Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 7

Odmori mozak, zapiši obaveze i zapleši za produktivnost za 5!

Odmori mozak, zapiši obaveze i zapleši za produktivnost za 5!
1

Mozak bolje radi zbog žute boje, pauze su za smijeh, a multitasking produlji posao za 20 minuta. Natjecanje je odličan motivator, a pomaže i izbjegavanje vijesti

VIDEO

Kako biste na poslu bili što produktivniji, ujutro riješite križaljku ili sudoku, kaže psihologinja dr. Heidi Hanna. Budući da ne možete izbrisati poslovne obveze, pomoću nekoliko malih trikova možete povećati produktivnost. Za početak, u uredu se okružite žutim predmetima poput okvira za slike, olovaka ili cvijeća. 

- Žuta smanjuje razinu melatonina, hormona od kojeg nam se spava - kaže psihologinja dr. Coral Arvon, pa dodaje da je najbolje pozadinu na monitoru računala promijeniti u svijetložutu. Osim toga, sami sa sobom možete zaigrati igru. Zadajte si da u deset minuta morate obaviti određeni zadatak.

- Natjecanje je odličan motivator - ističe dr. Hanna, a i lakše ćete se koncentrirati samo deset minuta nego cijelo radno vrijeme. Isto tako, istraživanje u časopisu Psychology Today pokazuje da bobičasto voće poboljšava pamćenje i koordinaciju. 

Zapleši na pet minuta ili pogledaj smiješan video

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na pet minuta zaplešite. Upalite omiljenu pjesmu i zaboravite na sve. A na radnome mjestu uzmite pauzu za smijeh. Na YouTubeu pogledajte neki smiješan video. Internet ih je prepun i nećete morati dugo tražiti, a nakon toga osjećat ćete se svježije.

Rješavajte zadatak po zadatak 

Stručnjaci tvrde da multitasking nikako nije dobra ideja. Kada se prebacujete s jednog zadatka na drugi, zbunjujete mozak, koji se već navikao na prethodni. 

- Ako imate puno obveza, neka na stolu stoje papiri od samo jednog zadatka. Multitasking zapravo dodaje oko 20 minuta na svaki zadatak - kaže dr. Arvon. 

Osmjehni se ljudima na cesti za manje stresa

Ako možete, na 20 minuta se odmaknite od stresnog okruženja na poslu. Izađite i prošetajte, pa se osmjehnite prolaznicima na cesti. Osmijeh u mozak ispušta hormone sreće, a ako vam bude uzvraćen, zaboravit ćete na stres.

Odmori mozak, zapiši obveze

Mentalna lista obveza umorit će mozak. 

- Ako zadatke zapišete na papir, oni doslovno izlaze iz glave i ostavljaju mjesta da se zapamti nešto drugo, pa se mozak može odmoriti - kaže dr. Arvon.

Odredite kada ćete otići s posla

Ako jedanput na tjedan skratite radni dan za samo pola sata, bit ćete produktivniji.

- Kad imate sve vrijeme svijeta, dulje ćete obavljati zadatke na poslu - tvrdi psihoterapeutkinja Christina Steinorth i dodaje da, ako si zadate vrijeme kad ćete otići s posla, taj će vas vremenski okvir potaknuti da bude učinkovitiji. 

Na radnome mjestu izbjegavaj vijesti

Preskočite jutarnje čitanje novina uz kavu. Pročitate li uznemirujuće vijesti, cijeli ćete dan podsvjesno razmišljati o tome, pa se nećete moći koncentrirati. 

- Baš kao i svaki drugi mišić, i mozak se može umoriti, zato nemojte surfati internetom i čitati vijesti - kaže psiholog dr. Henry Cloud.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.