Obavijesti

News

Komentari 772

Ustavni sud tvrdi: Građani će promijeniti Ustav, a ne Sabor

Ustavni sud tvrdi: Građani će promijeniti Ustav, a ne Sabor
2

Ustavni sud potvrdio je stavove nevladinih udruga i oporbe da, ako se narod na referendumu izjasni za predloženo pitanje da to znači da je Ustav promijenjen

VIDEO

Ustavni sud izdao je upozorenje u povodu prijedloga odluke o raspisivanju državnog referenduma koju je donio Odbor za Ustav. Naime, Odbor je odlučio da se referendum koji je pokrenula građanska inicijativa 'U ime obitelji' raspisuje 1. prosinca 2013. godine, a odlukom se traži raspisivanje referenduma radi promjene Ustava tako da se u krovni dokument države unese definicija braka kao životne zajednice žene i muškarca. 

Nevladine udruge i oporbeni zastupnici upozoravali su da odluka nije u skladu s Ustavom i da će dovesti do ustavne krize, ali vladajući nisu reagirali. 

Ustavni sud jasno je potvrdio stavove nevladinih udruga i oporbe da, ako se narod na referendumu izjasni za predloženo referendumsko pitanje da to znači da je Ustav promijenjen na dan održavanja referenduma s trenutačnim pravnim učinkom, a ne da bi se, kao što je predloženo, tek naknadno onda zastupnici o tome očitovali. 

- Birači na narodnom ustavotvornom referendumu uvijek odlučuju o meritumu (biti stvari) to jest o samom referendumskom pitanju, što znači: narod neposredno (izravno) donosi odluku o promjeni Ustava koju je u obliku referendumskog pitanja predložilo najmanje deset posto od ukupnog broja birača, tako da glasuje za ili protiv tog prijedloga - stoji u upozorenju Ustavnog suda.

Šeks: Ako se na referendumu mijenja Ustav, onda Sabor o tome nema što odlučivati

Za Vladimira Šeksa (HDZ) koji je i sam član Odbora za Ustav odluka Ustavnog suda je očekivana

- Što se tiče odluke Odbora za Ustav, koja je krajnje protuustavna, na nju sam upozoravao već i na samoj sjednici baš kao i predstavnik GONG-a i neki vanjski članovi Odbora. Rekao sam da se ne može donijeti nikakav zaključak kojim ne bi bilo precizno riješeno da se na referendumu donose promjene Ustava i da o tome Sabor nema što odlučivati. To je uostalom kristalno jasno rekla predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec. Iza toga je slijedila i zajednička usuglašena izjava 11 ustavnopravnih stručnjaka, među kojima su profesori ustavnog prava sa svih pravnih fakulteta u Hrvatskoj iznijeli jedinstven zajednički stav, da se promjena Ustava događa na referendumu i da Sabor nema više tu što raditi, nego da sama ta odluka znači promjenu Ustava - kazao je.  

'Očekujem da vlast podvije rep i prihvate naš amandman'

Od saborske većine kada sljedeći tjedan bude rasprava u Saboru očekuje da podviju rep i prihvate amandman koji će podnijeti klub HDZ-a da se predloženi zaključak saborskog Odbora za Ustav usuglasi s Ustavom. 

- Ovo je jasno i precizno upozorenje Ustavnog suda i bila bi ludost otvoreno davati krila ustavnoj i državnoj krizi - izjavio je Šeks. Ukoliko bi vladajući ustrajali na formulaciji koju su predložili, Šeks je napomenuo da bi Sabor teško ugrozio ustavni poredak i prekršio Ustav kad bi izglasao takav zaključak. 

- To bi značilo da bi se referendum raspisao za 1. prosinca i da bi nakon toga parlamentarna većina mogla reći, ne mi ne priznajemo tu odluku, mi ćemo o tome raspravljati i poništiti volju građana. Ako bi se to pokušalo, čvrsto bi ustao Ustavni sud i poništio takvu odluku. To bi bio bijedni i jadni pokušaj ustavnog udara - zaključio je HDZ-ovac. 

Reakcije iz SDP-a za sada nema.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 772
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa