Obavijesti

Pogledajte video reportažu iz Parka prirode Kopački rit

Pogledajte video reportažu iz Parka prirode Kopački rit
1

Zaboravite na stresnu svakodnevicu i zaplovite ljepotama Parka prirode Kopački rit, baranjskim rajem netaknute prirode.

Park prirode Kopački rit nalazi se na krajnjem sjeveroistoku Hrvatske, u Osječko-baranjskoj županiji, između Drave i Dunava. Idealno je odredište za sve ljubitelje netaknute prirode, raznolikosti biljnih i životinjskih vrsta te sve one koji su željini rekreacije, daleko od gradske užurbanosti.

Taj baranjski biser rezultat je marljivog rada vode kako rijeke, tako i poplavnih voda koje talože nanose i produbljuju teren pa cijelo područje dobiva specifičan valoviti izgled. Zbog prirodne vrijednosti i biološke raznolikosti Kopački rit je područje od međunarodnog značaja.

Park prirode je dom brojnim pticama močvaricama te autohtonim vrstama riba, a zabilježeno je i jedanaest vrsta vodozemaca od ukupno dvadeset koje se mogu susresti u Hrvatskoj. Jedan od najboljih načina za upoznavanje s biljnim i životinjskim stanovnicima rezervata idilična je vožnja brodom.

Na sjevernom dijelu Parka prirode, u srcu stoljetne hrastove šume nalazi se impozantni kompleks “Dvorac Tikveš”. Tijekom povijesti, a i danas, ovo je svjetski poznato lovačko središte, koje su rado posjećivali brojni državnici i slavne osobe. Uz prethodnu najavu, s vama će u pratnju poći stručni vodič, koji će vas provesti područjem, detaljno objasniti povijest i namjenu svakog objekta, posebnosti izgradnje i bogatu prošlost.

Osim vožnje kanuom, biciklom ili promatranja ptica, jedna od brojnih mogućnosti za aktivni odmor u ovom području specifičan je povratak prirodi kroz ribolov. Sjajni uvjeti za takav oblik sportske rekreacije susreću se na Biljskom jezeru - Stara Drava, koji omogućuju ribičima vrhunske doživljaje i užitke.

Kako biste što bolje upoznali kulturnu baštinu ovoga kraja, poslužit će vožnja konjskom zapregom starim putevima do najusamljenijih baranjskih sela i seoskih imanja. Navedu li vas prirodne ljepote na dobra djela, u Parku prirode možete posvojiti pticu i dati joj ime ili doprinijeti sadnji drvoreda autohtonih divljih vrsta voćaka. Umorite li se od razgledavanja i aktivnosti, okrijepite se uz fiš, čobanac, šarana na rašljama te brojne druge specijalitete karakteristične za ovaj kraj čija se priprema prenosi s koljena na koljeno.

SERVISNE INFORMACIJE: JAVNA USTANOVA “PARK PRIRODE KOPAČKI RIT”, Titov Dvorac 1, 31328 Lug | Tel: 031/752-320 | Fax: 031/752-321, E-mail: prijemni.centar@kopacki-rit.hr | Web: www.kopacki-rit.com

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja
Znate li što zapravo znači 'bre'?
NEKOLIKO TEORIJA

Znate li što zapravo znači 'bre'?

Jedna od teorija ide prema tome da 'bre' ima porijeklo iz turskog jezika i da znači 'magare' ili 'budalo'. Druga teorija je da je to skraćena verzija od originalne riječi 'hombre'