Obavijesti

Pogledajte video reportažu iz Parka prirode Žumberak

Pogledajte video reportažu iz Parka prirode Žumberak
1

Nadomak Zagreba, Park prirode Žumberak - Samoborsko gorje mami prirodnim ljepotama i bogatom prošlošću.

Na nešto manje od sat vremena vožnje od Zagreba nalazi se Park prirode Žumberak- Samoborsko gorje. To je raj za izletnike, rekreativce i sve one koji su željni uživanja u prirodnim ljepotama.

Noršički jarak jedna je od omiljenih destinacija posjetitelja koji se dolaze opustiti u planinarsku kuću Scout na prostranoj livadi s pogledom na šumu. U slikovitom okruženju sjenovitih stabala i potoka djeca i odrasli imaju priliku iskoristiti sve čari čistog zraka i zelenila.

U središnjem dijelu Žumberka, blizu najviše točke na magistralnoj cesti između Bregane i Krašića nalazi se Budinjak, malo mjesto s tek desetak stanovnika i uzbudljivom prošlošću. Predstavlja jedno od najznačajnijih arheoloških nalazišta u Hrvatskoj i ostalo je gotovo u potpunosti sačuvano sve do današnjih dana.

Vrijedi posjetiti i Sošice,  najprostranije krško polje Žumberačke gore. Tu su smješteni župni dvor i samostan časnih sestara bazilijanki, a nasuprot njima, na malom uzvišenju ponad ceste, jedna pored druge stoje grkokatolička crkva sv. Petra i Pavla i rimokatolička kapela Uznesenja Blažene Djevice Marije. Još od vremena kada su nastale, ove dvije građevine jedno su od najslikovitijih kulturnih obilježja Žumberka.

Manji okvir U potrazi za bogatom prošlošću ovog kraja prošećite Stazom kneževa. Ime je dobila zahvaljujući vrijednim predmetima uglednih stanovnika koji su ovdje pronađeni. Zalutati ne možete – trasa staze koja započinje ispred Eko-centra Budinjak označena je drvenim stupovima na kojima se nalaze pločice s obavijestima o smjeru kretanja i točkama na stazi.

Ukoliko se odlučite za šetnju vivodinskim krajem, a želite nešto i naučiti, uputite se poučnom stazom "Gdje voće zri".  Do nje se kreće iz Ozlja ili Krašića. Nalazi se u Loviću Prekriškom, malom selu iznad mjesta Vivodina.

Park prirode Žumberak- Samoborsko gorje nudi i brojne druge aktivnosti osim pješačenja. U jahanju možete uživati u "Eko – selu Žumberak", nedaleko od Bregane, a u Parku su i tereni za paraglajding. Japetić je omiljeno okupljalište ljubitelje visina.

Na livadi ispod Planinarskog doma paraglajderi održavaju svoja natjecanja. Područje Parka prirode i  njegova neposredna blizina ima i dva penjališta za sve one željne adrenalina. Penjalište Okić koje se nalazi unutar granica Parka i penjalište Terihaji na kojima se možete prepustiti rekreaciji. 

Servisne informacije: Eko — centar Slani Dol, Slani Dol 1, Samobor HR-10430, Tel: +385/1/3327-660, Fax: +385/1/3327-661, Web: www.park-zumberak.hr

Kalendar događanja;
1. rujna -  Prvenstvo Hrvatske u planinskom maratonu – 4. Jaskanski Eko Flor Trail maraton
1. rujna - Uspon na Svetu Geru
7. rujna -  Međunarodna Žumberačka utrka
22. rujna -  Pohod „S Končarom u prirodu“
29. rujna -   Pješački pohod Okić
Rujan -   Tisućljeća kulinarstva: radionice pretpovijesne, rimske, srednjovjekovne i tradicijske žumberačke kuhinje

Udaljenosti od većih gradova: Zagreb – 37 km, Split – 401 km, Rijeka –  152 km, Osijek -  316 km

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Znate li što zapravo znači 'bre'?
NEKOLIKO TEORIJA

Znate li što zapravo znači 'bre'?

Jedna od teorija ide prema tome da 'bre' ima porijeklo iz turskog jezika i da znači 'magare' ili 'budalo'. Druga teorija je da je to skraćena verzija od originalne riječi 'hombre'
Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja