Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Za isplativu štednju potreban je dobar plan

Popis troškova pomoći će vam da razlikujete neophodne troškove od možda nepotrebnih te da uočite gdje gubite novac

Shutterstock
Foto: Shutterstock
0 komentara

Namjeravate li početi štedjeti, izračunajte svoje troškove. Mjesec dana zapisujte koliko ste na što potrošili. U jedan stupac stavite nužne troškove, poput osnovnih namirnica, režija i kredita, a u drugi stvari bez kojih možete. Napravite plan troškova sljedeći mjesec i pokušajte ga se što dosljednije držati. Razmislite gdje možete uštedjeti, a i poboljšati svoje zdravlje. Primjerice, možete više pješačiti, a manje se voziti automobilom, odreći se cigareta ili brzu hranu zamijeniti jelima skuhanim kod kuće.

NEPOTREBNE STVARI NIKAD NISU JEFTINE
Kupite li na rasprodaji, primjerice, spravu za vježbanje koja će vam stajati u podrumu, to nije ušteda nego trošak - bez obzira na to što vas trgovci pokušavaju uvjeravati u suprotno. Namjeravate li uštedjeti, troškove planirajte unaprijed. Na primjer, sad je pravo vrijeme da razmislite o tome koliko si možete priuštiti da potrošite za božićne i novogodišnje blagdane te pravovremeno i bez žurbe kupite darove.

KREDITNE KARTICE MOŽETE ZALEDITI - DOSLOVNO
Dajte prednost plaćanju gotovinom. Tako ćete biti svjesniji potrošenog novca, izbjeći plaćanje kamata, a i dobiti popust u nekim trgovinama. Želite li kartice “sakriti” od sebe i koristiti samo u slučaju nužde, možete ih doslovno zalediti. Stavite karticu u plastičnu posudu, pa u zamrzivač. To neće oštetiti karticu pa ćete je imati kao rezervu za crne dane, ali će vas ipak potaknuti da se oslonite na gotovinu.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message