Pametna kuna

Komentari 0

S 'teškim' se poslovnim kolegama može izaći na kraj

S 'teškim' se poslovnim kolegama može izaći na kraj

Strpljen, spašen: kava te malo manje tehnologije, a malo više poštovanja rješava sukobe s problematičnim suradnikom , a pomoć šefa posljednja je alternativa

Posao uključuje i suradnju sa zaposlenicima koji ne moraju uvijek biti po mjeri. Štoviše, u određenim situacijama dijeljenje radnog vremena s kolegama može postati pravom noćnom morom. Neki od problematičnih suradnika redovito kasne s dovršenjem zadataka pa ostatak u najboljem slučaju ih mora čekati, a u najgorem mora zapeti i odraditi njegov posao kako bi se ispoštovali rokovi. Drugi nepodnošljivi kolege neprestano govore i ništa ne slušaju, ali i oni su bolji od onih koji od ranog jutra kritiziraju sve i svakoga šireći loše raspoloženje. No oni koji težeći višoj poziciji ogovaraju i spletkare nisu samo neugodni, nego i opasni. Zato je prije svega potrebno suočiti se s nepodnošljivim suradnikom bez obzira na tip. Koliko god je situacija komplicirana, izbjegavanje rješavanja problema nije opcija. Tako ćete se samo dovesti u podređenu poziciju.

Pokušajte razumjeti namjere kolege, prepoznati razlog za njegovo ponašanje te kako mu možete pomoći da se izvuče iz zamke. Budite pozitivni i pritom saslušajte savjete ljudi s kojima radite. Oni vam mogu pomoći i stvoriti objektivniju sliku. 

Kontrola i mirni stav donose spas

Budite mirni i ne dopustite si bilo kakvo izražavanje bijesa. Kontroliranim ponašanjem izbjeći ćete konfliktne situacije.

Razgovor s ‘problemom’ može pomoći

Popričajte s “problemom” i upoznajte ga sa svojim željama vezanim uz posao. Nakon toga može nastupiti smirivanje. 

Oči u oči je najbolje rješenje

Unatoč svoj tehnologiji u odnosima je vrlo važan direktni kontakt. Pozovite problematičnog kolegu na kavu i popričajte s njim. 

Sukobi se tope  pokaže li se poštovanje 

Pokušajte se prema problematičnom kolegi odnositi s poštovanjem. Pokažite mu kako cijenite njegov posao i trud.

Prošlost u zaborav, sutra je novi dan

Nemojte se vezivati uz prošlost. Okrenite se budućnosti i pokušajte sagledati što biste mogli uspješno realizirati.

Ako ništa ne pali, uključite ignoriranje

Ako ste bezuspješno pokušali primijeniti sve ponuđene prijedloge, tada je najbolje jednostavno ignorirati kolegu.

Samo nakon što se prijeđe svaka mjera...

Ako kolega počinje izravno štetiti, tada vam jedino preostaje da se za pomoć obratite nekome od nadređenih. 

Upoznaj sebe 

Suočavanjem s problematičnim kolegama otvara se prilika za bolje razumijevanje sebe i jasnije definiranje poslovnih ciljeva.

Opasno za zdravlje  

Svakodnevna ‘izloženost’ kolegama izaziva stres i oduzima energiju. To se negativno odražava na zdravlje i opće raspoloženje.