Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 1

Ta divna tanka stvorenja….kartice!

Ta divna tanka stvorenja….kartice!
1

U današnja vremena nezamislivo je biti bez kartica. Smatra se da većina ljudi ima najmanje dvije, dok neki imaju i više. Što mislite o karticama?

VIDEO

Iskustvo mi govori da su kartice zapravo pozitivan izum kojeg treba znati koristiti pa ako kartica upravlja mnome, a ne ja karticom, tada ona poprima vražji karakter. Činjenica je s kojom ćemo se svi složiti da kartica nije novac i kao takva ne daje osjećaj trošenja novca. Kartice provlačimo, peglamo, ali one ne daju stvaran i realan osjećaj da se novac troši.

Ja sam imala iskustvo, kao i većina ljudi, da ne znam gdje trošim novac i kad kupujem nemam osjećaj da ga nemam, a ipak - znam da ga nemam. Kako mi to nije bilo jasno i nisam se snalazila, odlučila sam početi pisati gdje trošim. Osmislila sam svoj troškovnik koji je prilagođen mojim potrošačkim navikama. Pojednostavila sam ga i svela na svega pet kategorija radi lakšeg praćenja. Prvi mjesec sam samo pisala što sam i gdje trošila i tako sam bila u stanju vidjeti na što trošim i da li je to bilo potrebno ili nepotrebno. Moram priznati da sam se jako iznenadila s iznosima u pojedinim kategorijama jer sam mislila da trošim puno manje. Temeljem toga uvela sam fiksne kategorije s iznosima koji su realni za tu kategoriju i u skladu s mojim primanjima, a to je primjerice potrošnja goriva, budući da automobilom putujem na posao. To mi je jako pomoglo jer sam shvatila koliko mi zapravo novca ostane za odjeću ili slično. Tako sam postala neugodno svjesna da mi pola plaće odlazi na neizbježne troškove, bez da si priuštim bilo kakav gušt.

Međutim, i dalje su novci klizili iz ruku i smatrala sam da previše trošim, što je bilo zbunjujuće, ali me je navelo na ideju da puno lakše provučem karticu nego izvadim pravi papirnati novac. Nakon nekog vremena sam donijela još jednu odluku, a to je da više neću plaćati karticom nego gotovinom. I tako, kad dobijem plaću, podignem iznos koji sam predvidjela u proračunu za taj mjesec i razdvojim ga na kategorije koje sam predvidjela, a to su npr. gorivo, stan, odjeća, supermarket, seminar, zdravlje, kamata na minus, trošak kreditne kartice i drugi. Od izuzetne je važnosti znati koliku kamatu plaćamo na ne/dozvoljeni minus, a poželjno je zbrojiti te kamate kroz više mjeseci. Kad sam to napravila bila sam u stanju shvatiti da se nestrpljivost i neorganiziranost skupo plaća.

Kontrola troškova

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Od tada nema impulzivnog kupovanja i što je najvažnije bolje se osjećam i osjećam se kao da više imam, iako manje trošim! Kako koji trošak dolazi na red, plaćam ga stvarnim novcima. Ako u međuvremenu poželim nešto što nije isplanirano, nužno si i automatski postavim pitanje da li je to baš potrebno jer za to nemam novce, nego ih moram dignuti s kartice na kojoj više možda i nema novaca. Na taj način se velik broj impulzivnih troškova i kupovina jednostavno smanjio i više ne dobivam SMS o stanju računa iz banke dva puta tjedno. Ponekad donesem odluku da je neplaniranu kupovinu potrebno obaviti, ali istina je da u najvećem broju slučajeva – ipak ne, jer više mi vrijedi plus na tekućem računu i dobar osjećaj koji mi on daje.

Na taj način sam dobila kontrolu troškova i svijest o tome koliko novaca imam, i koliko me košta nestrpljivost (minus). Kad mi fali novca, više ne peglam karticu olako jer sam na ovaj način dobila pravi osjećaj trošenja novca kojega s karticom nemam. Što se tiče kreditnih kartica (npr. Amex), one su u redu za veće izdatke koje nije moguće platiti odjednom, i u redu su ako postoji samokontrola korisnika i svijest o novcu. No, i njih je potrebno uvrstiti u pripadajuću kategoriju kada se pravi proračun za idući mjesec. Pisanje troškova i plaćanje gotovim novcem je izuzetno moćno oružje za upravljanje vlastitim troškovima, a najveći utjecaj ima na porast svijesti o novcu kojim raspolažemo, a ne fokus na želje i potrebe.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'
EKSKLUZIVNO IZ DVORCA EBENFURTH

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'

U dvorcu od 12.000 m2 za stalno radi četvero ljudi, koji uglavnom tamo i žive, no trenutačno ih je više zaposleno zbog radova oko biblioteke. Kapelica je pjevačici najdraža prostorija