Obavijesti

Potrošač

Komentari 14

Dugove stare pet godina ne morate platiti ako nema ovrhe

Dugove stare pet godina ne morate platiti ako nema ovrhe
1

Zastara je legitimna zakonska mogućnost koja vas može spasiti od neugodnosti. Provjerite jesu li vaši dugovi u zastari. Ako jesu, pozovite se pismeno na nju i dugovanja ćete se riješiti zauvijek

VIDEO

Ne morate nužno plaćati odvjetnika kako biste se izborili za svoja zakonska prava. Jedno od njih je i zastara. Ako imate dug koji je u zastari, a na nju ste se uredno pozvali, više nitko nikad neće moći tražiti prisilnu naplatu tog duga. Kad zastari glavni dug, s njim u zastaru odlaze i svi ostali vezani troškovi kao što su kamate, ugovorne kazne i ostalo. 

Rokovi zastare mogu biti različiti. Najkraći su za većinu računa u kućanstvu. Primjerice, nakon godine dana u zastaru odlaze računi za struju i toplinsku energiju, plin, dimnjačarske usluge, čistoću, HRT pristojbu, poštanske usluge, telegraf, računi za telefon i telekomunikacijske usluge, trošak poštanskog pretinca, pretplata na tiskovine... Tijek zastare počinje se računati dan nakon datuma dospijeća plaćanja naznačenog na računu. 

Povremena davanja zastarijevaju za tri godine. To može biti komunalna naknada, dopunsko zdravstveno osiguranje, pričuva, najamnina, naknada štete i ostalo. Zastarni rok od tri godine vrijedi i za otplatu u anuitetima (anuitet je uvijek isti iznos kojim se otplaćuje dugoročni zajam), kao i za štete nastale neispravnim proizvodom. Nakon tri godine u zastaru odlaze i tražbine vezane za ugovore o osiguranju, osim kod ugovora za životno osiguranje gdje je rok zastare pet godina. 

Kod osiguranja zastara se računa od prvog dana nakon proteka kalendarske godine u kojoj je tražbina nastala. Nakon tri godine zastarijevaju i porezna dugovanja, a zastara počinje teći nakon isteka godine u kojoj je porez utvrđen. Primjerice, porez za 2009. godinu utvrđen je 2010. godine i zastara počinje teći od 1. siječnja 2011. godine. U ovom primjeru zastara je nastupila 1. siječnja 2014. Pravomoćne sudske presude, kao i pravomoćne odluke drugog tijela javne vlasti zastarijevaju nakon deset godina. Zastara se računa od dana kad je predmet pravomoćno riješen na sudu. U istom periodu u zastaru odlaze i sudske nagodbe ili nagodbe sklopljene pred drugim nadležnim tijelom, odnosno tražbine utvrđene kod javnog bilježnika u formi javnobilježničkog akta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
  • Što je opći zastarni rok i koliko traje? Ako u zakonu za nešto nije preciziran rok rastare, tada se na zastaru možete pozvati nakon pet godina, u općem zastarnom roku.
  • Pokretanjem ovrhe zastara se prekida - Tijek zastare se prekida pokretanjem ovrhe, odnosno bilo kakvom službenom radnjom pred sudom ili drugim nadležnim tijelom.
  • Opomena ne prekida tijek zastare - Zastara se ne prekida kad, recimo, pružatelji javnih usluga pismeno pozovu dužnika da plati dug, kad mu pošalju opomenu i sl.
  • Nema zastare između roditelja i djece - Zastara ne može teći između bračnih drugova, parova u izvanbračnim zajednicama, roditelja i djece dok traje roditeljsko pravo...

Ako priznate dug, nema više zastare: Vrijedi samo pismeni zahtjev

Prava na zastaru moguće se i odreći, ali ni to nije moguće napraviti prije nego što je zastara nastupila. Ali, pazite! Zastare se možete odreći, a da toga uopće niste ni svjesni. Po zakonu se smatra da ste se zastare odrekli ako, primjerice, pismeno priznate obvezu, dogovorite plaćanje na rate, dogovorite neki oblik nagodbe i slično. 

Znači bilo kakva radnja kojom priznate da obveza postoji smatra se odricanjem od zastare. Ako platite dug koji je u zastari, poslije nemate pravo tražiti povrat novca, čak i ako pokušate objasniti da prije niste ni znali za zastaru. Naime, plaćanje duga se smatra odricanjem od zastare jer ste plaćanjem potvrdili da dug postoji. Isto je ako platite dio dugovanja, kamate... Kako biste iskoristili pravo na zastaru, na nju se morate pozvati sami. Naime, ni sud ni itko drugi nije dužan upozoriti vas da je nešto u zastari, a ako zastaru sami ne spomenete, nitko je neće uzeti u obzir i dugovanje ćete morati platiti. Na zastaru se pozovite pismeno i šaljite je poštom preporučenom pošiljkom. I obavezno pazite na rokove. 

Primjerice, ako ste dobili prijedlog za ovrhu i znate da je dug u zastari, žalite se u roku od osam dana. Ako se ne žalite ili zakasnite sa žalbom, po zakonu se smatra da ste suglasni s ovrhom, odnosno da dug ne osporavate. Proces zastare može biti i prekinut. Ako tvrtka kojoj dugujete podnese tužbu prema vama, proces zastare će se prekinuti. Međutim kod poreznih dugovanja svaki potez poreznog tijela protiv dužnika prekida zastaru. Zastara počinje teći iznova od dana kad je spor okončan. Ako se ne pozovete na zastaru vjerovnik će pokrenuti ovršni prijedlog na vašu imovinu. Rok za žalbu tada je osam dana (ne radnih), nakon toga ide ovrha. Kad vam sjedne ovrha, povratka sredstava nema. Inače, da korištenje zakona u spašavanju novca i nije tako komplicirano pokazala je umirovljenica Anica (62) iz Zagreba koja je cijeli život radila kao njegovateljica i kuharica. Ipak, nekoliko puta se spasila od ovrha, između ostalog, i tako što se pozvala na zastaru. Rekla nam je kako je lani dobila prijedlog za ovrhu od Gradskog stambeno-komunalnog gospodarstva (GSKG). Bila je riječ o dugovanju za komunalnu naknadu i pričuvu od oko 600 kuna iz 2007. godine uvećanom za kamate te odvjetničke i javnobilježničke troškove. 

Anica (62) za svaki dug koji dobije prvo provjeri je li u zastari. Nekoliko puta se na nju već uspješno pozvala

- Znala sam da dugovanje može otići u zastaru, ali nisam znala nakon koliko vremena. Raspitala sam se i saznala da je u mojem slučaju to tri godine. Napisala sam prigovor i poslala ga. Ovršni prijedlog su povukli, a ja sam spasila gotovo cijelu mirovinu - rekla je i dodala kako poznaje puno ljudi koji na spomen ovrhe sve plaćaju, bez da provjere jesu li taj dug već platili, je li možda nastupila zastara... Ako niste sigurni imate li dugovanja po računima za kućanstvo i otkad datiraju, tražite od pružatelja usluga da vam to pošalju. Tako ćete moći izračunati je li pojedini dug u zastari ili nije. Inače, neki pružatelji javnih usluga ne priznaju zastaru kad se građani na nju pozovu, ali to je protuzakonito. Ako je zastara zaista nastupila, dug moraju otpisati.

Apsolutna zastara nakon deset godina

Doprinosi za zdravstveno i mirovinsko osiguranje zastarijevaju nakon pet godina. Apsolutna zastara je nakon deset godina. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang