Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

Saznajte kakva prava imate u području zdravstvene zaštite!

Saznajte kakva prava imate u području zdravstvene zaštite!
1

Smije li pacijent odbiti terapiju? Odgovore na to i slična pitanja saznajte u pregledu zakonom propisanih prava pacijenata tijekom korištenja zdravstvene zaštite

VIDEO

Kalendarskim završetkom godine, ambulante i bolnice učestalo zaprimaju sve veći broj pacijenata nego u prijašnjim mjesecima. Razlog tomu je uglavnom prehlada, posebice zbog nepotpune pripremljenosti na niže temperature i hladniji zimski period.  

Svakome se Zakonom o zaštiti prava pacijenata jamči pravo na kvalitetnu i kontinuiranu zdravstvenu zaštitu primjerenu njegovom zdravstvenom stanju, sukladno stručnim standardima i etičkim načelima, a sve u njegovom najboljem interesu uz poštivanje osobnih stavova

Znate li smijete li tražiti drugo stručno mišljenje o svome zdravstvenom stanju ili imate li pravo na informacije o mogućim prednostima i rizicima obavljanja preporučenih pregleda i zahvata? Kako biste saznali odgovore na ta, ali i druga brojna pitanja, donosimo vam pregled nekih od zakonom propisanih prava pacijenata prilikom korištenja zdravstvene zaštite.

Pravo na obaviještenost

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kao pacijent imate pravo na potpunu obaviještenost o svome zdravstvenom stanju, uključujući medicinsku procjenu rezultata i ishoda određenoga dijagnostičkog ili terapijskog postupka. Također, imate pravo na informaciju o preporučenim pregledima i zahvatima te planiranim datumima za njihovo obavljanje, kao i o mogućim prednostima i rizicima obavljanja ili neobavljanja preporučenih pregleda i zahvata

Pravo na suodlučivanje

Svaki pacijent ima pravo na suodlučivanje, odnosno pravo na prihvaćanje ili odbijanje pojedinoga dijagnostičkog, odnosno terapijskog postupka. Iznimka od prava na suodlučivanje prema članku 7. Zakona o zaštiti pacijenata postoji samo kada je to opravdano njegovim zdravstvenim stanjem.

Drugo stručno mišljenje

Kao pacijent uvijek možete tražiti drugo stručno mišljenje o svome zdravstvenom stanju, sukladno odredbi članka 8. ovoga Zakona. Drugo stručno mišljenje vam je, na usmeni ili pisani zahtjev, obvezan dati svaki zdravstveni radnik visoke stručne spreme i odgovarajuće specijalizacije, koji nije sudjelovao u izravnom pružanju određenog oblika zdravstvene usluge pacijentu.

Zaštita pacijenta nad kojim se obavlja znanstveno istraživanje

Za znanstveno istraživanje nad pacijentom i uključivanje pacijenta u medicinsku nastavu nužan je izričiti pisani pristanak obaviještenog pacijenta. Za poslovno nesposobnog ili maloljetnog pacijenta, pristanak daje njegov zakonski zastupnik ili skrbnik. Znanstvena istraživanja nad pacijentom mogu se poduzeti ako su ispunjeni sljedeći uvjeti:

  • nema zamjene usporedive učinkovitosti za istraživanje na ljudima
  • rizici kojima se izlaže pacijent nisu nerazmjerni mogućim koristima od istraživanja
  • istraživanje je odobrilo nadležno etičko povjerenstvo sukladno posebnome zakonu
  • pribavljen je pristanak obaviještenog pacijenta.

Pravo na prihvaćanje ili odbijanje dijagnostičkog i terapijskog postupka

Svaki pacijent može prihvatiti ili odbiti pojedini dijagnostički, odnosno terapijski postupak, osim u slučaju neodgodive medicinske intervencije čije bi nepoduzimanje ugrozilo njegov život i zdravlje ili izazvalo trajna oštećenja njegovoga zdravlja. Prihvaćanje pojedinoga dijagnostičkog ili terapijskog postupka pacijent izražava potpisivanjem suglasnosti.

Slijepa osoba, gluha osoba koja ne zna čitati, nijema osoba koja ne zna pisati i gluhoslijepa osoba, prihvaća takav dijagnostički, odnosno terapijski postupak izjavom u obliku javnobilježničkog akta ili pred dva svjedoka iskazanom izjavom o imenovanju poslovno sposobne osobe koja će u njezino ime prihvaćati ili odbijati pojedini takav postupak.

Zaštita pacijenta koji nije sposoban dati pristanak

Za pacijenta koji nije pri svijesti, za pacijenta s težom duševnom smetnjom te za poslovno nesposobnog ili maloljetnog pacijenta, suglasnost potpisuje zakonski zastupnik, odnosno skrbnik pacijenta. Ako se zbog hitne situacije ne može dobiti suglasnost zakonskog zastupnika, odnosno skrbnika pacijent će se prema članku 18. podvrgnuti dijagnostičkom, odnosno terapijskom postupku samo u slučaju kada bi zbog nepoduzimanja postupka bio neposredno ugrožen njegov život ili bi mu prijetila ozbiljna i neposredna opasnost od težeg oštećenja njegovoga zdravlja. 

Pravo na pristup medicinskoj dokumentaciji

Svatko ima pravo na pristup cjelokupnoj medicinskoj dokumentaciji koja se odnosi na dijagnostiku i liječenje njegove bolesti. Također, svaki pacijenti ima pravo o svome trošku zahtijevati presliku medicinske dokumentacije. Prema članku 24., u slučaju smrti pacijenta, ako to pacijent nije za života izrijekom zabranio, pravo na uvid u medicinsku dokumentaciju ima bračni partner pacijenta, izvanbračni partner, punoljetno dijete, roditelj, punoljetni brat ili sestra te zakonski zastupnik, odnosno skrbnik pacijenta.

Kaznene odredbe

Prema članku 41. novčanom kaznom u iznosu od 10 do 50 tisuća kuna kaznit će se za prekršaj zdravstvena ustanova ako:

  • uskrati pacijentu pravo na obaviještenost, privatnost i uvid u medicinsku dokumentaciju
  • uskrati pacijentu pravo na podatak o imenu te specijalizaciji osobe koja mu izravno pruža zdravstvenu zaštitu 
  • povrijedi pravo na povjerljivost podataka 
  • uskrati pacijentu pravo na održavanje osobnih kontakata ili povrijedi zabranu posjete određenoj osobi ili osobama.

Novčanom kaznom u iznosu od 5 do 10 tisuća kuna kaznit će za prekršaj zdravstveni radnik ako:

  • na zahtjev pacijenta uskrati obavijest 
  • na zahtjev pacijenta uskrati pravo na drugo stručno mišljenje 
  • ne upiše podatak o namjeri pacijenta da napusti zdravstvenu ustanovu ili ne upiše podatak o samovoljnom napuštanju zdravstvene ustanove bez najave pacijenta.

Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata

U cilju ostvarivanja i promicanja prava pacijenata u svakoj jedinici područne samouprave osniva se Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata koje prati primjenu propisa na području jedinice regionalne samouprave koji se odnose na zaštitu prava i interesa pacijenata. Osim toga, ono obavještava javnost i Povjerenstvo za zaštitu i promicanje prava pacijenata ministarstva nadležnog za zdravstvo o slučajevima težih povreda prava pacijenata koje mogu ugroziti život ili zdravlje pacijenata.

Ako kao pacijent smatrate da vam je povrijeđeno pravo utvrđeno ovim Zakonom imate pravo usmeno ili pisanim putem sukladno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti izjaviti pritužbu ravnatelju zdravstvene ustanove, upravi ili osobi ovlaštenoj za vođenje poslova trgovačkog društva koje obavlja zdravstvenu djelatnost, odnosno privatnom zdravstvenom radniku. Ako vas oni ne obavijeste o mjerama poduzetim povodom pritužbe u roku od osam dana od dana izjavljene pritužbe, ili ako niste zadovoljni poduzetim mjerama imate pravo podnijeti pritužbu Povjerenstvu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang