Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Sezona grijanja - savjeti za uštedu u kućanstvima

Svi su svjesni činjenice da grijanje troši najviše energije u kućanstvu te da izdvajamo najveći dio novca. Bez obzira kakvo grijanje imali, postoje načini da uštedite novac.

Thinkstock
Foto: Thinkstock
0 komentara

Svakog mjeseca za troškove grijanja izdvajamo veće iznose novca i pokušavamo se držati svih savjeta kako bi uštedjeli novac. Nekim kućanstvima je to već postala navika dok neki još uvijek ne znaju kako pravilno zadržati energiju i tako smanjiti račune za grijanje. Neki od mnogih faktora koji utječu na ugodnost u prostorijama su temperatura zraka, vlažnost zraka, strujanje zraka te razni drugi faktori. Također, zbog stalnog rasta cijene energenata, krajnje je vrijeme da procijenite koliko zapravo pazite na potrošnju energije. U nastavku saznajte savjete za uštedu. 

Savjeti za uštedu 

Ostavite termostat tako da održava najugodniju temperaturu, što znači da ne pojačavate grijanje na najjače i tako ga održavate cijeli dan. Ako smanjite grijanje na samo koji stupanj niže, računi će vam biti manji za 5 do 10 posto mjesečno. Također, možete uložiti u termostat koji možete programirati kako želite. Ne postavljajte ih u blizini izvora topline jer će pokazivati krive vrijednosti. Omogućuje da grijanje podesite unaprijed prema određenom rasporedu tako da grijanje možete smanjiti ili ugasiti kada niste kod kuće ili kada spavate. Ako vas nema kod kuće termostat namjestite na oko 16°C.

Ako temperaturu koju održavate u prostoru smanjite za samo 1°C, godišnje možete uštedjeti približno 5% energije za grijanje. Inače, u prostorijama u kojima boravite, preporučuje se temperatura oko 20°C, u spavaćim sobama oko 18°C, u kupaonici 23°C, a u kuhinji 17-21 °C.

Redovito čistite kamenac s grijača u bojleru. Kamenac sprečava prijelaz topline s grijača na vodu pri čemu se troši više energije za zagrijavanje iste količine vode. Novi električni bojleri imaju ugrađene grijače koji nemaju problem sa stvaranjem kamenca.

Ako spustite rolete, posebno noću, možete smanjiti gubitak topline i za 10%. Tako se stvara dodatni izolacijski sloj zraka. Također, radijatore ne zaklanjajte zavjesama ili nečim što bi moglo smanjiti ili onemogućiti strujanje toplog zraka jer to smanjuje toplinski učinak. 

Redovito čistite filtere. Zbog zaprljanosti filtera zrak teže prolazi što dovodi do povećane potrošnje energije.

Ako imate nedovoljno izolirane prozore ili vrata, gubite i do 40% energije. Brtvljenjem starih prozora samoljepljivim brtvilima od pjene ili gume poboljšat ćete toplinsku izolaciju te ćete smanjiti troškove grijanja do 15 %. 

Važno je i prozračivati prostor u kojemu živimo, prvenstveno zbog svog zdravlja. Ako ste jedan od onih koji su naviknuti uvijek držati prozor otvorenim, promijenite naviku jer gubite veliki dio energije. Radije otvorite prozor nekoliko minuta da vam se sve provjetri. 

Važno je i redovito prozračivati radijatore. Zrak u radijatoru povisit će troškove grijanja čak za 15 %. 

U toplijim godišnjim dobima, ako stan ne mora biti grijan, preporučujemo da grijanje postavite na ljetni način rada. Grijanje se tada isključuje, a uređaj ostaje pripravan za rad za pripremu tople vode.

Iako vam se možda neki od savjeti čine prebanalnim i nevažnim, ako zbrojite sve navedene postotke i usporedite s onim koliko sada plaćate račune za grijanje, s manjim iznosom koji bi mogli plaćati onda ćete shvatiti kako sve zapravo ima smisla. Na godišnjoj razini svakako možete uštedjeti veći iznos novca i pametno ga uložiti. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message