Pametna kuna

Komentari 10

Strategije za poslovni uspjeh milijardera Richarda Bransona

Strategije za poslovni uspjeh milijardera Richarda Bransona

Bransonova filozofija: Odbacite li strah od rizika, razmišljate izvan okvira, "sportski" se nosite s neuspjehom i volite ono što radite, uspjeh vam je itekako zajamčen

Poslovne prilike su poput autobusa, ako propustiš jednu, sigurno će naići druga, moto je Richarda Bransona, vlasnika brenda Virgin vrijednog milijarde dolara.

Ovaj karizmatični poduzetnik savjetuje sve željne uspjeha da neprestano iskušavaju nove poslovne taktike, a i ako koja propadne, ne smiju se obeshrabriti. Odmah odvažno moraju prijeći na iduću. Upravo je sposobnost prihvaćanja neuspjeha i učenja iz njega, ali nevjerojatna upornost ono što je Bransonu donijelo bogatstvo i slavu. Više puta je istaknuo i da je gotovo nemoguće išta postići ako niste spremni na rizik. 

- Uvijek postoje nesigurnosti, ali to je ljepota života. Kad bi sve bilo onako kako smo planirali, bio bi vrlo monoton i zato potičem sve da se upuste u rizike. Općenito vjerujem kako se u životu više može uživati ako češće govorite ‘da’ nego ‘ne’ - ističe Branson.

No osim odvažnosti, za uspjeh u bilo kojem poslu, a osobito onom koji ste sami pokrenuli, presudno je da zaista volite to što radite. Samo tada ćete moći u njega uložiti sve svoje sposobnosti i energiju. Uz to morate vjerovati u sebe, ali i ljude kojima ste se okružili. Bitno je da se ponosite onime što radite, najvažnija je “filozofija” milijardera.

- Poduzetnik je poput umjetnika koji pokrećući svoj biznis ima prazno platno i na njemu mora posložiti svaki detalj kako bi cjelina savršeno funkcionirala. Također, mora pokušati stvoriti nešto radikalno drukčije od onoga što već postoji na tržištu; tek tada može uspjeti - kaže Branson.

Pohvala najbolje motivira radnike 

Dobar vođa mora imati sposobnost slušanja ljudi. Nikad ne namećite svoje mišljenje, nego svakom dajte priliku da izrazi vlastiti stav. Također, nemojte javno kritizirati suradnike ili gubiti kontrolu. Obratite pozornost na ono u čemu su dobri, a ne samo na njihove pogreške. Hvalite ih. 

Novac nije najvažniji

Većina toga u životu zbog čega ste pod stresom toga uopće nije vrijedna, ističe Branson. Briga i nervoza samo vam nepotrebno troše energiju. Također, novac vam nikad ne bi trebao biti najvažniji cilj u životu. On ne može kupiti ono što je doista važno - duševni mir, mudrost, sreću...

Što više uživajte u obitelji i životu

Moja filozofija je da se živi samo jedanput pa nastojim u njemu uživati koliko kod mogu. To znači da se ne isplati biti radoholičar, kaže Richard Branson. 

Milijarder je poznat po vrlo aktivnom životnom stilu, odnosno bavi se adrenalinskim sportovima, a nisu mu ni strani uzbudljivi pothvati poput leta balonom oko svijeta. Svima savjetuje kako bi u danu trebali izdvojiti vrijeme samo za sebe i raditi nešto što ih veseli. No obitelj uvijek mora biti na prvome mjestu.

- Najvažnije je odgojiti djecu s mnogo, mnogo ljubavi - što više hvale, a što manje kritiziranja. Trebali bi biti spremni razgovarati s vama o bilo kojoj temi i imati potpuno otvoren odnos.  

Također, kad ste na poslu, kaže Branson, uzmite pravu pauzu i jedite kvalitetnu hranu; sendvič nije dovoljan. Ako možete, pokušajte i što manje vremena provesti na putu do posla, bilo bi idealno kad biste mogli raditi kod kuće. 

- No ako radite s mnogo ljudi, osobito je važno da se prema svakom ponašate s poštovanjem, ne samo prema onima koje želite impresionirati. Pokušajte se s njima povezati i na emocionalnoj razini - svaki član vašeg tima je jednako važan - rekao je Richard Branson o odnosima s kolegama ili zaposlenicima.

Dobar glas je najvažnija "imovina"

Imati reputaciju poštenog i pouzdanoga poslovnog čovjeka vaša je najvrednija i najmoćnija “imovina”. Ako izgubite dobar glas, bez obzira na bogatstvo, kaže Branson, nikad nećete biti potpuno sretni. Zaštitite ugled tako da radite samo prema savjesti jer izgubljen ugled teško je vratiti, pazite na njega u svakoj prilici. 

Tko predugo oklijeva, gubi "utrku"

Kad se upustite u rizik, budite spremni na sve njegove posljedice te uvijek imajte spreman plan B, kaže Branson. Također, čim vam se na vratima pojavi zgodna prilika, pokušajte je ugrabiti prije drugih. Brzo djelovanje jedna je od najvažnijih vještina u poslovnom svijetu.  

Mobiteli dekoncentriraju

Nemojte dopustiti da vaš mobitel ili e-mail upravljaju vama - vi upravljajte njime. Mnogi menadžeri ih neprestano kontroliraju tijekom sastanaka i tako gube koncentraciju te donose lošije odluke, primijetio je Branson. Njegov je savjet da na elektronsku poštu ne potrošite više od sat vremena na dan.