Potrošač

Komentari 5

Kazna za kuću bez fasade je poput rate kredita za gradnju

Kazna za kuću bez fasade je poput rate kredita za gradnju

Enormne kazne u Zakonu o gradnji izazvale su brojna pitanja što obitelj koja gradi kuću mora napraviti da bi poslije izbjegla kršenje zakona i samim time - bankrot

Što se podrazumijeva pod pojmom fasada? Treba li postaviti i toplinsku izolaciju ili je dovoljno kuću ožbukati i obojiti da se izbjegnu ogromne kazne, pitaju brojni čitatelji nakon predstavljanja novog Zakona o gradnji. 

U Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja kažu kako je pojam bio pojednostavnjen zbog lakšeg prenošenja poruke najširoj javnosti koja baš fasadu poistovjećuje s pojmom završetka gradnje. 

- Prema tehnologiji koja se primjenjuje u naše vrijeme zgrade se ne moraju završiti žbukom, toplinskom izolacijom i nanošenjem tankog sloja boje. Moderne ovojnice zgrada često su montažne, izrađene od najrazličitijih materija, plastičnih smjesa, stakla, metala itd. Obiteljske kuće koje je projektirao poznati i cijenjeni hrvatski arhitekt Stjepan Planić često su imale fasade izrađene od cigle, prava remek-djela. Vlasnik takve kuće sigurno neće uništiti kuću žbukanjem. On će pitanje toplinske izolacije rješavati u unutrašnjosti kuće. U svakom slučaju, zgrada može i mora imati fasadu kakva je predviđena u projektu koji je dio građevinske dozvole - pojašnjavaju u ministarstvu. 

Nove zakonske odredbe su uvedene, dodaju, zato da se građevina završi i građevna čestica uredi u roku od tri, pet, sedam ili deset godina. Rok ovisi o složenosti građevine i definira ga građevinska dozvola. 

- Rokovi su uvedeni da građani koji počinju s gradnjom odmah budu svjesni svih obveza koje ih čekaju. On počinje teći od dana prijave početka građenja. Moramo uvijek biti svjesni da vanjski izgled naše građevine utječe na opću sliku naselja koje neće biti uredno ako su kuće i okućnice neuredne. Ove odredbe odnose se na građevine za koje će se građevinska dozvola izdati nakon stupanja Zakona o gradnji na snagu - tvrde u ministarstvu. 

Važna odredba novog zakona je plaćanje komunalnih doprinosa do početka gradnje, a ne, kao dosad, prije izdavanja građevinske dozvole, koju banke uglavnom traže prije odobravanja kredita. Komunalni doprinosi iznose desetke tisuća kuna. Sad će ih građani moći platiti i iz dobivenog kredita. Ministrica je najavila da će se građevinske dozvole izdavati istog dana kad investitor donese sve potrebne dokumente.

Zapamtite: