Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

Šefovi 'padaju' na prava opravdanja i staloženost

Šefovi 'padaju' na prava opravdanja i staloženost
1

Projekt na poslu smije se odbiti, razlozi uvijek trebaju biti realni, iskreni i opravdani. Prije nego odbijete, jako dobro promislite, ističu stručnjaci

VIDEO

Smatrate li da, iz nekoga razloga, nećete moći napraviti projekt koji vam je nadređeni predodredio, dopušteno vam je reći ne. Ipak, prije nego što to impulzivno napravite, postavite si nekoliko bitnih pitanja, savjetuju stručnjaci. Važno je utvrditi vjerodostojne razloge zbog kojih projekt ne možete napraviti, pa najprije sagledajte sve zadatke na kojima trenutačno radite. Razmislite možete li, uz sav posao, stići raditi i na novome. Možda bi netko od kolega mogao preuzeti dio staroga posla, kako biste se vi mogli posvetiti novim planovima. Nastojte poredati zadatke po važnosti - možda je moguće na neko vrijeme zapostaviti stare projekte i posvetiti se najnovijemu. Svakako je važno razlučiti hoće li preuzimanje novoga posla usporiti obavljanje svih ostalih zadataka. Ako ste doista uvjereni da za ovaj zadatak niste dovoljno kompetentni, ne libite se, smirenim i uvjerljivim tonom, objasniti to šefu. Veoma je važno, pri razgovoru s nadređenim, ostati miran i staložen, ističu psiholozi. Pokušajte razgovarati tonom koji koristite u svakodnevnim, običnim situacijama, poput one kad nekoga za stolom molite da vam proslijedi sol i papar. Osim što ćete razbiti napetost, ostavit ćete uglađen i profesionalan dojam, objašnjavaju.
>> Planirate li odbiti rad na projektu, pripremite realne i opravdane razloge. Detaljno objašnjenje pokazat će da ste dobro promislili o situaciji. Važno je da o odbijanju posla porazgovarate na vrijeme, kako bi nadređeni mogao zadati projekt nekome drugome. Strahujete li da će sav ostali posao trpjeti ako se prihvatite novoga, upravo tako to objasnite šefu. Iskrenost i predanost poslu uvijek se cijeni.
>> Ako ste upravo usred rješavanja važnoga projekta u koji ste uložili dosta truda i vremena, te bi preuzimanje novoga poremetilo rokove starih poslova, objasnite to nadređenome. Ukoliko je šef razumna i profesionalna osoba, uvidjet će da su određeni razlozi opravdani, navode psiholozi. Isto tako, objasnite i nedostatak vremena - zbog rada na drugim projektima.
>> Možda vam je neki stari projekt propao upravo zbog manjka vještina u određenim područjima. Ako ste uvjereni da vam nedostaju vještine potrebne za izvršavanje novog zadatka te da ga zato nećete uspjeti završiti na vrijeme, umjesto da šutite i trpite, objasnite to šefu smireno i bez straha. Radi li se o tome da vam nadređeni zadaje toliko poslova da ih jednostavno ne stižete završiti, recite to, također bez straha.
>> Ako vam šef nije zadao sve poslove, vjerojatno uopće ne zna da ste upravo usred rješavanja nečega. Ako i jest, možda želi da se, umjesto starima, posvetite novome projektu. Planirate li odbiti zadatak zbog poslova na kojima trenutačno radite, najbolje napravite listu svih zadataka kako biste ju mogli pokazati šefu.
>> Prije nego što odbijete projekt zato jer ‘to nije u opisu vašega posla’, zastanite i promislite. Iako se vama to možda čini dovoljno opravdano, šefu najvjerojatnije neće djelovati tako. Neopravdani je razlog i ako vam projekt djeluje preteško.
>> Umjesto da odbijete, nastojte se dogovoriti. Ako, primjerice, trebate dva slobodna dana, recite da ćete, kako biste nadoknadili posao, doći za vikend ili praznik.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode