Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

Otvorite račun za sredstva izuzeta od ovrhe

Otvorite račun za sredstva izuzeta od ovrhe
1

U Hrvatskoj je blokirano oko 165.000 računa građana, objavila je Financijska agencija. Istražili smo što napraviti u slučaju blokade računa i ovrhe.

VIDEO

Čak 165 000 blokiranih računa građana jasno upućuje na učestalost ovog problema u Republici Hrvatskoj. U Fini ne iznose podatke o najčešćim razlozima ovrha (npr. režije, računi za telefon, TV pretplata i dr.) navodeći kao razloge poslovnu etiku i zaštitu podataka klijenata, a ne žele otkriti ni podatke o najčešćim pokretačima ovrha. S obzirom na to da je s prvim danom siječnja iduće godine s radom počinju takozvani timovi ovršitelja, nužno je definirati koje su točno mogućnosti osobe koje se nađe suočena s ovom situacijom. 

Važno je napomenuti kako se ovrha ne smije provoditi nad primanjima po osnovi socijalne skrbi, naknadi za privremenu nezaposlenost, dječjem doplatku, stipendijama, naknadi za štetu koja je nastala zbog narušena zdravlja, radne sposobnosti ili smrti davatelja uzdržavanja i naknade zbog tjelesnoga oštećenja.

Prema zakonu moguće je ovršiti iznos od dvije trećine prosječne neto plaće u Hrvatskoj, a ako su primanja građanina manja od prosječne plaće, iznos koji ne podliježe ovrsi je dvije trećine primanja, što služi za osnovne životne troškove. Loša vijest za građane nad čijim računima je pokrenuta ovrha prije stupanja na snagu novog zakona, 1. siječnja 2011., jest da oni novim zakonom nisu zaštićeni. 

U slučaju ovrhe, što možete učiniti?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U slučaju kada ovrhu provodi Fina, imate pravo otvoriti poseban račun na koji ćete primati iznose nad kojima je zabranjeno provoditi ovrhu: primanja po osnovi socijalne skrbi, naknada za privremenu nezaposlenost, dječji doplatak, stipendije, naknade štete nastale zbog narušena zdravlja, radne sposobnosti ili smrti davatelja uzdržavanja, naknade zbog tjelesnoga oštećenja i drugo te iznos od dvije trećine prosječne neto plaće u Hrvatskoj (iznos prosječne plaće je 5305 kuna). Ako su vam primanja manja od prosječne plaće, tada na taj račun primate iznos od dvije trećine vaših primanja, koji su, po zakonu, dostatni za osnovne troškove života. 

Da biste ostvarili to pravo, morate osobno zatražiti otvaranje takvog računa u poslovnici Fine te u banci otvoriti novi račun na kojem ćete primati sredstva izuzeta iz ovrhe.  Dobra stečena u braku su dio bračne stečevine i dijele se napola. Prema tome, nekretnine stečene u braku ne mogu biti zaplijenjene u cijelosti, nego podliježu prigovoru treće strane (vašeg bračnog druga) koji ima pravo na zadržavanje svoje polovice u vlasništvu. Pokretnine, kao što su: odjeća, obuća, rublje i drugi predmeti osobne upotrebe, posteljina, posuđe, namještaj, štednjak, hladnjak, stroj za pranje rublja i druge stvari koje služe za zadovoljenje potreba kućanstva, hrana i ogrjev, radna i rasplodna stoka, poljoprivredni strojevi i druga oruđa za rad koja su nužna poljodjelcu za održavanje poljoprivrednoga gospodarstva te sjeme za uporabu na tomu gospodarstvu i hrana za stoku za četiri mjeseca, odličja, medalje, ratne spomenice i druga odličja i priznanja, vjenčani prsten, osobna pisma, rukopisi i drugi osobni spisi, obiteljske fotografije, osobne i obiteljske isprave i obiteljski portreti te pomagala koja su invalidu ili drugoj osobi s tjelesnim nedostacima nužna za obavljanje životnih funkcija - su pokretnine izuzete od ovrhe.

 Zastara 

Sva potraživanja podliježu zastari koja nastupa u razdobljima od jedne, tri, pet ili deset godina, ovisno o vrsti potraživanja. Zastara potraživanja zbog neplaćenih režija, prema našem zakonu, nastupa u roku od jedne godine od dospijeća računa. Također potrebno je uložiti prigovor zastare u slučaju da postupak ovrhe za određeno dugovanje nije pokrenut u zakonskim rokovima. 

Vox populi - što čitatelji kažu o ovrhama

"U slučaju blokade, trebalo bi prvo pokušati dogovor s ovršiteljem, umanjiti kamate, dogovoriti otplaćivanje duga i obavezno u Hrvatsku unijeti institut osobnog bankrota. Institut bankrota nije tako strašan kao što ljudi misle, a govorim iz svog iskustva kao odvjetnica i iz rada u bilježništvu - dug je dug", komentirala je ovaj problem naša čitateljica Yvonne Zlatar Šunjić, u nedavnoj raspravi na Facebook profilu Pametne kune. 

Naša čitateljica Nada Magazin je tako ovu temu komentirala iz perspektive poduzetnika koji imaju problema zbog nenaplaćenih potraživanja. "Bolje je pitanje kako će poduzetnik koji je i pošten čovjek, koji svima uredno plaća davanja, preživjeti s ovoliko blokiranih tvrtki? Mnogi su blokirani, ali eto, ne smije se znati da su blokirani pa to koriste i onda i dalje naručuju poslove iako znaju da ih neće moći platiti. Zašto popis blokiranih firmi nije na internetu, tako da one tvrtke koje nisu blokirane mogu normalno raditi? Drugo pitanje je kako ćemo mi koji smo uredni platiše, naplatiti svoj rad? Na kraju moramo davati iz svoga džepa jer nam duguju upravo te tvrtke koje su blokirane. Kad govorimo o dužnicima, nažalost, radi se o vrlo bahatim ali i vodećim i uspješnim tvrtkama. Zaključak je da se onaj koji uredno plaća svoje obveze ne vozi u skupom autu, nema 20-metarsku jahtu te stoga i nije blokiran i ima ljudsko dostojanstvo."

Zbog mjera koje propisuje zakonodavstvo Europske unije te potrebi za bržim rješavanjem nagomilanih sudskih sporova, dužnicima u Hrvatskoj predstoji vrijeme u kojem će timovi ovršitelja biti posebno aktivni. Stoga je potrebno biti upoznat sa svojim pravima i obavezama. Ako ne vladate pravnim terminima dobar početak je informirati se o svojim pravima u brošuri Trgovačkog suda u Zagrebu ovdje, te potom, ako bude potrebno, kontaktirati i neka od službenih tijela zaduženih za pomoć građanima. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Prvi put nakon dugo vremena Dinamovi će navijači do Poljuda morati doći u svojim vozilima!
NOVI IZAZOV ZA POLICIJU

Prvi put nakon dugo vremena Dinamovi će navijači do Poljuda morati doći u svojim vozilima!

U Split dolazi više od 1400 gostujućih navijača, koje ovaj put neće prebacivati u autobuse pa tako pratiti do stadiona, jer navodno gradska prijevoznička tvrtka nije htjela ustupiti autobuse
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje