Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 1

Potrošačka prava: banke će morati raditi transparentnije!

Potrošačka prava: banke će morati raditi transparentnije!
1

Jednostavnijom usporedivosti informacija želi se omogućiti potrošačima donošenje odluke u skladu s njihovim financijskim mogućnostima i individualnim očekivanjima

VIDEO

Hrvatska narodna banka objavila je na svojim je internetskim stranicama poziv na javnu raspravu o dva nova propisa kojima želi unaprijediti informiranost potrošača.

Riječ je o prijedlogu nacrta Odluke o sadržaju i obliku u kojem se potrošaču daju informacije prije ugovaranja pojedine bankovne usluge te prijedlogu nacrta Smjernica koje će urediti Opće uvjete poslovanja i izmjena kreditnih institucija u poslovanju s potrošačima.

Potrošaču pružiti objašnjenja prije zaključivanja ugovora

Prema njima, banke će primjerice morati istaknuti uvjete prema kojima se mogu mijenjati kamatne stope tijekom ugovornog odnosa, odnosno parametre o čijem kretanju ovisi promjena kamatne stope. U prijedlogu nacrta navodi se kako su odredbe ove Odluke dužne primijeniti sve kreditne institucije koje posluju ili namjeravaju poslovati s potrošačima i u okviru tog poslovanja zaključuju ili namjeravaju zaključiti ugovore o kreditu ili depozitu neovisno o valuti, ročnosti, iznosu ili namjeni

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Osim minimalnog opsega informacija propisanih člankom 306. Zakona o kreditnim institucijama i člankom 5. Zakona o potrošačkom kreditiranju, kreditna institucija dužna je, prije zaključivanja ugovora iz  članka 1. ove Odluke, potrošaču dati pojašnjenja i o mogućoj promjenjivost naknada koje zaračunava korisniku kredita u vrijeme trajanja ugovora o kreditu, informacije o načinu postupanja s depozitom nakon isteka ugovorenog roka te informacije o uvjetima raspolaganja s depozitom maloljetnih osoba.

Unaprjeđenje razumljivosti i dostupnosti

Svrha Smjernica je potaknuti kreditne institucije na unaprjeđenje razumljivosti i dostupnosti Općih i specifičnih uvjeta poslovanja kojima se uređuju poslovni odnosi između kreditne institucije i potrošača vezano uz posebne grupe proizvoda namijenjenih potrošačima. Primjena Smjernica doprinijet će unaprjeđenju transparentnosti kreditnih institucija i omogućiti jednostavniju usporedivost informacija na temelju kojih će potrošač moći donijeti informiranu odluku usklađenu s njegovim financijskim mogućnostima i individualnim očekivanjima.

Udruga Franak uputila je Ministarstvu financija prijedlog mjera kojima traži zaštitu korisnika kreditnih usluga, a koje bi se mogle provesti hitnim izmjenama prethodno spomenutih Zakona. Udruga je predložila niz konkretnih prijedloga, istaknuvši potrebu za hitnim uvođenjem zakonske regulative i nadzora u području stambenog kreditiranja.

Ako imate bilo kakve prijedloge, primjedbe i sugestije na predložene tekstove Odluke i Smjernice, možete ih dostaviti putem elektroničke pošte na adresu zaštita.prosaca@hnb.hr najkasnije do 22. listopada 2012. godine.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang