Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
59 komentara

Novi zakon: Imate godinu dana za izlazak iz minusa!

Građani će imati godinu dana prijelaznog perioda, od dana stupanja na snagu Zakona, za rezanje minusa u granice dopuštenog, izvijestili su iz Ministarstva

Grgo Jelavić/Pixsell
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
59 komentara

Ministarstvo financija je na svojim internetskim stranicama pojasnilo  izmjene koje će napraviti u Zakonu o potrošačkom kreditiranju i Zakonu o kreditnim institucijama. Ministar financija će kontrolirati kamatne stope na stambene kredite, a ograničit će se dopušteni minusi po tekućem računu na visinu mjesečne plaće. 

"Izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju, u svrhu daljnje zaštite potrošača u kreditnim odnosima s vjerovnicima kod ugovaranja promjenjive kamatne stope, uvodi se mogućnost da ministar financija pobliže uredi način definiranja jasnih i poznatih parametara, moguće uzročno-posljedične veze kretanja parametara i visine promjenjive kamatne stope te razdoblja u kojima se razmatra donošenje odluke o korekciji visine kamatne stope", poručuju iz Ministarstva i dodaju: "Osim toga, uvodi se mogućnost da ministar financija pravilnikom propiše najvišu dopuštenu efektivnu kamatnu stopu na stambene kredite kao i metodu izračuna kamata na stambene kredite čime se stambenim kreditima daje poseban status a građanima dodatna zaštita od prekomjernog rasta kamatne stope."

Iz Ministarstva Financija poručuju kako ovakve izmjene potaknute teškim položajem građana odnosno potrošača u kreditnim odnosima s vjerovnicima, posebice u onim kreditnim odnosima kojima rješavaju svoja temeljna egzistencijalna pitanja (stambene potrebe).

Za godinu dana - minus na tekućim računima samo u iznosu jedne plaće?!

"Što se tiče uvođenja ograničenja visine dopuštenog prekoračenja po tekućem računu koje ne smije prelaziti visinu prosječnog mjesečnog priljeva na taj račun tijekom posljednjih šest mjeseci - ovom se izmjenom sprječava prekomjerna zaduženost građana slijedom odobrenih prekoračenja po tekućim računima posebice imajući u vidu da je kamata koju banke obračunavaju na minuse po tekućem računu uglavnom tek neznatno niža od zakonski dopuštene maksimalne granice.", poručuju iz Ministarstva. 

Građani će imati godinu dana prijelaznog perioda od dana stupanja na snagu Zakona za svođenje minusa po tekućem računu u granice dopuštenog odnosno na razinu prosječnog mjesečnog priljeva. "Građani će dobiti godinu dana da svoje minuse pretvore u redovne kredite s manjom kamatom", poručio je ministar Slavko Linić te napomenuo kako neće biti dodatnih troškova pri pretvaranju minusa u kredite. Linić je rekao i da galamu dižu oni koji su dosad zarađivali na građanima., prenosi 24sata.hr 

"Učim građane da se ne mogu zaduživati u visini tri plaće"

"Paniku dižu oni kojima to smeta pa šire laži da je to udar na građane. Banke su zabrinute jer vide da ćemo se potruditi u zaštiti građana", za medije je rekao Linić i objasnio kako je Vlada ocijenila da  je potrebno pod kontrolu staviti izdatke građana i svima ograničiti zaradu na potrošnju građana. "Moj posao je da učim građane da se ne mogu zaduživati u visini tri plaće jer to neće moći vratiti", zaključio je ministar poručivši kako je cijeli program tek u pripremi i naglasio kako za sve ima suglasnost HNB-a.

Što mislite o najavljenim izmjenama Zakona? Svoja razmišljanja nam pošaljite na: uredništvo@pametnakuna.hr s naslovom: Moje mišljenje o izmjenama zakona o potrošačkom kreditiranju

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message