Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

Sve prednosti i mane naizgled zanosnog posla slobodnjaka

Sve prednosti i mane naizgled zanosnog posla slobodnjaka
1

Uz povlastice idu i rizici - slobodnih dana moglo bi biti i previše, nema sigurnih prihoda i potrebne su menadžerske vještine kako bi se poslovi neprestano sklapali

VIDEO

Biti slobodnjak zvuči primamljivo jer nema fiksnog radnog vremena, freelancer sam bira s kim će surađivati i na kojim projektima te sam određuje slobodne dane. Uz te povlastice idu i rizici - slobodnih dana moglo bi biti i previše, nema sigurnih prihoda i potrebne su menadžerske vještine kako bi se poslovi sklapali. Za sada je u Hrvatskoj biti freelancer zaživilo jedino u novinarstvu, ali i brojni kreativci u drugim zanimanjima polako krče svoje puteve. 

Primjerice fotografi koji su napustili rad u agencijama i putuju svijetom u potrazi za ekskluzivnim pričama i fotografijama te ih onda kao slobodni umjetnici nude tim istim agencijama. Ili odvažni avanturisti koji kreću u istraživanje zabačenih dijelova planete i snimljene dokumentarce nude zainteresiranim tv kućama. Mnogi grafički dizajneri dosegli su takav stupanj izvrsnosti da mogu birati kome će ponuditi kreativne usluge. Mladi pisci se probijaju nudeći priče izdavačkim kućama, sudjelujući u raznim natječajima te pišući scenarije čak i za sapunice. Biti slobodnjak oduvijek je zahtijevalo odvažnost, ali sreća prati hrabre.

Grafički dizajner

Grafički dizajneri pokrivaju razne poslove - od rada za novine, web portale, vizualnog identiteta za marketinške kampanje do prijavljivanja na natječajima za logo. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Fotograf i snimatelj

Fotografiranje prirode, portreta, vjenčanja ili nogometnih utakmica - sve ulazi u freelancerski rad. Svoje uratke nude i katalozima, kalendarima, novinama itd. 

Dizajner interijera

Mnogi arhitekti otkrili su ljubav prema uređenju interijera. Igraju se bojama, uzorcima, namještajem, rasvjetom u uredskim prostorijama, stanovima ili restoranima. 

Copywriter

Stvoriti snažnu reklamu zahtjeva talent - copywriteri ga imaju. Mnogi su radili u marketingu ili novinarstvu prije nego su počeli svoje usluge naplaćivati agencijama. 

Pisac i novinar

Mnogi pisci započeli su karijere kao novinari da bi kasnije izrasli u majstore od pera. Tko god živi od pisanja može se smatrati freelancerom. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang