Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 5

Svađe 'ni iz čega': Sve zamke razgovora s kolegama i šefom

 Svađe 'ni iz čega': Sve zamke razgovora s kolegama i šefom
1

Ne treba zaključivati da znate o čemu drugi razmišlja, a umjesto savjeta pitajte što želi promijeniti. Izbjegavajte pitanje: ‘Što ima?’ jer drugi misle da su krivi za nešto

VIDEO

Razmislite želite li pitanjem: “Misliš li da je godišnji odmor u Francuskoj stvarno dobra ideja?” istinu ili potvrdu da je ono što činite ispravno. Dr. Ben E. Benjamin, savjetnik, trener i poduzetnik koji podučava komunikacijske vještine više od 30 godina, u knjizi “Conversation Transformation” (“Transformacija razgovora”) upozorava da možda i nemate tako dobre komunikacijske vještine kao što to mislite, a u razgovoru postavljate zamke kako biste dobili odgovor koji želite. 

Pitanja bi trebala zvučati otvorenije pa preformulirajte u “Što misliš o odlasku na odmor u Francusku?”, savjetuje. Osim toga, česte zamke u komunikaciji očituju se i u reakciji na žaljenje kolega s posla.

- Kad nekome na probleme odgovorite s: ‘Pa to i nije toliko loše’, smanjujete vrijednost njihovih briga, pa će se oni zbog toga osjećati još gore - kaže dr. Benjamin. Jednako je loše i predložiti rješenje. Problem o kojem vam kolega govori samo je mali dio onoga što ga muči. Na primjer, ako vam se požali da svakoga dana dugo putuje na posao zbog gužve, vjerojatno želi više fleksibilnosti kad je riječ o radnom vremenu. Tako da mu vaš savjet da promijeni rutu puta neće puno pomoći. Radije recite: “Razumijem zašto se brineš”, pa pomozite tako da pitate što bi kolega volio promijeniti.

Nikada ne glumite vidovnjake

Pretpostavljati da znate o čemu kolega razmišlja jedna je od najgorih komunikacijskih pogrešaka, kaže dr. Benjamin. Radije saslušajte do kraja, a vidovnjaka koji progovara iz vas ušutkajte.

Razmislite zašto o tome razgovarate

Kako biste imali što produktivniji razgovor, razmislite miješate li ljutnju s tugom. Prije no što svađa eskalira, razmislite zašto o tome uopće razgovarate, kaže ovaj komunikacijski savjetnik.

Loša komunikacija prijeti odnosima

Loše komunikacijske vještine ne rezultiraju samo nesporazumom ili malom svađom, one prijete dobrom odnosu s kolegama, obiteljskim vezama, pa i prijateljstvima, upozorava doktor.

Vježbajte strpljenje i poštovanje 

Kako biste vodili što produktivnije razgovore, treba vježbati kako ne postavljati, ali i izbjegavati zamke u govoru, tvrde stručnjaci. Budite strpljivi i poštujte kolege. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode