Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 2

Odgovori i reakcije na trik pitanja garantiraju posao

Odgovori i reakcije na trik pitanja garantiraju posao
3

Na intervjuu priprema i iskrenost su dobre strategije, no snalažljivost je ta koja “pali”, naučite prepoznati i reagirati na trik pitanja i situacije

VIDEO

Razmišljte li o tome da malo "dotjerate" životopis, pripazite. Ispitivači se katkad baš trude uhvatiti kandidata u laži. - Ako ste iskreni, nećete pogriješiti. Lagano uljepšavanje istine može vam dati prednost pred drugima, no ono je riskantno - kaže Bordan Tkachuck, izvršni direktor, koji je kao ispitivač sudjelovao i u reality-showu "Pripravnik". Standardno pitanje: "Što znate o našoj tvrtki?" također u sebi može skrivati zamku. Podaci o tvrtki pročitani na internetu bolji su nego ništa, no neće impresionirati poslodavca. Jedino rješenje jest doista se pripremiti. - Kontaktirajte tvrtku, zatražite brošure, istražite čime se tvrtka bavi, kakvo je tržište, kakva konkurencija - ističe Tkachuk. Znanje o tvrtki uvijek je korisno pokazati. Primjerice, kad su 30-godišnjeg kandidata pitali nije li malo prestar za taj posao, on je odgovorio: "Ne, prosječna dob u vašoj tvrtki je 30 godina." Dobio je posao.

>>>Ispitivači katkad pokušavaju namjerno naljutiti kandidata rečenicama kao što su "pomalo ste dosadni" ili "vi ćete teško naći posao". To ne bi smjeli činiti jer je uvredljivo i graniči se s nezakonitim, no ne dopustite da vas izbace iz takta. Najvažnije je shvatiti što ispitivač čini, smiriti se i odgovoriti najbolje što možete.
>>>U prvih 30 sekundi ispitivač o vama stvara opći dojam. Pripazite da se uspravno držite, razgovjetno govorite, uspostavite kontakt pogledom i čvrsto se (ali ne presnažno) rukujete.

>>>Kandidatima koji kažu da su napustili prethodni posao jer im je "šef bio nesposobni kreten" ne piše se dobro. No to je vrlo česta pogreška. Bolje je istaknuti svoju odanost. Jedan kandidat rekao je da može početi raditi tek za dva mjeseca jer njegova sadašnja tvrtka prolazi kroz teško razdoblje. Baš zato dobio je ugovor.

>>>Kako bi vas zbunio, ispitivač može zatražiti da, primjerice, opišete svoj posljednji veliki neuspjeh. Tada je najbolje zatražiti trenutak da razmislite. Jednog kandidata čak su tražili da oponaša dinosaura. Na to je najbolje mirno odgovoriti "radije ne bih". Osim ako se ne natječete za mjesto majstora filmskih efekata.

>>>Na pitanje što ga motivira, kandidat je odgovorio: "Imam velike troškove. Dajte mi dobru plaću i bit ću sretan". Brutalna iskrenost nije mu donijela posao. Nije dobro da poslodavac pomisli kako vas zanima samo novac. Na pitanje o očekivanoj plaći bolje je odgovoriti: "Koliko obično plaćate ljude na tome mjestu?".

>>>Na pitanje "Lažete li, kradete ili varate?", kandidat je odgovorio: "Ne, gospodine, ali mogu naučiti!". Pitanje je bilo zamka - svatko barem ponekad slaže. No kandidat ju je izbjegao šalom i tako pokazao svoju snalažljivost. Dobio je zaposlenje.

>>>Prije no što se našalite, važno je pokušati procijeniti sugovornika. Na pitanje "Jeste li spremni otići na test droge?", kandidat je odgovorio: "Nema problema, testirat ću sve droge koje mi donesete!". Ispitivaču to nije bilo smiješno.

>>>Neki kandidati diskvalificiraju se već u životopisu. Npr. rečenicama: "Za mog je poslodavca najbolje da mi ne dopusti rad s ljudima", "Sklon sam odugovlačenju, posebno ako mi se zadatak ne sviđa", "Bračni status: često. Djeca: razna".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode