Obavijesti

Potrošač

Komentari 1

Konzervansi prijete : Što nam sve prodaju u kozmetici?

Konzervansi prijete : Što nam sve prodaju u kozmetici?
1

Konzervansi i razne tvari koje mogu ugroziti zdravlje nalaze se gotovo u svim kozmetičkim proizvodima te u proizvodima koji služe za osobnu higijenu

VIDEO

Parabeni, naftni derivati, propilen glikol, formaldehid samo su neki od kemijskih spojeva koji se masovno rabe u kozmetičkoj industriji, a mogu biti opasni za zdravlje. Mnoga istraživanja dokazala su da ti spojevi mogu poremetiti prirodnu obranu organizma, hormonalni sustav, proizvodnju sperme, uzrokovati oštećenja jetre, bubrega i alergije. - Komercijalna kozmetika prepuna je konzervansa. Sve se više govori o negativnom djelovanju parabena, konzervansa koji se smatraju sigurnim, no neka istraživanja ih povezuju s rakom dojke - kaže Dragana Klarić, savjetnica za prirodnu kozmetiku iz Biovege. 

Opasni parabeni: Znanstvenici kažu da ovi konzervansi oponašaju estrogen, prodiru u kožu i tako povećavaju rizik od raka dojke

Dokazano je, dodaje Klarić, da butilparaben ima estrogeno djelovanje te remeti hormonalnu ravnotežu u organizmu. Ima ih u hidratantnim kremama za lice, šamponima, kremama za sunčanje, sapunima, dezodoransima, gelovima... Klarić ističe kako je slično i s naftnim derivatima koji se koriste u klasičnoj kozmetičkoj industriji jer su jeftini, lako mazivi, omekšavaju kožu i čine je mekom i baršunastom. Mnogi su naftni derivati kancerogeni i mogu izazvati alergijske reakcije. Takvi su vazelin, petrolej, parafin. Ima ih u kremama, vosku za depilaciju, uljima za bebe, dekorativnoj kozmetici, zaštitnim kremama i kremama za njegu beba. 

Rijetko tko čita sastojke koje sadrži kozmetika. Iako konvencionalna kozmetika ima jako puno potencijalno štetnih sastojaka, dovoljno je da potrošači zapamte samo nekoliko sastojaka ili za početak jedan koji treba izbjegavati. Sastav proizvoda obično je naveden na deklaraciji na ambalaži. Ali ako je udio neke sirovine u proizvodu mali, proizvođači to nisu dužni istaknuti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kemikalija koja nadražuje kožu i oči u kupkama i zubnim pastama

Natrij lauril sulfat (na deklaraciji često piše sodium laureth sulfate) može se naći u nekim šamponima, kupkama, gelovima za tuširanje, zubnim pastama. Dokazano je da ova kemikalija nadražuje kožu i oči, može izazvati isušenost, pa čak i promjene na DNK.

Provjerite i prirodne kreme

Prirodna kozmetika je sve popularnija i raznovrsnija, ali treba provjeriti ima li pojedini kozmetički proizvod certifikat koji doista jamči kvalitetu sirovina i prirodne sastojke.

I u laku za nokte je opasan sastojak

Formaldehid je kancerogena kemikalija koja se nalazi u lakovima za nokte. U dopuštenim količinama nalazi se u proizvodima za njegu kose, kože i tijela kao antimikrobna tvar i konzervans.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang