Obavijesti

Potrošač

Komentari 5

Kazna za kuću bez fasade je poput rate kredita za gradnju

Kazna za kuću bez fasade je poput rate kredita za gradnju
1

Enormne kazne u Zakonu o gradnji izazvale su brojna pitanja što obitelj koja gradi kuću mora napraviti da bi poslije izbjegla kršenje zakona i samim time - bankrot

VIDEO

Što se podrazumijeva pod pojmom fasada? Treba li postaviti i toplinsku izolaciju ili je dovoljno kuću ožbukati i obojiti da se izbjegnu ogromne kazne, pitaju brojni čitatelji nakon predstavljanja novog Zakona o gradnji. 

U Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja kažu kako je pojam bio pojednostavnjen zbog lakšeg prenošenja poruke najširoj javnosti koja baš fasadu poistovjećuje s pojmom završetka gradnje. 

- Prema tehnologiji koja se primjenjuje u naše vrijeme zgrade se ne moraju završiti žbukom, toplinskom izolacijom i nanošenjem tankog sloja boje. Moderne ovojnice zgrada često su montažne, izrađene od najrazličitijih materija, plastičnih smjesa, stakla, metala itd. Obiteljske kuće koje je projektirao poznati i cijenjeni hrvatski arhitekt Stjepan Planić često su imale fasade izrađene od cigle, prava remek-djela. Vlasnik takve kuće sigurno neće uništiti kuću žbukanjem. On će pitanje toplinske izolacije rješavati u unutrašnjosti kuće. U svakom slučaju, zgrada može i mora imati fasadu kakva je predviđena u projektu koji je dio građevinske dozvole - pojašnjavaju u ministarstvu. 

Nove zakonske odredbe su uvedene, dodaju, zato da se građevina završi i građevna čestica uredi u roku od tri, pet, sedam ili deset godina. Rok ovisi o složenosti građevine i definira ga građevinska dozvola. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Rokovi su uvedeni da građani koji počinju s gradnjom odmah budu svjesni svih obveza koje ih čekaju. On počinje teći od dana prijave početka građenja. Moramo uvijek biti svjesni da vanjski izgled naše građevine utječe na opću sliku naselja koje neće biti uredno ako su kuće i okućnice neuredne. Ove odredbe odnose se na građevine za koje će se građevinska dozvola izdati nakon stupanja Zakona o gradnji na snagu - tvrde u ministarstvu. 

Važna odredba novog zakona je plaćanje komunalnih doprinosa do početka gradnje, a ne, kao dosad, prije izdavanja građevinske dozvole, koju banke uglavnom traže prije odobravanja kredita. Komunalni doprinosi iznose desetke tisuća kuna. Sad će ih građani moći platiti i iz dobivenog kredita. Ministrica je najavila da će se građevinske dozvole izdavati istog dana kad investitor donese sve potrebne dokumente.

Zapamtite:

  • 3000 kuna na mjesec najavljena je kazna za investitore koji na kuću ne postave fasadu
  • 5 godina nakon početka gradnje je rok da se izvana završi obiteljska kuća i uredi okućnica
  • Debljina izolacije važna je za energetsku razred u certifikatu. Bez njega se kuća neće moći prodati
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang