Obavijesti

Potrošač

Komentari 2

Lakše ili teže: Varaju li nas na pakiranom voću i povrću?

Lakše ili teže: Varaju li nas na pakiranom voću i povrću?
6

Nakon što smo otkrili prevaru na pakiranome mesu, sad smo vagali pakirano voće i povrće u trgovačkim centrima. U jednom slučaju razlika je u vrijednosti čak 5 kuna

VIDEO

Planirala sam kupiti kivi. Uzela sam ono pakiranje na kojem je pisalo da ima 1000 grama. No nekako mi se činila lakša. Samo da provjerim, stavila sam je na vagu u trgovini. Pisalo je da s ambalažom ima 780 grama. Na ovu prevaru u jednoj zagrebačkoj trgovini požalila nam se čitateljica, šokirana velikom razlikom u deklariranoj i stvarnoj masi kivija. Cijena kilograma u toj trgovini je bila 12,99 kuna- Nije to tako puno novca, ali je bezobrazluk - revoltirana je čitateljica. No to nije jedina prevara. Nakon što smo prije nekoliko mjeseci otkrili prevare s mljevenim mesom, odlučili smo provjeriti varaju li nas i na pakiranom voću i povrću te je li slučaj čitateljice samo iznimka. 

Krenuli smo u dva pohoda po najvećim trgovačkim centrima u Zagrebu, prvi put 14. listopada. Tražili smo zapakirano voće i povrće. Zatim smo ih vagali na vagi u trgovačkom centru. Krenuli smo od Mercatora. Vagali smo posudice s kivijem i odmah naišli na nepravilnosti. Umjesto kilograma imale su 946 grama s ambalažom. Izvagali smo još nekoliko pakiranja i svako je bilo lakše. Na naše čuđenje, prodavačica je kazala da se kivi ‘‘malo osušio’’. Pitali smo je li u tom slučaju jeftiniji. - Ako je na toj polici, onda nije. Evo uzmite si ove, ti su bolji - kazala je i dodala posudicu kivija s druge hrpe, a ove je bez isprike vratila na policu. 

"Dehidrirano" povrće

I u Billi je bilo “osušenog povrća”. Paket od pola kilograma mahuna tad je stajao 19,99 kuna. No u paketima je bilo 450 grama ili 464 grama. Prodavačica je kazala da su dehidrirale i samo ih vratila na policu. Da pričekaju ‘žrtvu’ koja ne važe zapakirano. U Plodinama smo uzeli paket povrća za juhu i mrkvu. Oboje je bilo lakše, pa smo pitali prodavačicu je li vaga dobra. - Vaga je u redu. Povrće smo dobili zapakirano i ako je lakše nego što piše na deklaraciji vratit ćemo ga dobavljaču - kazala je djelatnica u trgovini nakon što je provjerila masu. Paketiće je odmah odnijela u skladište. 

Svratili smo i do Konzuma. Mandarine su imale malo više od dva deklarirana kilograma. I ostalo voće i povrće imalo je masu ispisanu na pakiranju osim paketića s peršinom. Izvagali smo 234 grama s ambalažom, a na pakiranju je pisalo da ima 250 grama. Pitali smo prodavačicu zašto je tome tako. - Valjda je netko otvorio i dio izvadio - kazala je ravnodušno. Trgovačkim centrima dali smo još jednu priliku. Možda je bila riječ o slučajnostima, pa smo ih obišli još jednom, 21. listopada.

Umjesto 500 grama dobili 328!

Na pakiranju talijanskih mahuna piše da ima 500 grama povrća, a mi smo izmjerili skromnih 328 grama. Pakiranje stoji 14,99 kn, što znači da je svatko tko ih kupi prevaren za skoro pet kuna.

I opet smo naišli na mnoge nepravilnosti. No ovaj put smo svaki paket kod kojeg smo uočili manjak ponijeli sa sobom u redakciju kako bismo ih još jednom vagali. S punim vrećicama pojavili smo se pred kolegama te voće i povrće rasprostrli po stolu. 

Problematične rajčice i kesteni

- Uzeli ste nasumično neka pakiranja? Mislite da ćete stvarno ustanoviti da nas varaju? - bilo je znatiželjno mnogo kolega. - Ne, to su sve pakiranja kod kojih smo već našli odstupanja - šokirali smo ih odgovorom. Zatim smo krenuli vagati. Prvo smo na preciznoj vagi mjerili bruto težinu. Zajedno s ambalažom većina proizvoda bila je lakša nego što je trebalo biti čisto voće i povrće. Jedino je u pakiranju krumpira koje smo kupili u Mercatoru bilo oko pola kilograma više. Ostale neto količine bile su poražavajuće. Najlošiji primjer je mahuna uvezena iz Italije kupljena u Konzumu. Umjesto deklariranih 500 grama mahuna je samo 328 g, što je za trećinu manje. Iz pakiranja je ‘‘isparilo’’ i dosta rajčica kupljenih u Sparu, proizvođača Osatina grupa d.o.o. iz Semeljaca. Umjesto 600 grama, koliko bi prema deklaraciji trebalo biti, u pakiranju je 24,3 posto manje, odnosno 454 grama. 

Kesten se također pokazao problematičnim. Zanimljivo, sva tri pakiranja kod kojih smo našli nepravilnosti su iz Hrvatske. Na deklaracijama njih dva piše da kestenje otkupljuje i pakira Bios d.o.o. iz Varaždina. Pakiranje kojem nedostaje čak 13 posto kestenja je iz Opuzena, tvrtka za otkup je Jasenska d.o.o. Na toj deklaraciji piše i da je u njoj i više od kilograma. Pokušali smo izračunati koliko smo oštećeni u kunama. Cijenu pakiranja smo podijelili s gramažom da dobijemo točnu cijenu svakoga grama. Zatim smo taj broj pomnožili s gramima za koje smo zakinuti. Konkretnije, u pakiranju kestena od kile koje stoji 11,99 kuna jedan gram kestena plaćate 0,01199 kuna. Ako u pakiranju nedostaje 133 grama, zakinuti ste za 1,59 kuna.

"Manje voća ili povrća je čista prevara"

U Društvu za zaštitu potrošača kažu da su to slučajevi za inspektorat. - Manje voća ili povrća je čista prevara. Prodavači idu za tim da ljudi ne provjeravaju pakiranja. Ako se osušilo, tad ne bi ni trebalo stajati na polici. Kupci takve trgovce i proizvođače mogu prijaviti inspektoratu - kazao je Igor Vujović iz Društva potrošač i dodaje da, uočimo li kako je proizvod lakši, trebamo tražiti povrat novca. Kontaktirali smo i neke distributere na čijim smo pakiranjima našli odstupanja. Kažu da su kontrole stroge i da paze da uvijek isporučuju pravilna pakiranja te da moramo u obzir uzeti i isušivanje. 

U Vega Millu kažu da zbog tog trgovinama isporučuju pet posto više te da povrće na težini gubi i 10 posto ako se dugo drži na polici. Zato je važno da ga trgovci čuvaju. Za mahune kojima nedostaje 34 posto u Vega Millu kažu da je možda jedna ispala iz vrećice, no mi smo prije vaganja gledali da su sve vrećice zatvorene. U Osatina grupi, čiji je sporni krastavac, kažu da je on pun vode pa najviše i kalira. - U Državnom zavodu za mjeriteljstvo kažu da odstupanja ne smije biti. Prije nego što smo prihvatili direktive EU, bila su dopuštena manja odstupanja, no sada na u pakiranjima mora biti točno onoliko koliko piše na deklaraciji. Priznaju da voće i povrće kalira, no oni koji pakiraju trebali bi to uzeti u obzir i dodatno zapakirati onoliko koliko pretpostavljaju da će izgubiti. Trgovci bi to trebali kontrolirati.

Detaljni prikaz možete vidjeti u galeriji iznad teksta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode