Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
14 komentara

Nikola Tesla - lekcije čovjeka koji je unaprijedio svijet

Nikola Tesla bi na današnji dan proslavio 156. rođendan. Saznajte životne lekcije jednog od najvećih umova koji je svojim izumima promijenio tijek povijesti

24sata
Foto: 24sata
14 komentara

"Gospodine Edison, poznajem dva velika čovjeka. Jedan ste Vi, a drugi je mladić koji stoji pred Vama". Tako je glasio tekst pisma kojim je Charles Batchelor, suradnik Thomasa Edisona preporučio Nikolu Teslu. Vrijeme je pokazalo koliko je bio u pravu. 

Na današnji dan  prije  156 godina, točnije 10. Srpnja  1856. rođen je Nikola Tesla, za kojega sa sigurnošću možemo reći kako je jedan od najvećih izumitelja i najvećih „junaka“ modernog doba.  Dvije godine nakon završetka studija zaposlio se u Budimpešti kao inženjer, a zatim je otišao raditi u Edisonovu tvrtku u Pariz. Odlazi u New York s nekoliko ideja i praktički bez novca. Kako smo već prije spomenuli - zapošljava se kod Edisona, no suradnja nije bila dugog vijeka  jer su se dva velikana nisu mogla složiti oko načina rada. Nakon odlaska 1885. Tesla je osnovao svoju vlastitu tvrtku:  Tesla Electric Light & Manufacturing. 

Teslini izumi

Tesla je konstruirao elektromagnetski motor s kojim je postao temelje svih budućih strojeva koji koriste izmjeničnu struju. Osim ovog izuma 1891. izumio je indukcijski navoj zbog kojeg danas Teslu nazivamo izumiteljem suvremenog radija. Osim navedenih Tesla je bio autor mnoštva izuma, inovacija i revolucionarnih pristupa električnoj energiji, a među njima možemo izdvojiti ideju o bežičnom prijenosu električne energije, radijsko upravljanje letjelicama, preteča radara, korištenje solarne energije, radiokomunikacije i sl.

Činjenica je - da danas netko ukloni Nikolu Teslu i njegove izume – svijet koji nas okružuje ne bi izgledao ni približno onako kako izgleda danas. 

Genijalci imaju briljantne ideje, poduzetnici to donose na tržište. No, usprkos svojoj genijalnosti, mnogi stručnjaci ističu kako iz Teslinog života, odnosno pogrešaka na poslovnom planu možemo mnogo toga naučiti. Vođeni tom mišlju pogledajmo koje su najvažnije lekcije. 

Ponos ostavite doma

Malo je poznato kako je Tesla 1912. odbio primiti Nobelu nagradu. Tim činom, osim što je ostao bez znatnog dijela novca koji bi mu pomogao u razvoju znanstvenih ideja, ovdje se krije jedna od lekcija koja je važna za svakog poduzetnika - budite fleksibilni. To je jedini način na koji se možete uspješno nositi s izazovima poslovanja, ali i života. Ekscentričnost i određena kreativnost koja iz nje proizlazi mogu biti odlična stvar, no ne zaboravite – bitno je taj pristup pravilno usmjeriti.

Zaštitite svoje ideje

Činjenica jest da barem zasad mnogo više ljudi diljem svijeta zna za Thomasa Edisona dok za Nikolu Teslu to ne vrijedi. Zašto je tome tako? Iako iz današnjeg gledišta znamo kako je Tesla bio  puno bolji znanstvenik od Edisona, Edison je prije svega bio uspješan poslovni čovjek. Tu dolazimo i do druge lekcije. Kao prvo zaštitite svoje ideje te ih, ako ikada želite prodati, unovčite koliko i vrijede.

Pravedna igra

Poznata je anegdota kako je Edison jednom prilikom obećao Tesli platiti 50 tisuća dolara ako riješi predstavljeni problem, koji se dotada pokazao kao nerješiv. Tesla ga je, naravno, riješio a Edison mu je odbio isplatiti rekavši kako on „ne shvaća američki humor“. Ova lekcija više se tiče Edisona, a manje Tesle, no poruka je jasna: držite se dogovora. U poslu, kao uostalom i u životu, vaša riječ, vaš kredibilitet i integritet su vaši najjači pokazatelji i jamci u suradnji i poslovanju s drugima.

Odnos prema novcu 

Možda i najvažnija lekcija, najbolje oslikana u priči o Teslinom trganju ugovora s Westinghouseom i odricanje od bogatih tantijema vezanih uz projekt elektrane na slapovima Niagara. Takvih odluka je u Teslinom životu bilo više, te je dobro primijetiti kako se financije ipak treba pomno paziti. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message