Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 2

Suočeni ste s ovrhom? Saznajte kakav je postupak

Suočeni ste s ovrhom? Saznajte kakav je postupak
1

Ako ste se suočili s ovrhom i niste znali kako postupiti onda vam donosimo postupak, ali i najčešće pogreške potrošača

VIDEO

Ako ste se našli u situacijama kada ste se suočili s ovrhom i niste znali kako postupiti? Objasniti ćemo vam tijek ovršnog postupka, ali i koje su najčešće pogreške potrošača. Potrošači se često žale da nisu dobili obavijest o ovrsi, nego da su tek pri pokušaju podizanja novaca s računa uvidjeli da im je račun blokiran, kako donosi Udruga potrošača "Korana". Donosimo vam ovršni postupak vezan za slučajeve Fine.

Praksa pokazuje da su potrošači često sami prouzročiti takve slučajeve, kao npr:

Nisu ažurirali adresu koju su dali pri sklapanju Ugovora po kojem je nastao dug, pa im se ni ne može uručiti obavijest

Nisu išli u poštu podignuti obavijest, a poštar ima je ostavio obavijest (žuti listić) o prispijeću obavijest

Jednostavno su odlučili: „Ja to neću platiti“, a opisan je postupak, ako se ni u dva pokušaja Rješenje (obavijest) ne uspije uručiti.

A ako se ipak dogodi da ovlašteni subjekt nije poslao obavijest i potrošač ima dokaz o tome, predlažemo da istog prijave Hrvatskoj odvjetničkoj komori, te kod suda pokrenu postupak za poništenje ovršnog postupka.

Ovršni postupak 

Ovrhovitelj ovlaštenom subjektu (javni bilježnih, odvjetnički ured ili sud) daje prijedlog o ovrsi. Pravni subjekt je dužan obavijestiti potrošača prema koje je pokrenut postupak s Rješenjem i dati mu pravni lijek da može platiti ili osporiti dug u roku od 8 dana.

Ako dužnik plati dug ovršni postupak se obustavlja, ako dužnik (žalbom ili prigovorom) osnopi dug javni bilježnik ili odvjetnički ured mora bez odlaganja cijeli predmet dostaviti sudu na daljnje rješenje, znači ne može on odlučivati o osnovanosti žalbe. Sudski postupak provodi se po ustaljenom parničnom postupku. Ako ovlašteni subjekt nije uspio u prvom pokušaju uručiti obavijest, mora to pokušati najmanje dva puta (mora imati dokaze o tome da je pokušao). Ako ni nakon dva pokušaja nije uspio uručiti obavijest i pokrenutom postupku, mora izvjesiti obavijest o tome na oglasnu ploču i sudu i ako se u roku od 15 dana dužnik ne javi, smatra se da je Rješenje pravosnažno i šalje se na izvršenje. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu