Potrošač

Komentari 8

Dobra fasada i kvalitetni prozori ključni za visoku ocjenu

Dobra fasada i kvalitetni prozori ključni za visoku ocjenu

Što je energetski razred viši, zgrada će više vrijediti, no to ne znači i da će se se lakše prodati. Hrvati pri kupnji i dalje traže što više kvadrata za što manje novca

Dizalice topline, solarna tehnologija, podno grijanje te sustav ventilacije koja zadržava toplinu, obavezna su oprema zgrade čiji vlasnik želi dobiti najviši razred energetske učinkovitosti. Zgrada mora biti i orijentirana prema suncu kako bi upijala što više prirodne energije te kako bi što bolje zadržavala toplinu. Sve strane objekta moraju imati kvalitetno izvedenu termoizolaciju, od temelja preko zidova pa sve do krova. Za izolaciju fasade najbolje je koristiti mineralnu vunu na koju se stavlja pet milimetara debeo armaturni sloj te završni dekorativni sloj. Imajte na umu kako su tamnije fasade zahtjevnije za kasnije održavanje.

- Razlika u cijeni između ‘klasične’ gradnje i gradnje energetski učinkovite kuće zapravo je zanemariva u ukupnim troškovima. Takve nekretnine su od 10 do 15 posto skuplje, ali dugoročno se isplate zbog manjeg troška energije za grijanje i hlađenje - objasnio nam je Krešimir Balić, stručnjak za energetske certifikate i vlasnik internetske stranice energija-projektiranje.eu.

Fasada i prozori

Za dobivanje energetskog razreda A bitni su i prozori. Oni su oko 20 posto skuplji od običnih, no toplinski gubici su upola manji. Da bi dokazali da je zgrada energetski učinkovita, treba imati i energetski certifikat. - Nude se certifikati već za 900 kuna. Neki se reklamiraju sa stotinama izrađenih certifikata, no kod njih treba biti oprezan. Energetski certifikator dnevno može napraviti maksimalno jedan do dva certifikata - kaže čitatelj koji nam se javio. 

Zakon je definirao maksimalne cijene ovih usluga. Energetski pregled zgrade od 50 do 250 četvornih metara te izrada izvješća o pregledu i certifikata stoji do 4750 kuna s PDV-om. Za zgrade od 250 do 400 kvadrata cijena je do 7400 kuna. Za stan u zgradi cijena može biti do 2700 kuna. Za minimalne cijene zakonskog ograničenja nema. One ovise o procjeni certifikatora. - Želite li kupiti auto za 900 kuna? Vjerojatno ne, jer ćete sumnjati da je neispravan. Tako je i s izradom certifikata. Ako je prejeftino, vjerojatno nije dobro - upozoravaju u Hrvatskoj udruzi energetskih certifikatora.

U Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja savjetuju građanima da provjere nalazi li se certifikator u registru ovlaštenih tvrtki koji je objavljen na internetskoj stranici http://www.mgipu.hr/doc/Graditeljstvo/Registar_certifikatora.htmAgenti za nekretnine kažu da je Hrvatima ovakva gradnja preskupa. 

- Kupci se raspituju o energetski učinkovitim kućama, no presudan faktor je i dalje cijena. Žele što više kvadrata za što manje novca - rekli su nam u zagrebačkoj agenciji za nekretnine i dodali: - Sad energetski razred A ne jamči zaradu pri prodaji. Ona više ovisi o lokaciji, veličini i materijalima - kaže iskusni trgovac nekretninama.