takvo ponašanje vas može odvući u propast. Koliko god je teško, potrebno je napraviti plan i vidjeti kolika su dugovanja te ih pokušati riješiti. Naravno, neki nemaju dovoljno snage da naprave rezove, u takvim slučajevima možete potražiti pomoć stručnjaka ili nekoga tko se razumije u financije kako bi vam pomogao. 

  • Napravite popis svojih trenutnih dugova

Započnite sa stambenim kreditom, s računima za plin, vodu i struju te ostalim kreditima od kojih vas hvata depresija čim pomislite na njih. Ti su najopasniji jer zbog njihovog neplaćanja lako izgubite svoju kući ili stan, a vrlo lako vam onemoguće osiguranje osnovnih životnih potreba.

Razmislite imate li još kakvih dugova, npr. obveze prema kreditnim karticama, stanje limita i potrošačke kredite. Razvrstajte ih po njihovoj važnosti – započnite s onima kod kojih su kamate najviše. Ti su najskuplji. Otplaćivati morate započeti odmah čim sredite plaćanje obveza iz prve točke. Odlučite kojeg duga ćete se prvo riješiti.

  • Sastavite krizni financijski plan za domaćinstvo

Samo na taj način čete uspostaviti nadzor nad izdacima i precizno odlučiti, koliko duga ste sposobni mjesečno rješavati.

  • Razgovarajte s vjerovnicima, a na koji način to napraviti možete saznati na ovoj poveznici

Imate problema s otplaćivanjem stambenog kredita?

Što brže kontaktirajte banku i pojasnite im svoj trenutni položaj. Prije toga detaljno proučite svoje financijske prilive i obveze. Banci pojasnite, koju visinu rate kredita možete mjesečno podmirivati. Razgovarajte i zamolite ako je moguća odgoda plaćanja rata kredita ili smanjenje kreditnog obroka. To će sigurno poskupiti vaš kredit, ali će biti manji pritisak koji osjećate zbog financijskih problema.

Jeste li kupili koju pokretninu (npr. automobil, perilicu) na kredit ili leasing?

Provjerite možete li te dugove platiti u jednokratnom iznosu. Ako to nije moguće, pokušajte se s vjerovnikom dogovoriti o plaćanju kredite s predmetom, koji ste kupili na kredit. Tako ćete otplatiti dio duga. Ako se pokretnine ne možete odreći, onda vjerovniku predložite smanjenje mjesečnih obroka u skladu s mogućnostima vašeg kriznog financijskog proračuna domaćinstva.

Imate dugove na kreditnoj kartici, redovno koristite dozvoljeno prekoračenje na tekućem računu, otplaćujete druge potrošačke kredite?

Odmah prestanite koristiti kartice za kupovinu. Uzmite škare i prerežite sve kartice osim od tekućeg, deviznog i žiro računa. Ako ste kredite uzeli kod iste banke, razmislite o reprogramiranju duga, znači o stavljanju svih kredita u jedan zajednički. Banci pojasnite svoje probleme te joj predložite, da sve vaše kredite stavi u jedan kredit, tj. da izvrši reprogramiranje duga. Dogovorite mjesečnu ratu koju omogućava vaš krizni proračun domaćinstva. Kod drugih vjerovnika pojasnite svoj financijski položaj i dogovorite način rješavanja duga.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode