Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 2

Doznajte koji tjelesni znakovi odaju osjećaj nervoze!

Doznajte koji tjelesni znakovi odaju osjećaj nervoze!
1

Donosimo vam drugi ulomak iz knjige ''Govor tijela'' autora Jamesa Borga u kojemu objašnjava kako se ponašamo kada smo nervozni

VIDEO

U radnoj prostoriji, na sastancima i tijekom drugih interakcija većini ljudi stolovi pružaju ''štit'', stoga treba promatrati aktivnosti gornjeg dijela tijela. Moguće je da se ispod stola – pod zaštitom – pokazuje silno puno nervoze.

Prisjetite se razgovora za posao na kojima ste možda bili. Pisaći stol kao kao zaštitni oklop vam je pomogao u smislu da ste se usredotočili na prezentiranje samopouzdanja – od struka nagore. Ili ste možda bili na razgovoru pred komisijom gdje vam je izloženo cijelo tijelo. Nije li razlika golema?

Pisaći stol kao zaštitni oklop

Što se sve događa ispod stola u restoranima za pregovora tijekom poslovnog ručka ili romantičnog sastanka? Ona samouvjerena, strogo poslovna konačna ponuda naizgled nepopustljivom klijentu ili potencijalnom dečku. Što li odaje njihov govor tijela ispod stola?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kako stoje stvari s odvjetnicima – policijom i slično? Vidjeli ste na TV i u kinu – ispitanika s pogledu izloženom cijelim tijelom. Zašto? Kako bi se iz donjeg, najmanje kontroliranog dijela tijela dobila dodatna informacija. Ostaje činjenica da često podcijenjene noge i stopala otkrivaju mnogo.

Aktivnost upućuje na nelagodu

Ako u stajaćem stavu komunicirate s nekim, jamačno ćete biti u prilici promatrati ponašanje cijeloga tijela te promjene položaja tijela u određenim trenucima. Uzmimo da netko tapka nogama, no ako to nije popraćeno tekstom pjesme ''Mamma mia'' – drugim riječima, ako ne postoji bilo kakva zvučna kulisa – aktivnost upućuje na nekakvu nelagodu i želju za bijegom

U radnom prostoru – gdje imamo pisaće stolove iza kojih se možemo sakriti – kao i kod stolova za blagovanje u domaćem okruženju, u mogućnosti smo spriječiti donji dio tijela da ''govori'' previše glasno

Glas

Drugi aspekt neverbalnog ponašanja, neverbalni aspekt govora, pruža nam važne znakove koji, zajedno s ostalim tjelesnim znakovima, mogu otkriti mnogo. Ustvari, većinu prijevara ili zaobilaženja istine odaje govor ljudi. Ne samo sadržajem nego i načinom na koji su stvari izgovorene, no područje za koje smo zainteresirani je, naravno, paragovor.

Sporije govorenje

Moguće je da riječi izlaze sporije od uobičajene brzine govora jer se osoba mora oslanjati na pamćenje umjesto na istinu. Pored toga, odvija se čitav niz spoznajnih aktivnosti jer se od mozga traži iskrivljavanje činjenica, a usto i izbjegavanje propuštanja informacija kroz tijelo. Ukoliko je bilo mnogo ponavljanja možda i nema prepoznatljive razlike u brzini govora.

Šutnje ili stanke

Za vrijeme objašnjavanja se na određenim mjestima mogu pojaviti zamjetne stanke ili šutnje. Varanje je obično popraćeno s više od uobičajenih pauza između pojedinih riječi i rečenica. Također se javlja niz odbačenih rečenica kod kojih nije dovršen tijek misli – zatim nastupa duga šutnja, a govornik se ne vraća na prvobitnu temu nego započinje novu rečenicu.

Način disanja

Netko nastoji u nelagodnoj situaciji zauzeti opušten položaj – bez obzira stoji li ili sjedi – ali izdajnički znak disanja i spuštanja prsa obično je nemoguće prikriti, pogotovo ako su u to uključena i ramena. Kad disanje postane pliće i ubrzanije, k tome još povezano s promjenom glasa dok osoba govori, rečeno vam je štošta.

Nakašljavanje

Činimo to stalno. Gutanje može biti problem jer stresna reakcija uzrokuje suhost grla. Ipak, prekomjerna aktivnost ove vrste ukazuje na krajnju uznemirenost.

Pogreške ili oklijevanje u govoru

Razgovor je ponekad naglašen s mnogo bespotrebnih ''hmmm'' i ''ovaj ...'' umjesto da teče glatko kao kad se ne temelji na izmišljotini.

Visina glasa

Kao i kod svakog drugog pokazivača o kojemu smo raspravljali, tražite promjenu u uobičajenim obilježjima glasa. Visina glasa može poslužiti kao veoma dobro mjerilo za promjenu sugovornikovih emocija, jer emocije uzrokuju povećanje jakosti glasa koje je nadasve teško sakriti. Dakle, glas postaje viši i možda glasniji u usporedbi s uobičajenim.

Ne mogu dovoljno naglasiti kako ne postoji jedan jedincati znak za otkrivanje prijevare, veoma je važno uzeti u obzir sve čujne znakove – ako ih smatrate znakovitima – i objediniti ih s tjelesnim znakovima da vidite postoji li podudarnost.

Knjiga ''Govor tijela'', autora Jamesa Borga, u izdanju Veble commerce-a će vam pomoći da govor tijela shvatite ispravno u svakoj prilici. Kroz sedam jednostavnih lekcija postat ćete stručnjak za čitanje drugih i kontroliranje vlastitih gesta kako biste postigli željenu reakciju. Imat ćete u malom prstu cijeli jedan novi govor – dobrodošli u nijemi govor uspješnosti! 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang