Obavijesti

Potrošač

Komentari 1

Mačak u vreći: Tek 0,3 posto višanja u kremi od - višanja

Mačak u vreći: Tek 0,3 posto višanja u kremi od - višanja
1

Na mliječnom napitku je nacrtan lješnjak, a ima ga 0,7 posto. Puno je proizvoda čija ambalaža sugerira jedno, a no za pravu istinu valja detaljno proučiti deklaraciju

VIDEO

U ribljim štapićima ima samo 22 posto ribe, u plodovima mora uglavnom su surimi štapići, koji od mora imaju tek aromu rakovice, a u ledenom čaju od breskve nema čak ni arome breskve. Umjesto toga ima 0,36 posto šipka.

Tržište je preplavljeno proizvodima koji nazivom i ambalažom sugeriraju jedno, a tek popis na deklaraciji otkriva pravu istinu.

- Kupila sam sok od borovnice i išla pogledati koliko borovnice zaista ima. Nisam očekivala da je ima puno, ali sam se prenerazila kad sam vidjela da borovnice ima samo 0,7 posto - ispričala nam je čitateljica.

I sami smo se u našoj rubrici susretali s petit beurre keksima, koji su ime dobili po maslacu, a sadrže jeftiniji i nezdraviji margarin. U voćnim jogurtima voća ima samo u tragovima, a kolačići koji izgledaju kao medenjaci i na polici u prodavaonici stoje pokraj medenjaka - nemaju meda. No proizvođači su zakon zaobišli tako što u nazivu nisu ni spomenuli med. I ovaj put nasumice smo kupili pet proizvoda na čijim ambalažama slike i nazivi ostavljaju dojam da je riječ o proizvodima koji obiluju voćem.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na bočici Zottova mliječnog napitka su nacrtani lješnjak i kockica čokolade. I na deklaraciji piše da je riječ od napitku od čokolade i lješnjaka. Čokoladnog praha ima samo 0,9 posto, a pasta od lješnjaka čini 0,7 posto proizvoda. “Voćni” bomboni od višnje imaju 0,3 posto voćnog soka u prahu.

Boju višnje zahvaljuju kukcima od kojih se inače u industriji pravi crvena boja. Bomboni imaju i oko šest posto vrhnja, a bijeli dio je tako svijetao od boje iz željezne rude. Ono što u industrijskim proizvodima često glumi voće su pojačivači okusa i bojila.

- Oni služe da se maskira nedostatak pravog okusa. Europski propisi o deklariranju prehrambenih proizvoda se redovito usavršavaju, a nutricionisti potrošačima stalno skreću pažnju na čitanje deklaracija jer često ono što piše u nazivu ili što vidimo na slici nema previše veze sa sadržajem samog proizvoda - objašnjava naša nutricionistica Jasna Ćerić i dodaje da se to najčešće događa s voće, kakaom, lješnjacima, bademima, čije se slike nalaze na deklaraciji, a njihov okus glume šećer i arome.

Često ni šećer nije šećer. Umjesto njega koristi se glukozno-fruktozni sirup. Riječ je o sirupu koji se radi iz kukuruza i jeftinija je sirovina od šećera, zbog čega ga proizvođači obožavaju.  

Ovo je način da se kupcima proda mačak u vreći

Ako ambalaža navodi potrošača na jedan zaključak, a stvarni sastav je drukčiji, to je kršenje Zakona o zaštiti potrošača jer se radi o zavaravajućoj poslovnoj praksi i pokušaju da se kupcima proda mačka u vreći, tvrdi Ilija Rkman iz društva Potrošač.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang