Obavijesti

Potrošač

Komentari 74

Juhe od gljiva: Istražili smo što sve sadrže pripravci iz vrećica

Juhe od gljiva: Istražili smo što sve sadrže pripravci iz vrećica
6

Pravedniji naziv bio bi juha od soli s dodatkom gljiva ili juha s okusom gljiva, kažu nutricionisti. Što još sadrže juhe od gljiva koje se nalaze na našem tržištu?

VIDEO

Količina gljiva u juhama treba biti barem tolika da se očuvaju njihova organoleptička svojstva. No u vrećicama ih obično ima vrlo malo, od 4 do 5 posto. - Umjesto toga dodaju se umjetne arome. Udio soli je prevelik. Primjerice, jedna od promatranih juha ima 14 posto soli. Na drugim juhama količina soli nije navedena, no i za njih očekujemo barem toliko - kaže nutricionistica

Jasna Ćerić i dodaje da bi zbog tolike količine soli juhe iz vrećice trebali izbjegavati bubrežni bolesnici i osobe s visokim krvnim tlakom. Prema Pravilniku o upotrebi aditiva u proizvodnji dehidriranih juha, dopuštena je uporaba pojačivača okusa, bojila i aroma.

- Osim sveprisutnog mononatrijeva glutaminata, koriste se i natrijevi ribonukleotidi, dinatrijev inozinat i slično. Iako se smatraju bezopasnim, preporučljivo je da ih izbjegavaju osobe koje imaju giht - savjetuje Ćerić.

Napominje i da bi dijabetičari trebali obratiti pozornost na deklaraciju jer znatan dio smjese čine ugljikohidrati. Riječ je o kukuruznom i krumpirovom škrobu, pšeničnom brašnu, maltodekstrinu i dekstrozi koji vrlo brzo povisuju šećer u krvi.

- Ove juhe dijabetičari ipak ne bi trebali doživljavati kao lagan i okrepljujući obrok - navodi nutricionistica Ćerić. Osobe koje teško podnose laktozu trebale bi izbjegavati juhe iz vrećice zbog mliječnog šećera koji često sadrže.

Podravka ima najviše gljiva

Vrganja i šampinjona ima 5,7 posto što je najveći udio gljiva od uzorka juha. Nije naveden udio soli. Podravkina juha ima biljnu mast, a nema umjetnih bojila niti umjetne arome. Cijena: 7,49 kn (50 g)

Knorr juha s puno soli, čak 14 posto

Bez pojačivača okusa i umjetnih bojila. Kalorije joj povisuje karamelizirani šećerni sirup. Ima i maltodekstrin i dekstrozu pa je dijabetičari trebaju izbjegavati. Udio soli je 14 posto, što je puno. Cijena: 7,49 kn (50 g)

Clever juha nije za dijabetičare

Pojačivače okusa MSG i E635 trebaju izbjegavati oboljeli od gihta. Sadrži umjetne arome i prirodno smeđe bojilo te je bez laktoze. Kukuruzni škrob, pšenično brašno i maltodekstrin trebaju izbjegavati dijabetičari. Cijena: 2,99 kn (50 g)

Dobri začini u Maggi juhi

Sadrži umjetne arome. Običan i karamelizirani šećer, škrob i pšenično brašno, pa nije za dijabetičare. Mljeveni korijander i kim odlični su za probavu. Kurkuma daje prirodnu žutu boju i dobra je za prostatu. Cijena: 7,99 kn (69 g)

Gurman ima biljne bjelančevine

Pojačivač okusa E635trebaju izbjegavati oboljeli od gihta. Umjetne arome i prirodno karamel-bojilo. Umjesto mliječnih ima biljne bjelančevine pa je mogu jesti i oni koji ne podnose laktozu. Cijena: 4,99 kn (70 g)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 74
VIDEO

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith