Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

Naučite kako se možete samouvjereno obratiti javnosti!

Naučite kako se možete samouvjereno obratiti javnosti!
1

Donosimo vam drugi ulomak iz knjige ''Samopouzdanje'', autora Roba Yeunga, u kojemu nudi savjete o tome kako uspješno pobijediti strah od javnog nastupa

VIDEO

Ispitivanja pokazuju da se veći broj ljudi plaši držanja govora nego zmija, pauka i ukrcavanja u zrakoplov zajedno! I ja sam bio jedan od njih.

Razbolio bih se pri samoj pomisli da moram održati govor pred skupom ljudi. Imao bih bolove u trbuhu i podražaj na povraćanje. Vježbanjem sam s vremenom prebrodio živčanost. Danas imam prilično uspješne prezentacije (raspon poziva se kreće od kolega i sveučilišta do velikih korporacija), štoviše u njima silno uživam.

Važna je pravovremena priprema

Jedan od najvećih razloga zbog kojih ljudima nedostaje samopouzdanje kad trebaju održati govor jest u tome da se nisu dovoljno pripremili – ali morate znati pravu vrstu pripreme koju valja obaviti. Jer velik dio samopouzdanja na dan nastupa proizlazi iz spoznaje da sve što treba proći dobro i hoće dobro proći

Možda vas je zapala čast da održite govor kao kum ili počasni pratilac nevjeste. Možda kolegama trebate izložiti dopune projekta. Ili promišljenom prezentacijom trebate osvojiti novog klijenta. Bez obzira koju vrst govora trebate održati, prođite kroz sljedećih sedam koraka i pomozite si da zablistate.

Saznajte točno što trebate činiti

Vaša priprema počinje iznalaženjem što se točno očekuje od vas. 

  • Tko će vam biti slušateljstvo? - Zatraži li netko od vas kratku prezentaciju za "više rukovodeće osoblje", misle li pritom na šačicu menadžera u okviru vašeg odjela ili 237 rukovoditelja iz cijele Europe? Izbjegavajte bilo kakve pretpostavke o slušateljstvu. Što više o njima znate, to se možete bolje pripremiti.
  • Koliko dugo želite da govorite? - Nemojte nikome dopustiti da vas odbije neodređenim uputama tipa "Ma, recite samo par riječi, što god vam padne na um". Neka na vama ostane odluka kada ćete prekinuti izlaganje.
  • Što slušateljstvo očekuje čuti? - Razmotrite što slušateljstvo očekuje. Gosti na vjenčanju ne žele cijelu noć slušati zamorne govorancije. Vjerojatno im je draži kraći govor da se mogu vratiti zabavi! Ako je predmet izlaganja poslovanje, procijenite što je slušateljstvo došlo čuti – očekuju li informaciju ili inspiraciju, možda čak kombinaciju obiju?
  • Kakav bi trebao biti stil vašega govora? - Uzmimo da govorite na proslavi rođendana. Smijete li biti razuzdani i dvosmisleni kao u pošalicama za bliske prijatelje ili se susprezati zbog baka i djedova te manje djece? Pri obraćanju klijentima treba li vaš stil biti služben i profesionalan ili prijateljski i neformalan?
  • Gdje ćete govoriti? - To čini veliku razliku. Ako govorite u velikom šatoru postavljenom u nečijem vrtu, razmislite hoćete li imati mikrofon ili ćete se osloniti na snagu svoga glasa kako bi vas čulo dvjesto gostiju. Ukoliko trebate održati predavanje na simpoziju provjerite hoćete li na raspolaganju imati računalo i projektor ili se od vas očekuje da održite pozornost slušateljstva samo s mikrofonom.

Nikada se ne bojte postavljati mnogo pitanja. Bolje je da imate jasnu sliku o tome što se od vas očekuje nego da se bojite pitati pa održite govor koji je promašio cilj.

Opsežnije razmišljajte i više čitajte

Dobro, da vidimo što ćete reći. Započnite bilježenjem svojih misli. Načinite "brainstorming" za jednu osobu. Zapisujte riječi ili ideje koje vam padaju na pamet vezano uz temu ili ljude o kojima trebate govoriti. Ne odbacujte ništa. Uzmite u obzir baš sve jer nešto što se u prvi mah čini budalastom idejom može pobuditi bolju

Što dulje budete lovili misli i ideje, to ćete se osjećati bolje. Kad stavite ideje na papir, počet ćete zamjećivati obrasce ili teme koje valja povezati. Ne očekujte rješenja odmah. Zadovoljite se prikupljanjem misli, ideja, primjera, pitanja, web stranica, citata, analiza, dijagrama, mapa, fotografija i anegdota. Što opsežnije razmišljate i više čitate, veća je vjerojatnost da ćete doći na dobru zamisao.

Najbolji govori proizlaze iz osobnog viđenja

Ipak, najbolji izvor materijala ste vi. Držite li govor ili prezentaciju, pretpostavljamo da već znate dovoljno o mladenki i mladoženji, projektu stambene izgradnje u okrugu, dragom pokojniku, prijedlozima klijenta ili bilo što o čemu biste trebali govoriti. Najbolji govori često proizlaze iz osobnog viđenja situacije. Veća je vjerojatnost da će pažnju nazočnih prije privući govornik koji govori iz duše. Pitanjima koja slijede pokušajte složiti jedinstvenu početnu točku za svoj govor:

  • Kakvo je vaše osobno iskustvo vezano uz temu (ili osobu o kojoj govorite)?
  • Što vas frustrira glede ove teme?
  • Što nalazite dobrim u njoj?
  • Što je najčudnije/najtužnije/ najsmješnije/ najgluplje što ste ikada čuli o ovoj temi?
  • Što bi o ovome mislili vaši djed i baka ili petogodišnje dijete?

Zanimljiva promjena bila bi da započnete govor svojim viđenjima braka u dobi od šest godina. Ili komentarom vaše bake o financijskim problemima u vašoj kompaniji.

Rob Yeung u knjizi ''Samopouzdanje'' u izdanju Veble commerce-a objašnjava kako se ono može povećati i razvijati u svakoj životnoj dobi, valja samo znati najbolji način. Knjiga Samopouzdanje objedinjuje najbolje metode, od kognitivne bihevioralne terapije, sportske psihologije, neurolingvističkog programiranja, pozitivne psihologije i mnoge druge. U njoj ćete pronaći savjete i metode za razvijanje svojih samopouzdanih uvjerenja, rješavanje prepreka, stvaranje samopouzdanih ciljeva i budućnosti, stvaranje samopouzdane prezentacije, druženja, poslovnih susreta i razgovora za posao, te cjelokupne samopouzdane promjene življenja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno