Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 1

Želite se baviti poduzetništvom - brine vas krađa vaše ideje?

Želite se baviti poduzetništvom - brine vas krađa vaše ideje?
1

Krađa ideje je poput krađe fotografije. Nije moguće ukrasti najvažnije stvari: znanje i vještine koje stoje iza nastanka te ideje

VIDEO

Krađa ideje je poput krađe fotografije. Nije moguće ukrasti najvažnije stvari: znanje i vještine koje stoje iza nastanka te ideje. Ti detalji nisu vidljivi na prvi pogled. Usredotočite se na stvari koje vas i vaš pristup poslu čine jedinstvenima. U nastavku smo naveli nekoliko razloga zašto nije tako jednostavno ukrasti vašu poslovnu ideju.

Ne mogu ukrasti vašu dugoročnu strategiju

Sve velike poslovne ideje zadnjih desetak godina, uzmimo naprimjer Facebook ili Google, krenule su kao ideje koje nisu bile originalne. Također tijekom godina je nastalo više klonova i varijanti društvenih mreža sličnih Facebooku, no ni jedna nije značajnije ugrozila originalnu ideju i koncept Marka Zuckerberga. Zašto? Upravo zbog dugoročne strategije razvoja.

Ne mogu ukrasti vaše iskustvo

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Velike ideje najčešće dolaze kao produkt iskustva, te su testirane u praksi. Neke od najvećih svjetskih kompanija pokrenute su kao plod dugogodišnjeg iskustva u nekoj struci. Uzmimo za primjer Salesforce, jednu od vodećih svjetskih kompanija za cloud computing i distribuciju računalnih programa koja je nastala nakon što je njezin osnivač Marc Benioff napustio Oracle, multinacionacionalnog softverskog diva, u kojoj je proveo mnogo godina. Mnogo drugih sličnih projekata nastalo je na sličan način, kao rezultat dugogodišnjeg rada njihovih osnivača u drugim sustavima čijim funkcioniranjem nisu bili zadovoljni. Iskustvo je presudno.

Nije moguće ukrasti najvažnije stvari: znanje i vještine koje stoje iza nastanka te ideje 

Ne mogu ukrasti vaš talent

Pridobivanje dobrih suradnika i stručnjaka među ostalim faktorima, kao što je zasigurno i novac, ovisi i o vašem stavu i talentu kojim ih možete pridobiti za suradnju. Ukoliko se okružite dobrim suradnicima u začecima vaše poduzetničke priče – teško će ih biti preoteti. Ukoliko vas napuste usprkos dobrim rezultatima – zapamtite da je to opet dobro za vas – jer to pokazuje da vaš izbor suradnika ionako nije bio dobar.

Ne mogu ukrasti vaša analitička znanja i procjenu

Znanja prikupljena u startu svakog posla kasnije postaju vrlo važni dijelovi vašeg koncepta i pristupa. Pratite svaku povratnu informaciju, promjenu ili pritužbu od korisnika vašeg proizvoda. Saznajte što djeluje i što ne djeluje. Kradljivci ideja neće znati značenje svih detalja jednog poslovnog plana – upravo jer ti detalji proizlaze iz vaše procjene i vašeg iskustva. 

Ne mogu ukrasti vašu strast za uspjehom

Kradljivci ideja su mahom jednostavno sljedbenici. Njihova želja za realizacijom vaše ideje proizlazi iz strasti koju su vidjeli kod vas. No, to je drukčiji tip motivacije od motivacije koja je pokrenula vas. Vaša motivacija samim time je originalna i dugotrajna. Kradljivac ima veće izglede za odustajanjem od realizacije ideje čim naiđe na prve veće probleme.

Ne mogu ukrasti vašu sreću

Sreća je čudna stvar. Koliko god je neki projekti imaju toliko je drugi projekti nemaju i nasušno trebaju. Sreća je često presudna kod pokretanja novih poduzetničkih ideja i zapravo je povezana s ispravnim postavljanjem prioriteta prilikom ulaska u poduzetničke vode. Umjesto krađe poslovne ideje – važnije je brinuti se za stvari koje kradljivci ni ne znaju da postoje, a mogu biti presudne za uspjeh poslovne ideje. 

Natrag na naslovnicu projekta "Pametnom idejom do uspjeha"


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang