Potrošač

Komentari 22

Bomboni sadrže kukce, a ni banane nisu za vegetarijance

Bomboni sadrže kukce, a ni banane nisu za vegetarijance

Banane se špricaju pesticidima od kukaca, u čokoladi je emulgator od svinjetine. U pekarskim proizvodima ima dlaka. Hrana često krije sastojke životinjskog podrijetla

Dečko i ja smo vegetarijanci. Kupili smo si puding i otkrili da u njemu ima želatine koja se pravi od životinjskih kostiju, javila nam se čitateljica. I britanski Daily Mail nedavno je objavio tekst o hrani koja krije sastojke životinjskog podrijetla. Na popisu su se našle čak i banane koje se znaju špricati pesticidima od kukaca. Iako je riječ o prirodnom pesticidu koji je zdraviji od kemikalija, vegetarijanci se mogu osjetiti prevareno. Na njihovoj crnoj listi sigurno su gumeni bomboni, no želatina koja se pravi od otpadaka u mesnoj industriji, osim u “gumenjacima”, nalazi se i u čokoladi, pudinzima... Koristi se za zgušnjavanje, ne smatra se opasnom za zdravlje, a proizvođači je ne moraju posebno označavati. No stručnjaci kažu da je želatina manji problem od sastojaka životinjskog podrijetla koje prosječnom potrošaču nije lako naći na popisu sastojaka.

- Proizvodi crvene boje, a najbolji primjer su bomboni, uglavnom sadrže aditiv E120. Riječ je o bojilu karmin koji se radi od kukaca. Potrošači se iznenade i kad saznaju da ortosforna kiselina, koja se nalazi u gaziranim pićima, također može biti životinjskog podrijetla - objašnjava nutricionistica Leta Pilić.

U udruzi Prijatelji životinja smatraju kako bi se ova vrsta hrane trebala jasnije isticati.

- Često se u sastojcima navodi samo niz E-brojeva koje bi građani trebali dešifrirati kad idu u trgovinu - kaže Luka Oman, predsjednik udruge.

Prijatelji životinja žele da se na hranu koja nema sastojaka životinjskog podrijetla stavi posebna oznaka.

- Osim vegetarijanacima i veganima, to je u interesu mnogih građana koji iz zdravstvenih razloga ne smiju koristiti proizvode sa sastojcima životinjskog podrijetla, kao i mnogi koji jednostavno ne žele jesti kukce, kosti, mast, mliječne masnoće, laktozu, jaja u prahu i druge sastojke životinjskog podrijetla u proizvodima koje kupuju - smatra Oman.

Dodaje kako je u Hrvatskoj oko 160.000 vegetarijanaca i vegana te da broj svaki dan raste. Oman navodi kako je Europska unija jasno definirala što je vegansko, a što nije.

- Često se i kod samovoljnog i nekontroliranog označavanja proizvoda kao npr. ‘prikladno za vegane’ poslije ustanovi da takav proizvod nije ni vegetarijanski, a kamoli veganski, jer sadrži neki E-broj životinjskog podrijetla - zaključuje Luka Oman.

I Ilija Rkman iz društva Potrošač godinama se bori za jasnije deklaracije na prehrambenim proizvodima. Kaže da proizvođači neisticanjem činjenice da neki proizvod ima sastojaka životinjskog podrijetla ne krše zakon, ali smatra kako bi se moglo govoriti o tome da su povrijeđena neka potrošačka prava.

- To su pravo potrošača na informaciju i pravo potrošača na izbor - kaže Rkman te dodaje kako bi se takva hrana mogla isticati po primjeru one koja ima košer i halal certifikate.

- Vjerujem da bi se isto moglo napraviti i za skupine potrošača koji su vegetarijanci - zaključuje Rkman.

Pažljivo treba i s čokoladom

Ako se na popisu sastojaka nalazi E 476, vegetarijanci neka ga izbjegavaju. Riječ je o emulgatoru koji može biti od svinjetine, kaže Leta Pilić.