Obavijesti

Potrošač

Komentari 3

Greška u obračunu: HEP prijeti, no ja nemam dugovanja!

Greška u obračunu: HEP prijeti, no ja nemam dugovanja!
1

Što napraviti kada od HEP-a dobijete opomenu pred isključenje struje zbog neplaćene uplatnice na kojima je pretpostavljeni utrošak struje, a ne stvaran trošak?

VIDEO

Čitatelj iz okolice Zagreba dobio je od HEP-a opomenu pred isključenje struje zbog dvije neplaćene uplatnice na kojima je pretpostavljeni utrošak struje (akontacije), a ne stvaran, odnosno izračunat nakon očitanja brojila. 

Zaplašen prijetnjom da će ostati u mraku te je dvije akontacije platio. Mjesec dana poslije HEP-ovci su mu očitali brojilo i poslali obračun. Ustanovio je kako u trenutku slanja opomene nije potrošio onoliko struje koliko je HEP predviđao akontacijama i zbog kojih mu je prijetio isključivanjem. Pita je li moguće da se nekome isključi struja zbog neplaćenih akontacija jer, teoretski, mogao je ništa ne potrošiti između dva očitanja, a struju bi mu isključili iako nije dužan ni lipe

- Postupci vezani uz očitanje, obračun i naplatu električne energije opisani su u Općim uvjetima za opskrbu električnom energijom, koje je donijela Vlada RH. Tim je aktom propisano očitanje brojila kućanstvima jedanput u šest mjeseci. Također je propisano da iznos mjesečnih novčanih obveza za tarifne kupce kategorije kućanstvo određuje opskrbljivač tarifnih kupaca na temelju prosječne mjesečne potrošnje iz odgovarajućeg prethodnog obračunskog razdoblja, pomnožene s korekcijskim faktorom promjene potrošnje u odgovarajućem obračunskom razdoblju prethodne kalendarske godine i tarifnim stavkama odabranog tarifnog modela, uvećano za stalnu mjesečnu naknadu. Iznos tako određene mjesečne novčane obveze predstavlja račun za ugovorenu električnu energiju, s datumom dospijeća sredinom mjeseca na koji se ta obveza odnosi - birokratskim rječnikom objasnili su iz HEP-ova Sektora marketinga i korporativnih komunikacija. 

Dodali su kako je jasno da je postupak primijenjen u slučaju čitatelja 24sata ispravan. U Hrvatskoj udruzi za zaštitu potrošača kažu da su ti propisi HEP-a temeljeni na Zakonu o obveznim odnosima. - Pri sklapanju naplatnih pravnih poslova sudionici polaze od načela jednake vrijednosti uzajamnih činidaba. Zakonom se određuje u kojim slučajevima narušavanje toga načela povlači pravne posljedice - stoji u Načelu jednake vrijednosti činidaba tog Zakona koje je napisano kao u nekom ironičnom tekstu o novogovoru. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U osnovnim načelima Zakona o obveznim odnosima piše i da se obvezni odnosi ne mogu uređivati suprotno moralu društva, a pitanje je koliko je moralno plaćanje unaprijed usluge ili robe za koju se ne zna je li isporučena. - Kako se isti slučaj ne bi ponovio, kupcu predlažemo da, kad primijeti da njegova mjesečna potrošnja značajno odstupa od predviđene i ugovorene, o tome obavijesti Elektru te, uz dostavu očitanja brojila, zatraži izradu izvanrednog obračuna - rekli su u HEP-u. Nisu, međutim, naveli da izradu izvanrednog obračuna dodatno naplaćuju.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.