Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

Prate li obrazovne institucije stanje na tržištu rada?

Prate li obrazovne institucije stanje na tržištu rada?
1

S obzirom da je nedavno počela državna matura te slijede upisi na fakultete i srednje škole, pitanje koje mnogi postavljaju je: "Koje obrazovanje odabrati?"

VIDEO

Često se navodi kako se tržište rada ne poklapa s upisnim kvotama na fakultetima, što dovodi do situacije u kojoj se na tržištu nalazi veliki broj mladih, visokoobrazovanih stručnjaka bez mogućnosti zapošljavanja. Konkretno, osim zanimanja koja se već duži niz godina nalaze visoko na popisu broja nezaposlenih kao što su diplomirani ekonomisti, pravnici i novinari tu se nalaze i zanimanja koja prije nisu u tolikoj mjeri bila zastupljena na burzi: strojarski, poljoprivredni, šumarski i arhitektonski inženjeri. 

Što se u zadnjih nekoliko godina, otkada se stanje na tržištu rada promjenilo, napravilo po pitanju rješavanja ovog problema?

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta koje je prije najavilo da će u suradnji s ostalim ministarstvima napraviti plan potrebnih zanimanja, prebacilo je sada lopticu na autonomiju sveučilišta i njihovu ovlast određivanja kvota. Što se događa na Sveučilištu? 

Situacija je na koju se godinama upozorava, a aktualizirao ju je i ministar zdravlja Rajko Ostojić svojim izjavama kako na tržištu nedostaje liječnika i medicinskih sestara, a da ministarstvo ne želi financirati Medicinski fakultet i platiti im obrazovanje studenata. Sveučilište u Zagrebu i lani je Medicinskom fakultetu odobrio upis 300 studenata (60 studenata više nego do tada) te je troškove studiranja trebalo pokriti ministarstvo - što se nije dogodilo, kako prenosi Večernji list. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Ostat će praznina u “srednjoj generaciji” jer se kadar nije pripremao. Primjerice, samo naš fakultet od 2010. do 2014. ostaje bez 74 profesora", upozoravaju stručnjaci s Medicinskog fakulteta. Istodobno, Sveučilište je smanjilo kvotu za politologe i novinare za 40 i ove će se godine upisati 250 studenata. No, nažalost kvota nije smanjena zbog zasićenosti tržišta nego i posljedične reakcije nadležnih na takvo stanje već, kao i na ostalim fakultetima, ispunjenja uvjeta za provođenja bolonjskog programa.

Višak društvenjaka, manjak tehnologa

Premda rektor Zagrebačkog sveučilišta Aleksa Bjeliš tvrdi da se upisne kvote na društvenim fakultetima posljednjih pet godina sustavno smanjuju, činjenica je da još uvijek zauzimaju 45% ukupnih kvota dok su, usporedbe radi, društvene znanosti u naprednoj Finskoj svedene na 22%. Istodobno, iz podataka Zavoda za zapošljavanje razvidno je da najveći hrvatski gradovi potražuju stručnjake iz područja elektrotehnike, strojarstva i informacijske tehnologije, što upućuje na potrebu za hitnim balansom ponude i potražnje na domaćem tržištu rada, navodi Večernji list. 

Tehnička zanimanja neatraktivna mladima?

Usprkos činjenici da su tehnička zanimanja vrlo tražena na tržištu rada, mladi se sve manje odlučuju za upis na tehničke fakultete ( posebice ICT zanimanja). "Hrvatska nikada nije imala veću stopu nezaposlenosti, no ICT zanimanja koja nude perspektivu i iznadprosječne plaće mladima nisu atraktivna. Ovo pitanje moramo što prije početi rješavati", slaže se i Hrvoje Balen iz Visoke škole Algebra.

"Čak 30 do 40% zaposlenih u hrvatskom ICT sektoru danas dolazi iz drugih školskih grana, osposobljavaju se doškolovanjem i privatnim ulaganjem u naknadnu certifikaciju. Problemu treba pristupiti sustavno, nacionalnom strategijom", upozorio je i Davor Majetić, glavni direktor HUP-a.

U ovakvoj situaciji odgovornost se, čini se, na kraju prebacuje na mlade koji jedini, svojim odlukama, mogu direktno utjecati na svoju budućnost. Iako odluka o obrazovanju, donesena u skladu s trenutačnim stanjem na tržištu, nije 100 postotna garancija budućeg zaposlenja ona ipak uvelike može poboljšati vaše šanse za pronalaskom posla. 

Stoga, iako, prema sadašnjim pokazateljima, prave strategija razvitka i obrazovanja na razini države nema - svojim pametnim izborom budite autori svoje osobne strategije razvoja i budućih mogućnosti.  Ostaje za nadati se kako će se najavljene mjere smanjenja upisnih kvota na pojedinim fakultetima i praćenje stanja na tržištima rada označiti početak nužnih promjena za hrvatsko tržište rada. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang