Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 3

U koji sustav grijanja je najpametnije investirati?

U koji sustav grijanja je najpametnije investirati?
1

Ako ne želite imati velike troškove grijanja, potrebno je investirati u pravilan odabir vrste sustava grijanja. Donosimo vam pregled nekih od njih te savjete stručnjaka

VIDEO

Sustavi grijanja su neizostavni dio instalacija u kućanstvima. Ako želite smanjiti troškove za grijanje koji čine i do čak tri četvrtine troškova za energente u vašim režijskim troškovima, bitno je postaviti novu ili povećati debljinu toplinske izolacije. To se posebice odnosi na obiteljske kuće bez fasade te one koje su izgrađene bez toplinske izolacije.

Kakav ćete sustav odabrati naravno ovisi i o raspoloživim energentima. Kako biste postigli i održavali toplinsku ugodnost u cijeloj kući, doznajte koji odabir ugradnje sustava grijanja preporučuju stručnjaci.

Grijanje stana od 60 metara kvadratnih za 272.61 kunu

Upitali smo HEP-TOPLINARSTVO d.o.o. kolika je prosječna mjesečna cijena grijanja za kupce kategorije kućanstva te prosječni mjesečni trošak grijanja stana od 60 metara kvadratnih u razdoblju od studenog 2011. do listopada 2012. godine u gradu Zagrebu. Direktor Robert Krklec rekao nam je kako prosječna mjesečna cijena grijanja s uključenim PDV-om takvog stambenog prostora iznosi 4.54 kune po metru kvadratnom, što znači da je prosječni mjesečni trošak grijanja stana od 60 metara kvadratnih 272.61 kunu.

S obzirom na učestale najave o poskupljenju od 37 posto, Marina Živković iz agencije LuxLucis proslijedila nam je informaciju kako će se isti račun popeti na otprilike 365 kuna. ''HEP-TOPLINARSTVO d.o.o. u potpunosti razumije utjecaj troškova za isporučenu toplinsku energiju na kućni budžet kupaca toplinske energije. Cijene toplinske energije nisu se mijenjale od početka 2009. godine, dok su u istom periodu cijene goriva kontinuirano rasle'', pojasnio je Krklec te dodao kako su uvjereni da će cijene toplinske energije HEP-TOPLINARSTVA d.o.o., ako do povećanja iznosa tarifnih stavki za toplinsku energiju dođe, ''i dalje biti konkurentne u odnosu na cijene alternativnih načina grijanja''

''U slučaju da pojedini kupci toplinske energije razmatraju mogućnost izdvajanja iz toplinskog sustava HEP-TOPLINARSTVA d.o.o. i prelazak na alternativni način grijanja, potrebno je voditi računa o tome da sustav grijanja u stambenim zgradama ovisi o tehničkim standardima zadanima pri građenju i projektiranju svake pojedine zgrade, ali i o zakonskim odredbama, kojima su jasno definirani uvjeti za izdvajanje iz toplinskog sustava'', podsjeća Krklec.

Centralno grijanje - uljno ili plinsko

U sklopu projekta Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj objavljena je publikacija ''200 EE savjeta – kako efikasnije koristiti energiju, živjeti kvalitetnije i plaćati manje'' u kojoj se navode pojedine vrste grijanja te troškovi po kućanstvima koji one donose. Uz ostale savjete stručnjaka, donosimo vam i kratak pregled nekih od njih.

Jednom godišnje prije početka sezone grijanja važno je pozvati servisera kako bi vam provjerio plinske ili uljne instalacije ili plamenik. Zaprljani plamenik uzrokuje nedovoljno izgaranje goriva, ali je i manje efikasan rad cijelog sustava. Provjerite sa stručnom osobom je li vaš kotao prevelik za potrebe grijanja vaše kuće jer ako imate kotao većeg kapaciteta od potrebnog, on će se češće paliti i gasiti što uzrokuje veću potrošnju goriva i veće troškove.

  • Zamjena starog kotla na lož ulje kondenzacijskim kotlom na prirodni plin rezultira uštedom na troškovima za energent od 73 posto, a investicija od oko 45 tisuća kuna vrati se u manje od tri godine
  • Zamjena starog kotla na lož ulje kondenzacijskim kotlom na ukapljeni naftni plin rezultira uštedama od 44 posto u Zagrebu i 26 posto u Splitu, pri čemu se investicija vraća u roku od 4.4 godine za Zagreb i 7.5 godina za Split.

Krešimir Balić iz ENERGIJA projektiranje d.o.o. pojasnio nam je kako se ta tvrtka bavi projektiranjem, dok opremu preporučuju klijentima od postojećih dobavljača. ''Prosječna cijena grijanja ovisi o mnoštvu elemenata, poput primjerice o veličini i kvaliteti sustava. Tako se ona za centralno ili podno grijanje kreće od 250 do 450 kuna po metru kvadratnom, uz izvor grijanja po cijeni od 10 do 60 tisuća kuna'', rekao je te dodao kako smatra da je toplovodno podno grijanje apsolutno u prednosti pred ostalim sustavima. ''Kao izvor topline preporučujem dizalice topline, plinsko grijanje ili pelete (kruta goriva)'', rekao je.

Grijanje na drva i biomasu

Biomasa je obnovljivi izvor energije, a za primjenu u sustavima grijanja obiteljskih kuća, stambenih i poslovnih zgrada u pravilu se koristi ogrjevno drvo ili razni proizvodi koji se dobivaju obradom drveta, drvnih ostataka i otpadaka. Više od 30 posto kućanstava u Hrvatskoj grije se na drva.

Cijena biomase je 2.2 puta povoljnija od cijene lož ulja te ako zamijenite kotao na lož ulje s novim kotlom na biomasu, godišnje ćete uštedjeti oko 12 tisuća kuna u Zagrebu, odnosno 7 500 kuna u Splitu, dok će vam se investicija od 30 000 kuna vratiti za 2.5 godine za Zagreb i 4 godine za Split.

Grijanje električnom energijom

Potrošna topla voda se u velikom dijelu Hrvatske gdje nije dostupan plin ili gradski toplinski sustav centralnog grijanja, zagrijava električnom energijom. Pri izboru električnog bojlera slijedite upute proizvođača i izaberite onaj koji odgovara broju članova u vašoj obitelji i prosječnoj dnevnoj potrošnji.

Robert Vlašić iz Viking d.o.o. pojasnio nam je kako se oni bave proizvodnjom električnih štednih radijatora za centralno grijanje te prepravljaju postojeće radijatore u električne. ''Tako pomažemo ljudima da se odvoje od sustava koji ih ne griju dovoljno, a naplaćuju previše'', rekao je Vlašić te dodao kako prosječna cijena radijatora potrebnog za veličinu prostorije od 15 do 18 metara kvadratnih iznosi oko 2000 kuna, a preinaka oko 1000 kuna

''Svakako preporučujem električno grijanje jer je struja svugdje dostupna te tako niste ovisni o redukcijama ili monopolističkim toplanama. Isto tako ste automatski etažirani i plaćate koliko trošite, a struja kao energent je socijalna kategorija zbog koje ćete uvijek imati zaštićenu cijenu'', savjetuje Vlašić.

Solarni sustav grijanja

Za obiteljsku kuću s četiri člana koja je vodu zagrijavala starim električnim bojlerom, u EE publikaciji preporučuju ugradnju solarnog sustava s dva kolektora efektivne površine od 3.6 metara kvadratnih te spremnikom od 200 litara. Uz investiciju u cijeli sustav od oko 30.000 kuna, tako se godišnje može uštedjeti oko 3 200 kuna, što znači da bi se takva investicija na, primjerice, području Splita vratila u roku od 10 godina.

Profesor dr. Ivan Zulim, nositelj kolegija "Sunčane ćelije" na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu smatra kako bi bilo dobro da energiju proizvodi svaka kuća i javni objekt te je troši za vlastite potrebe ili je nudi na tržištu električne energije. "U tom slučaju bi se uštedjelo više energije i ne bi se iracionalno trošilo uz osjećaj da je to došlo iz neiscrpnog izvora poput struje iz zidne utičnice", tvrdi.

Ugradnja sustava automatizacije

Dodatne se energetske uštede mogu postići i ugradnjom sustava automatizacije koji omogućuju potpuno racionalno upravljanje energijom, poput sustava IThome, koji donosi 30 posto energetske uštede. Kao bežično rješenje, ''Pametan dom“ omogućuje putem besplatne aplikacije na mobitelu potpunu kontrolu doma iz bilo kojeg dijela svijeta. ''Putem jednostavnog klika na smartphoneu korisnik upravlja grijanjem u domu i to bez obzira gdje se nalazi, a dodatna pogodnost rješenja je izuzetno niska cijena'', tvrdi Davor Prpić, direktor tvrtke Inteligentna kuća

Instalacija IThome rješenja košta 299 kuna te uključuje kompletnu opremu i naknadu za prvu godinu korištenja, dok se kasnije plaća 635 kuna godišnje. ''Sukladno tome, ''Pametan dom'' je dostupan u osnovnom paketu BASICline od 2599 kuna i HOMEline za 3399 kuna čije su cijene u rangu malo boljeg mobitela'', tvrdi Prpić.  

Kako biste osigurali da vaša kuća ima minimalne toplinske gubitke, potrebno je adekvatno izolirati zidove, krov i podrum te ugraditi prozore i vrata sa što manjim koeficijentom prolaza topline. S obzirom na to da cijena energenata, a naročito lož ulja raste, savjetujemo razmotriti i primjenu obnovljivih izvora energije poput solarnih kolektora i biomasa ili dizalica topline kako biste smanjili troškove za grijanje, a ujedno doprinijeli očuvanju okoliša.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu