Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
1 komentara

Predrasude na poslu: Što je žena vitkija, to bolje zarađuje

Stereotipi odražavaju ideale moderne ljepote pa se vitkost cijeni i povezuje s marljivošću, dok isto za muškarce vrijedi tek ako su izrazito pretili, otkriva studija

fotolia
Foto: fotolia
1 komentara

Osim što mršavljenje ima pozitivan učinak na žensko samopouzdanje, ono utječe i na dojam koji njen poslodavac ima o njoj, otkrilo je istraživanje Sveučilišta Florida i Poslovne škole u Londonu. Vitkije žene u prosjeku zarađuju oko četiri tisuće eura više na godinu, nego one koje imaju prosječnu kilažu ili višak kilograma.

No isto pravilo ne vrijedi i za muškarce, pa će deblji zaposlenik imati jednaku plaću kao i mršaviji kolega. No ekstremno pretili pripadnici oba spola imaju najmanju plaću. Psiholozi smatraju kako ljudi na nesvjesnoj razini povezuju mršavost s marljivošću, dok se one deblje percipira kao lijene.

- Dok se žene 'kažnjava' na osnovi tjelesnog izgleda, muškarci su izuzeti sve dok nisu izrazito pretili, a kriteriji koje postavljamo nastali su kao rezultat modernih ideala ljepote koji slave mršavost - izjavio je autor studije Timothy Judge za časopis Journal of Applied Psychology.

 
Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message