Obavijesti

Potrošač

Komentari 3

Kako se zaštititi i ispravno odabrati sunčane naočale?

Kako se zaštititi i ispravno odabrati sunčane naočale?
1

Sunčane naočale su jedan od najvažnijih ljetnih asesoara. Donosimo vam savjete za kupnju naočala i zaštitu vida

VIDEO

Već je dobro poznato kako Sunce, osim vidljivog, emitira i ultraljubičasti spektar svjetlosti, nevidljiv ljudskom oku. Ultraljubičaste zrake, osim što su nevidljive, štete našem zdravlju. Posebno ugroženi organi su oni najviše izloženi - koža i oči, stoga je vrlo važno navedene dijelove tijela dobro zaštititi. Kožu možemo zaštititi kremom sa zaštitnim faktorom ili odjećom, dok su najvažnije sredstvo za zaštitu očiju - sunčane naočale. Također, sunčane naočale, osim zaštitne funkcije imaju i estetsku funkciju. Kako pomiriti ta dva motiva pri biranju idealnih naočala i na što treba paziti?

  • Kako prepoznati pouzdane sunčane naočale? Sunčane naočale koje udovoljavaju Europskim sigurnosnim standardima označene su znakom CE, stoga prilikom kupovine naočala obavezno tražite navedenu oznaku.
  • Koji su najčešći zdravstveni problemi uzrokovani prekomjernim izlaganjem ultraljubičastim zrakama? Najčešće se radi o dugotrajnoj izloženosti koja vodi do akumuliranih oštećenja stanica oka, kao posljedica mogu se razviti makulopatije (oštećenja središnjeg dijela mrežnice) koje onda uzrokuju gubitak centralne vidne oštrine odnosno čovjek više lica i televiziju ne vidi jasno, on ne može čitati, voziti itd. Također, kao posljedica nošenja loših stakala, katarakta (mrena) može nastati puno ranije u životu nego što do nje inače dolazi. To su dva najčešća oštećenja oka izazvana neadekvatnom zaštitom očiju od sunca.
  • Moraju li dobre sunčane naočale nužno biti i skupe? Ne, apsolutno ne. Cijena nije garancija kvalitete i obrnuto. Čimbenici koji, ponekad, najviše utječu na cijenu, nemaju veze sa zdravstvenom ispravnošću naočala, već se tu, najčešće, radi o cijeni koju plaćamo za robnu marku ili dizajn. 
  • Posebnu opasnost u ljetnim mjesecima predstavlja refleksija sunčeve svjetlosti od npr. površine mora, kako se zaštititi? Da bismo se zaštitili u situacijama kada su prisutne snažne refleksije potrebno je koristiti naočale s polariziranim staklima. 
  • Kako kupiti ispravne naočale? Sunčane naočale kupujte samo u specijaliziranim trgovinama. Osoblje u takvim trgovinama posjeduje znanje i iskustvo, također, takve trgovine su se obavezne pridržavati sigurnosnih standarda koje naočale moraju zadovoljiti.

Pojedina su istraživanja ukazala na činjenicu da uobičajene jeftine naočale koje se prodaju u supermarketima jednostavno nisu prikladne za svakodnevnu uporabu. Kod takvih naočala najveći problem predstavlja kvaliteta izrade. Stakla na očima mogu biti vrlo različita čak i ako su u istoj ravnini te zbog loše kvalitete izrade čak dolazi i do ispadanja leća iz naočala. Također nije neuobičajena pojava da je vid za jedno oko uz pomoć takvih naočala jasan, dok je na drugom oku vidno polje zamućeno. 

Kao što vidimo iz svega priloženog - vrlo je bitno zaštiti vid i oči od potencijalnih opasnosti. Iako se nekada čini kako je to preskupo, praksa nas demantira. Činjenica jest kako danas nije potrebno uložiti mnogo kako bi dobili kvalitetni proizvod. Zahvaljujući bogatoj ponudi na tržištu u mogućnosti smo se, relativno povoljno, zaštititi na pravi način. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang