Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
21 komentara

Pazi što govoriš: Trač partije i okrivljavanje treba izbjegavati

Biranje riječi: Pred šefovima i kolegama nemojte tračati niti govoriti "dosadno mi je", najbolje je uvijek govoriti istinu, a ne ono što mislite da vaš nadređeni želi čuti

themoviedb.org
Foto: themoviedb.org
21 komentara

Prije no što kažete: “Ovo nije fer”, pregrizite jezik jer je to jedna od izjava koja je na poslu zabranjena, kaže Brad Karsh, predsjednik savjetničke tvrtke JB Training Solutions. Izjavama s negativnim prizvukom možete uništiti svoju reputaciju, a zbog konstantnih žalopojki svima postati dosadni. Zapamtite, šutnja je zlato, pa u poslovnom okruženju nemojte govoriti “dosadno mi je”. Kolega koji radi na računalu do vas i zatrpan je poslom, pomislit će kako zabušavate, a šef će se zapitati zašto vas uopće plaća. Isto tako, zaboravite i tračanje. “Ivan je zbilja glup” nije nešto što biste na poslu trebali izustiti. To možda i jest istina, ali on jednoga dana može postati vaš šef. 

- Nikad nemojte tračati kolege ili im podmetati. Budite u dobru odnosu s njima jer, oni koji vam vjeruju, o vama će lijepo govoriti i biti vam potpora - ističe poslovni savjetnik Roy Cohen. 

“Ti si za sve kriv” nije dobar izbor riječi u ljutnji

Kako ne biste ugrozili odnos s kolegama, i kad pogriješe, nemojte ih okrivljavati rečenicom: “Ti si za sve kriv”.  

- Dobri radnici i vođe trebaju se znati nositi s ljutnjom, a rješenje nije okrivljavanje drugih - upozorava konzultantica Barb Krantz Taylor. 

Ne govori ono što misliš da šef želi čuti, nego uvijek biraj istinu

Kad ne obavite posao na vrijeme, to utječe na kolege, ali i na šefa. Ako znate kako nećete stići, nemojte reći: “Donijet ću vam papire do tri sata”. Ne govorite ono što mislite da bi šef volio čuti, nego istinu. Dobronamjerne laži mogle bi vam se obiti o glavu, kaže Roy Cohen.

Ne uspoređujte novi posao sa starim

Nikada ne recite: “U mojoj bivšoj tvrtki ovako nikad nije bilo”. Nitko ne voli arogantne kolege koji misle da su pametniji od drugih. Ako vam je prije bilo bolje, zašto ste taj posao uopće napustili? Preskočite usporedbe i usredotočite se na posao.

Svakako izbjegavaj “Ja jednostavno ovo više ne mogu”

Profesionalci traže rješenja za probleme, a ne kukaju i ne uzdišu jer nema izlaza. “Ja ovo više ne mogu” natjerat će šefa da razmisli jeste li vi prava osoba za posao. Radije pitajte za pomoć kolege koji imaju vremena.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message