Obavijesti

Postoji li idealna procedura gradnje? Pojašnjavamo osnove

Postoji li idealna procedura gradnje? Pojašnjavamo osnove
5

Idealna procedura gradnje je u stvarnosti češće iznimka nego pravilo. Uvijek se radije oslonite na iskustvo stručnjaka, ne učite na vlastitim greškama


Procedura gradnje odvija se u idealnom slučaju u nekoliko koraka. Tomislav Rukavina, arhitekt kojeg je angažirala obitelj Jelušić koja gradi niskoenergetsku kuću, proveo nas je kroz „školski primjer“ procedure gradnje od idejnog rješenja pa do završnih radova i upisa građevine u katastar i gruntovnicu.

Prvi korak pri gradnji građevine je definiranje njezine namjene, rasporeda prostora, izgleda, odnosno izrada Idejnog rješenja građevine za što je potrebno da investitor arhitektu napiše Projektni zadatak sa svim svojim željama. Idejno rješenje izrađuje ovlašteni inženjer arhitekture koji u skladu sa željama investitora, prostorno planskom dokumentacijom, propisima i pravilima struke projektira novu građevinu.

Nakon definiranja rješenja građevine, a po Zakonu o prostornom uređenju i gradnji, za svaku građevinu veličine do 400 m2 građevinske brutto površine ishodi se dozvola za gradnju koja nosi naziv Rješenje o uvjetima građenja, a za građevine veće od 400 m2 Lokacijska dozvola, bez obzira na namjenu građevine, znači i za stambenu građevinu - obiteljsku kuću. Idejni projekt, na osnovu već napravljenog Idejnog rješenja, potreban za ishođenje dozvola za gradnju izrađuje ovlašteni inženjer arhitekture, a potrebne geodetske snimke (Posebnu geodetsku podlogu) ovlašteni inženjer geodezije.

Nakon ishođenja dozvole za gradnju ovlašteni inženjer arhitekture uz suradnju ostalih inženjera za pojedine dijelove Glavnog projekta (inženjer građevine za statiku, inženjer elektrotehnike za projekt elektrike, inženjer strojarstva za projekt instalacije grijanja i hlađenja) izrađuje Glavni projekt po kojem se građevina izvodi, s tim da je za građevine veće od 400 m2 potrebno još napraviti Potvrdu glavnog projekta, dok se za kuće manje od 400 m2 ta potvrda ne izdaje. U postupku ishođenja dozvola plaća se komunalni i vodni doprinos te cijena priključaka na infrastrukturu.

Kada su dobivene te sve potrebne dozvole ovlašteni inženjer geodezije izrađuje elaborat iskolčenja, prijavljuje se gradnja i građevina se može početi izvoditi. Izvođenje građevine vrši ovlaštena građevinska tvrtka ili obrt izabrana od strane investitora, a nadzor izvođenja vrši Glavni nadzorni inženjer kojeg također odabire investitor. Po završetku radova za građevine manje od 400 m2 Glavni nadzorni inženjer daje Izviješće da je građevina izvedena sukladno Glavnom projektu sa kojim je moguće upisati građevinu u katastar i gruntovnicu, a za građevine veće od 400 m2 potrebno je izraditi uporabnu dozvolu.

Opisana procedura dojima se jednostavnom, ali ona je u stvarnosti češće iznimka nego pravilo. Važnost stručnjaka dolazi do izražaja upravo kada se situacija odmakne od regularne procedure. Koja su ograničenja prilikom izrade projekta, na što se sve mora unaprijed misliti da bi se izbjegla kašnjenja i pogreške u izvedbi radova donosimo u nastavku.

Redovito pratite projekt Niskoenergetska kuća A-Ž powered by YTONG na specijaliziranoj stranici 24sata.hr/niskoenergetska-kuca, kroz nedjeljne reportaže u novinama 24sata i svake nedjelje u 13 sati na 24sata TV. Svaki tjedan donosimo svježe informacije s gradilišta i aktualne teme iz područja energetske učinkovitosti i gradnje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Najbizarnije igrice Hrvata u krevetu: Probali su s puževima. Zapeli su mu, znate već gdje...
PUŽ MUŽ VADI ROGE VAN!

Najbizarnije igrice Hrvata u krevetu: Probali su s puževima. Zapeli su mu, znate već gdje...

Dežurni liječnik zasukao je rukave i pokušao ih je 'evakuirati', no spašavanje je propalo. Pokušali su i druge tehnike, a da stvar bude gora, muškarcu je partnerica u uretru ugurala i kapaljku!