Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 1

Životopis koji se čita mora biti pravopisno točan i kratak

Životopis koji se čita mora biti pravopisno točan i kratak
1

Od 60 hrvatskih tvrtki njih 63 posto izjavilo je kako im na natječaje dolaze životopisi puni gramatičkih i pravopisnih pogrešaka, pokazalo je istraživanje portala MojPosao

VIDEO

Poslodavci u prosjeku utroše samo 30 sekundi na čitanje životopisa kad ih prvi put dobiju. Stoga mora biti što precizniji i ne dulji od dviju stranica. Najvažnije podatke napišite na prvoj stranici, odnosno počnite od najviših stupnjeva obrazovanja i posljednjih radnih iskustava. Važno ga je prilagoditi traženome radnome mjestu, tj. istaknuti vještine i iskustvo kojima se izdvajate od ostalih kandidata i koji su potrebni baš za taj posao. 

Pokažite da ste se dobro informirali o tvrtki za koju biste htjeli raditi. Govorite pozitivno o sebi, ali ne lažite jer se sve može provjeriti. Od 60 hrvatskih tvrtki njih 63 posto izjavilo je kako im na natječaje dolaze životopisi puni gramatičkih i pravopisnih pogrešaka, pokazalo je istraživanje portala MojPosao. One mogu značiti da ste nepismeni i brzopleti te da se ni usmeno ne izražavate dobro. Ne oslanjajte se na računalne programe za ispravljanje pogrešaka, nego radije zamolite prijatelja da još jedanput prekontrolira životopis.

Izbacite uzrečice “ja” ili “moj”

Upotrebljavajte kratke, precizne rečenice. Izbjegavajte žargon, uzrečice, kratice, ponavljanja te riječi poput “ja” ili “moj”.

Preporuke samo ako ih zatraže

Hobiji, članstva ili aktivnosti koji nemaju veze s radnim mjestom bolje je izbjeći. Preporuke navodite samo ako se traže. 

Oprezno s fontovima

Životopis mora biti pregledan, uredan i napisan uobičajenim fontom Times New Roman ili Arial te slovima ne većima ili manjima od 12 pt. 

Cv se piše prema oglasu

Navedite osobine poput incijativnosti, komunikativnosti ili upornosti ako ih doista posjedujete i ako ih poslodavac u oglasu spominje kao poželjne. 

Pregledniji je u tablicama

Iako su životopisi u obliku sastavka u nas uobičajeniji, oni u tablicama su pregledniji i praktičniji. Pripazite i na to da ste dali točne podatke za kontakt.

Kakvu bi formu idealni životopis trebao imati, pročitajte na Pametnakuna.hr

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode