Obavijesti

Potrošač

Komentari 2

Jeftinije ovrhe do 70 posto: Odvjetnici smanjuju tarife?

Jeftinije ovrhe do 70 posto: Odvjetnici smanjuju tarife?
1

Ne može se više dogoditi da za dug od 50-ak kuna troškovi ovrhe budu 1000 kuna ili čak i više. Hrvatska odvjetnička komora predložila je smanjenje tarife i za 70 posto

VIDEO

Ovršni postupak pred javnim bilježnikom uskoro bi trebao znatno pojeftiniti, ali samo za dugovanja do 1000 kuna. Hrvatska odvjetnička komora predložila je smanjenje tarife odvjetničkih nagrada i za 70 posto. Još je sve u fazi prijedloga. Nove tarife svojim potpisom treba odobriti Ministarstvo pravosuđa. Iz komore tvrde kako su tako pogodovali ljudima slabijeg imovinskog statusa, s manjim dugovanjima za komunalije. No s obzirom na to da je broj građana kojima je Fina posljednjih mjeseci blokirala račune drastično rastao, sindikalisti smatraju kako je odluka trebala doći puno ranije. 

- Spušta se cijena, ali nauštrb prodane robe. Ili, drukčije rečeno, ne moramo se bojati da odvjetnici neće zaraditi jer je golem broj građana koji su pod ovrhom zbog dugovanja do 1000 kuna. Riječ je najčešće o neplaćenim režijama. Smatram kako su i nove tarife preskupe za građane koji su ostali bez posla i izgubili primanja - rekao je sindikalist Krešimir Sever. Najpoznatiji odvjetnik koji se bavi ovrhama Marijan Hanžeković objašnjava kako je velikim dijelom za povećanje ovršnih slučajeva odgovorna vlast. 

- Mnogi su kritizirali što su naknade za manje dugove visoke kao i one za veće. No bio dug jednu ili sto kuna, pokreće se isti sustav, isti postupak. Odvjetnici su morali naplaćivati tolike naknade. Vlast je pogriješila ukidanjem opomena. Prije bi većina građana, kad bi dobili opomenu koja se naplaćivala 100 kuna, dug ipak uspjeli podmiriti. Ukidanjem opomena svelo ih se na svršen čin ovrhe. Svakako bi trebalo vratiti sustav opomena - rekao je.

Apsurdistan: Kako trošak ovrhe može biti veći od glavnice duga?

Apsurd je, kako kaže ministar pravosuđa Orsat Miljenićda trošak ovrhe premašuje glavnicu duga. No to je u našoj zemlji dosad bilo pravilo, a ne iznimka. U redakciju su nam se redovito javljali čitatelji koji su za 60-ak kuna duga dobivali troškove bilježnika i odvjetnika koji su 20 puta veći od duga.

Tisuće stanova i kuća na bubnju

Od 2008. pa do kraja 2012. u Hrvatskoj je broj ovršenih kuća porastao s 901 na 1715, a broj stanova se učetverostručio. Na bubnju ih je bilo 159, a krajem 2012. čak 621.

Oko 300.000 ljudi ukupno je dužno 22,6 milijardi kuna 

Iako još nije objavljena službena brojka za prosinac 2013. godine, u studenom su, prema podacima Fine, bili blokirani računi čak 290.447 građana. Njihov je ukupan dug dosegao nevjerojatnih 22,6 milijardi kuna. Za usporedbu, prije tri godine u ovo vrijeme bilo je blokirano 77.911 računa građana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode