Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
5 komentara

Taoci strahova: Vrijeme je za nova znanja, nemojte se bojati

Na putu do uspjeha ljudi idu puno dalje da bi izbjegli nešto čega se boje nego da dobiju ono što žele. Mnogi su strahovi iracionalni pa u njima vidimo samo opasnost

Fotolia
Foto: Fotolia
5 komentara

Ako krivite užasnog šefa ili kolege karijeriste zato što ne napredujete - krivca možda tražite na pogrešnome mjestu. Za kronično stagniranje na poslu glavni je krivac najčešće strah, tvrde psiholozi. Strah je kradljivac samopouzdanja - ako preuzme kormilo, više nećete analizirati je li on osnovan ili nije. Čovjek će ići puno dalje da bi izbjegao nešto čega se boji nego da dobije nešto što želi - slavni je Brownov citat. Tako se taoci straha često žale umjesto da rješavaju probleme, prestaju se zauzimati za ono u što vjeruju, prepuštaju drugima da odlučuju o njihovoj poslovnoj sudbini te u konačnici potpuno odustaju od svojih ciljeva i snova. 

Na strah nisu imuni čak ni oni oboružani samopouzdanjem. Dok se nesigurni boje poslovnog uspjeha, jer on znači i veću odgovornost, oni kojima ne manjka samopouzdanja boje se neuspjeha koji bi narušio briljantnu sliku o njima. Ipak, za razliku od onih koji su se prepustili strahu, uspješni se poslovnjaci hrabro suočavaju te hvataju u koštac sa strahovima. Imajte na umu kako je strah gotovo uvijek paralizirajući otrov, a najbolji protuotrov je konkretna akcija. 

Oklijevate li napraviti korak dalje na poslu jer se plašite da ćete pogriješiti, razmišljajte ovako: “Pokaže li se moja odluka mudrom i ispravnom, pobjednik sam. No pobjednik sam i ako ne bude tako. Tada ću dobiti priliku učiti na vlastitim pogreškama, što će biti korisno iskustvo kada se susretnem sa sličnim poslovnim problemima”.

Riječ stručnjaka: Martina Trboglav, psiholog 

Strahovi stvaraju začarani krug niskog samopouzdanja

Zbog straha od neuspjeha, promjena, gubitka kontrole ili straha od nepoznatog nerijetko se povlačimo. Izbjegavamo javne istupe, ne iznosimo otvoreno svoje mišljenje, povlačimo se pred tuđim argumentima ne pokušavajući obrazložiti vlastite. 

Pružamo otpor novitetima, teško donosimo odluke te relativiziramo svoje ideje umjesto da stanemo iza njih. Nerado mijenjamo navike i standardne načine rada te odbijamo preuzeti veće ovlasti na poslu. Trenutačno izbjegavanje rizika u strahu da se slika o nama ne naruši dugoročno ima negativne posljedice. Postajemo sve nesigurniji u vlastitim očima jer osjećamo da smo mogli više i bolje, a i drugi počinju sumnjati u naše sposobnosti, upozorava psihologinja Martina Trboglav.

Promijeni se...

Zbog straha od promjena mnogi zaposlenici propuštaju sjajne poslovne prilike. Moto: “Ne popravljaj ono što nije pokvareno” na poslu može biti vrlo negativan. Suočavanje s novitetima na poslu ponekad je teško, no ne svladate li strah od promjena, propustit ćete priliku da napredujete ili da prihvatite bolju poslovnu ponudu u drugoj tvrtki.

Odugovlačenje je samo simptom 

Uhvatite li se kako se nećkate i odugovlačite - zapitajte se: “Čega se bojim. Koči li me strah od osude ili strah od nepoznatog? Plašim li se da ću se osramotiti pred kolegama ili da ću doživjeti neugodnost od šefa?”. Kada otkrijete čega se plašite, otvoreno si priznajte da se bojite i pola bitke sa strahom već ste dobili. 

"Osramotit ću se pred kolegama i šefovima"

Ljudima iz poslovnog okruženja dajete prevelik značaj. Sami ste sebe proglasili okrivljenikom, a šefu i kolegama ste dodijelili ulogu sudaca te moć da vam sude i da najstrože osude vaše pogreške i propuste. 

Vlastite pogreške ne shvaćajte kao tragediju i neuspjeh nego kao vrijednu lekciju te iz njih učite.

Strah od neuspjeha paralizira uspjeh

Opasni neprijatelji poslovnog uspjeha dvije su strahom potaknute riječi - “Što ako...?”. Oprezom možete izbjeći neuspjeh, no unaprijed sprečavate i mogućnost da uspijete. Zato to negativno pitanje preformulirajte u motivirajuće  “Što ako uspijem?”. 

- Ne dajte strahu da vas impresionira. Pokleknete li pred strahom i odustanete, on će sljedeći put u sličnoj situaciji biti još jači, a vi sve nesigurniji - upozorava psihologinja Martina Trboglav. Mnogi su strahovi iracionalni i nemaju uporište u stvarnosti. Pitanjima “Je li moj strah opravdan?” ili “Što je najgore što se može dogoditi?” preispitajte realno stanje. 

Podsjetite se na dosadašnje poslovne uspjehe koji su se izrodili iz situacija u kojima ste se osjećali slično, no ipak ste, unatoč strahu, postigli dobar rezultat. Sjećanje na poslovne pobjede probudit će u vama hrabrost za nove pothvate. 

- U strahu vidimo samo opasnosti, a ne vidimo prilike. Vrlo je važno objektivno analizirati situaciju. Razmislite koji su potencijalni rizici i kako im doskočiti, koje su prednosti ili mogućnosti koje vam situacija pruža te kako ih možete najbolje iskoristiti. Zatim osmislite konkretan plan koji će, vraćanjem osjećaja sigurnosti i kontrole nad situacijom, raspršiti strah - savjetuje psihologinja. Ističe kako je u borbi protiv straha vrlo važna potpora kolega, osobito onih koji su prošli sličnu situaciju te vas mogu korisno savjetovati.

Sjeti se da nitko nije savršen

Strah od neuspjeha potječe iz zablude da u svemu što radite morate biti uspješni. Zato odbijamo nove projekte i odgovornije dužnosti. Realno preispitajte svoj strah i razmislite koja su tri moguća ishoda te što je najgore što se može dogoditi. Odvagnite je li bolje prihvatiti izazov ili ga odbiti. Krenite malim koracima. Sitni poslovni uspjesi ohrabrit će vas da se uhvatite u koštac s većim projektima.

Vrijeme je za nova znanja, ne bojte se

Promjena poslovne djelatnosti često je zastrašujuća, posebno ljudima koji su nakon dugogodišnjeg rada ostali bez posla. Uz malo truda svoje znanje možete prilagoditi potrebama tržišta rada.  - Učite i usavršavajte se. Razvoj vlastite kompetentnosti pojačat će sigurnost u sebe te ćete biti spremniji suočiti se s izazovom - savjetuje Martina Trboglav.

Nemojte misliti na "ne"

Plašite li se da će vas odbiti na razgovoru za posao ili da će šef odbaciti vašu ideju za unaprjeđenje na poslu? Strah da ćete dobiti “ne” kao odgovor može vas spriječiti i od pokušaja da učinite korak naprijed. Odbiju li na poslu vaše ideje, nemojte to nikad shvaćati osobno. Šefovo odbijanje može biti poučno iskustvo koje će vas potaknuti da usavršite svoje poslovne strategije.

Strah nije razlog za odbijanje dobra posla

Iako je ponuda slobodnih mjesta na tržištu rada oskudna, mnogi se nisu spremni preseliti u novi grad zbog posla. Budite otvoreniji za sve opcije. Ako dobijete ponudu za dobar posao u drugom gradu, nemojte dopustiti da vas strah zaustavi.

Uzmi sve što ti se pruža jer bi poslije mogao zažaliti

Sjediti u malom uredu lakše je nego izlagati na sastancima upravnog odbora tvrtke. Upravo zbog tereta veće odgovornosti mnogi se boje preuzeti vodeće dužnosti. Ako se ne suočite s novim izazovima i ne prihvatite prilike, napredak će izostati te ćete, dugoročno gledano, nazadovati. 

Odgovorniji posao vs. privatni život

Strah da će veća odgovornost poremetiti ravnotežu između poslovnoga i privatnog života ozbiljna je zapreka u karijeri. Razmišljajte o boljoj plaći, utjecajnijem položaju i ostalim prednostima koje vam donosi nova dužnost. Preuzimanje većeg rizika ne mora značiti da ćete na poslu biti danonoćno. Neke poslove odradite od kuće ili u ured dođite sat ranije.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message