Obavijesti

Potrošač

Komentari 0

Jako malo voća: Što sve sadrže voćni jogurti od jagode?

Jako malo voća: Što sve sadrže voćni jogurti od jagode?
6

Za razliku od običnih jogurta, oni ‘voćni’ sadrže bojila i arome. Slatki su zato što su im dodali šećer, glukozno-fruktozni sirup ili umjetna sladila

VIDEO

Kad uz prehrambeni proizvod stoji naziv “voćni”, prva je pomisao potrošača da je baza ili barem dobar dio proizvoda dobiven od voća. No, to nije uvijek slučaj. Voćni jogurti su proizvodi od fermentiranog mlijeka, što se postiže djelovanjem različitih sojeva dviju vrsta bakterija (Streptococcus thermophilus i Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus).

U jogurt koji se zove voćni dodaje se šećer, voće ili pripravci od voća. Udio voća u voćnim jogurtima svakako je manji od deset posto, a slatki okus uglavnom dolazi iz glukozno-fruktoznog sirupa i šećera. Redovan sastojak je i zgušnjivač visokoga glikemijskog indeksa, modificirani škrob. Minimalni udjel mliječne masti u običnim jogurtima je 2,8 posto, a u „light“ jogurtima najviše do 0,9 posto. Mlijeku koje ne sadrži dovoljno mliječne masti dodaje se šećer tijekom proizvodnje, kako bi konzistencija bila zadovoljavajuća. Dobra alternativa voćnom jogurtu je obični sa svježim voćem. 

Može mu se dodati kombinacija svježeg i suhog voća te suncokretove, odnosno lanene sjemenke ili orasi. Obični jogurti uglavnom ne sadrže aditive, a u voćnim jogurtima ima bojila, aroma te, osim šećera, katkad i umjetnih sladila.

Mils ima malo voća

Ima tek 10% pripravka od jagode, a ne piše koliki je udjel jagode u pripravku. Sadrži 1,1% mliječne masti. Udio šećera je prihvatljiv. Zgušnjivači su pektin i modificirani škrob. Cijena: 1,89 kn (125 g)

Freska: Najveći udio jagode

Ne piše koliko je šećera. Jagode u Freski je samo 8%, no ipak više od većine! Sol limunske kiseline je prirodni regulator kiselosti, a sok crne mrkve je bojilo. Udio mlijeka je 2,8%. Cijena: 3,89 kn (200 g)

Meggle: Boja je od kukaca

Manje od 6% jagode je u Meggleu. U pripravku su glukozno-fruktozni sirup i brojni dodaci, poput arome i zgušnjivača E1442. Crvena boja se dobiva iz kukaca cochenillelausa. Cijena: 2,59 kn (150 g)

Zott: Nije za "šećeraše"

Jogobella je deklarirana tako da se ne zna udio jagode (osim da je jednoznamenkasta brojka). Uz šećer, ima i glukozno-fruktozni sirup pa je dijabetičari trebaju izbjegavati. Cijena: 2,98 kn (150 g)

Dukat: Umjetna boja i želatina

Dukatov jogurt ima 3,2% mm te nepoznate udjele šećera i glukozno-fruktoznog sirupa. Manje od 5% jagode. Nije za vegetarijance zbog želatine i bojila od kukaca. Cijena: 3,39 kn (150 g)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode