Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 3

Razvod ne znači i kraj uzdržavanja bivšega partnera!

Razvod ne znači i kraj uzdržavanja bivšega partnera!
1

Znate li da rastavom od bračnog partnera ipak ne prestaju sve vaše međusobne obaveze? Doznajte kakve dužnosti bivši partneri imaju jedan prema drugome

VIDEO

Već poduže vrijeme u Hrvatskoj statistika pokazuje kako se svaki treći sklopljeni brak raspadne. Kada se nakon učestalih svađi i neslaganja parovi odluče na rastavu braka, mnogi od njih ne znaju što je sve potrebno kako bi taj postupak pokretnuli te ga priveli kraju na obostranu korist. 

Odgovore na brojna pitanja najbolje je potražiti u Obiteljskom zakonu prema kojemu, bez obzira na oblik u kojemu je sklopljen, brak prestaje smrću bračnoga partnera, proglašenjem nestalog bračnog partnera umrlim, poništajem ili razvodom. Članak 34. navodi kako brak prestaje poništajem ili razvodom kada presuda suda o tom poništaju ili razvodu braka postane pravomoćna.

Sudsko odobrenje razvoda

Važno je napomenuti da bračni drug nema pravo na tužbu za razvod braka za vrijeme dok je žena trudna ili dok njihovo dijete ne navrši godinu dana života.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sud će odobriti razvod braka ako utvrdi da su bračni odnosi teško i trajno poremećeni, ako je od prestanka bračne zajednice protekla godina dana ili ako oba bračna druga sporazumno zahtijevaju razvod braka.

Međutim, time ne prestaju i sve obaveze bivših bračnih partnera. Osim što su dužni i dalje skrbiti za zajedničku djecu te plaćati alimentaciju, i dalje postoje njihove međusobne obaveze.  

Uzdržavanje bračnog partnera

Ako bračni partner nema dovoljno sredstava za život ili ih ne može ostvariti iz svoje imovine, a pritom nije sposoban za rad ili se ne može zaposliti, on ima pravo na to da ga uzdržava bračni partner. 

Prema članku 218. Obiteljskog zakona bračni drug ima pravo podnijeti zahtjev za uzdržavanje do zaključenja glavne rasprave u parnici za razvod ili poništaj braka, na što ga je sud dužan upozoriti. Naravno, sud može odbiti zahtjev za uzdržavanjem bračnog partnera, ako bi to uzdržavanje predstavljalo očitu nepravdu za drugog bračnog partnera.

Poništenje uzdržavanja

Ako je brak trajao kratko ili ako je tužitelj u dogledno vrijeme u mogućnosti na drugi način osigurati sredstva za život, sud može odlučiti da obveza uzdržavanja bračnog partnera traje do godine dana, dok u opravdanim slučajevima može i produljiti obvezu uzdržavanja

Članak 221. istog zakona definira prestanak prava na uzdržavanje kada razvedeni bračni drug ili bračni drug iz poništenog braka koji to pravo koristi sklopi novi brak. Pravo na uzdržavanje prestaje sudskom odlukom ako sud utvrdi da razvedeni bračni drug ili bračni drug iz poništenog braka koji to pravo koristi živi u izvanbračnoj zajednici ili da je postao nedostojan tog prava.

Prekid izvanbračne zajednice

Ukoliko je riječ o izvanbračnoj zajednici žene i muškarca koja je trajala dulje vrijeme, izvanbračni partner također ima pravo na uzdržavanje od drugoga izvanbračnog partnera. Tužba za uzdržavanje može se podnijeti u roku od šest mjeseci od prestanka izvanbračne zajednice, a sud može odbiti zahtjev za uzdržavanje izvanbračnog partnera ako bi uzdržavanje predstavljalo očitu nepravdu za onog drugog.

Prema članku 224., sud može odlučiti da obveza uzdržavanja izvanbračnog druga traje do godine dana, osobito kada je tužitelj u mogućnosti u dogledno vrijeme osigurati na drugi način sredstva za život. Pravo na uzdržavanje prestaje ako izvanbračni drug sklopi brak ili sudskom odlukom ako sud utvrdi da uzdržavani izvanbračni drug živi u novoj izvanbračnoj zajednici ili da je postao nedostojan tog prava.

Otac izvanbračnog djeteta dužan je uzdržavati djetetovu majku godinu dana od rođenja djeteta ako ona skrbi o djetetu, a nema dovoljno sredstava za život.

Razvod braka ne mora svima biti teško i mučno razdoblje. Potrebno je dobro se raspitati o svojim pravima kako biste ih znali te ih uspješno primijenili ukoliko se pokaže da bivši partner želi samo za sebe izvući maksimalnu korist iz međusobne rastave. Odgovore na pravne posljedice poništaja braka te potrebne zahtjeve za njegovu realizaciju možete pronaći na internetskim stranicama Ministarstva pravosuđa.  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol
ZA ZDRAVO SRCE I ŽILE

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol

Povišene masnoće glavni su uzročnik bolesti srca. Često je dovoljno dva do tri mjeseca da se uz zdrave navike regulira razina kolesterola pa jedite skušu, srdele i povrće, a uživajte i u čokoladi...

Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo
od 14. do 20. travnja

Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo

Djevice će i narednom tjednu mnogo raditi, ali i biti više nego zadovoljni učinkom i rezultatima. Strijelcima će tjedan biti pogodan za zdravstvene zahvate, promjene u prehrani ili rekreaciju
Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…