Obavijesti

Potrošač

Komentari 2

‘Birajte’ mirovinu: Morati ćete odlučiti kako će fondovi ulagati

‘Birajte’ mirovinu: Morati ćete odlučiti kako će fondovi ulagati
1

Do 7. kolovoza građani mogu izabrati kako da njihov obvezni mirovinski fond ulaže novac. Ulaganje u dionice je rizičnije, a kupnja državnih obveznica sigurnija

VIDEO

U Hrvatskoj postoje četiri obvezna mirovinska fonda (OMF). Riječ je o mirovinskim fondovima u drugom stupu kojima upravljaju tvrtke u privatnom vlasništvu. To su Raiffeisen OMF, PBZ Croatia osiguranje OMF, AZ OMF i Erste Plavi OMF. Oni ulažu novac osiguranika u vrijednosne papire kojima se trguje na tržištima kapitala i jamče za minimalni prinos koji članovi moraju dobiti. Novost koja će se primjenjivati od 21. kolovoza je ta da fond ima tri kategorije, odnosno tri portfelja A, B i C. Svaka kategorija imat će drugačiju investicijsku strategiju. Primjerice, stručnjaci kažu da ulaganje u dionice dugoročno ostvaruje više prinose od ulaganja u državne obveznice. 

U konačnici, o tome kako fond ulaže novac ovisi i visina buduće mirovine. Što je prinos veći, veće su i uplate na račun osiguranika. Inače, stručnjaci kažu da je novac koji se uplaćuje u fondove drugog stupa (pet posto od bruto plaće) siguran. Kažu da fondovi dugi niz godina posluju u plusu. Portfelj A je najrizičnija kategorija, ali može biti i najisplativija. U ovom portfelju će se maksimalno do 55 posto neto iznos ulagati u domaće i strane dionice, a minimalno 30 posto u sigurnije obveznice. Ova kategorija je namijenjena mlađim osiguranicima. Oni koji se odluče za ovu kategoriju automatski će biti prebačeni u kategoriju B kad im do starosne mirovine preostane manje od deset godina. U B portfelju dionicama će trgovati s maksimalno 35 posto imovine fonda, a minimalno 50 posto bit će uloženo u obveznice. U ovoj kategoriji rizik je manji, ali isto tako i očekivani prinos. 

Manji rizik: Osiguranici koji su pred mirovinom bit će u kategoriji C, u kojoj je trgovanje dionicama zabranjeno

Namijenjena je osiguranicima srednje životne dobi. Kad osiguraniku ostane manje od pet godina do starosne mirovine, bit će automatski prebačen u kategoriju C koja donosi najmanje rizika. U njoj je zabranjeno trgovanje dionicama. Minimalno 70 posto novca budućih umirovljenika ulaže se u državne obveznice. Ova kategorija namijenjena je osiguranicima koji se nalaze pred mirovinom. Očekivani prinos je niži, ali je niska i razina rizika. U ovoj kategoriji čuva se realna vrijednost ušteđevine. Članstvo u C portfelju traje sve do umirovljenja. Građani do 7. kolovoza mogu izabrati kategoriju fonda. Zahtjev se predaje u Fini na šalteru REGOS-a. Oni koji se ne izjasne do navedenog datuma, bit će svrstani u B kategoriju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ovo morate znati!

  • Jednom u tri godine članovi mogu besplatno promijeniti kategoriju, i to u mjesecu rođenja i kad navrše godinu života koja je djeljiva s tri (npr. 30, 33, 36...) 
  • Fondovi naplaćuju ulaznu naknadu do 0,8% od uplate i izlaznu od 0,2 do 0,8% (kad se u manje od tri godine mijenja fond) te naknadu za upravljanje 0,45%.
  • Agencija koja nadgleda fondove, može fondu oduzeti odobrenje za rad. Tad bi pozvala druge da preuzmu upravljanje ili bi članovi i njihov novac prešli u drugi fond.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang